Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2012 16:34 | Správy | Domáce správy

Nahnevaní učitelia opäť v uliciach: Dajte vláde kalkulačku!

Učitelia v utorok protestovali hneď v niekoľkých mestách. Na zhromaždení boli stovky ľudí.

Heslá Za dôstojné postavenie učiteľa a žiaka!, Viac peňazí do školstva!, Dnes školstvo na kolenách – zajtra národ zametačov!, Spokojný učiteľ – šťastní žiaci! či Zlodeji potrebujú hlúpych voličov! skandovali dnes v centre Banskej Bystrice účastníci protestného pochodu učiteľov, ktorý zorganizovali učitelia z banskobystrického Gymnázia J. G. Tajovského (GJGT). Zúčastnilo sa na ňom zhruba 400 učiteľov, ale aj študentov a rodičov z viacerých banskobystrických stredných aj základných škôl.

Kým v iných krajských mestách protestné zhromaždenia učiteľov organizovali školské odbory, protestný pochod v Banskej Bystrici si zorganizovali sami učitelia, mimo odborov. „Rozhodli sme sa pre túto formu, lebo sa nám zdá, že odbory v Bystrici nejako zaspali a celkovo sú v defenzíve. Myslíme si, že aj takáto forma je dobrá na to, aby sme ukázali, že neskláňame hlavu a ideme ďalej. Je to o kredite učiteľa, o úcte žiaka k učiteľovi, lebo k tomu ich vychovávame,“ povedala učiteľka a členka štrajkového výboru z Gymnázia Tajovského Helena Majerová.

Žilinskí učitelia kričali: Kalkulačku do ruky!

Na Hlinkovom námestí v Žiline vyše tristo učiteľov vyzývalo vládu, aby si zobrala kalkulačku do ruky a prepočítala priemerné platy, ktoré im od budúceho roka sľubuje. Podľa školských odborárov sa aj po päťpercentnom zvýšení dostanú na úroveň 803 eur, podľa ministerstva financií bude priemerná mzda učiteľa na budúci rok 934 eur. Učitelia žiadajú vládu, aby plnila svoje programové vyhlásenie a financovala školstvo, tak ako sľúbila. Ministra Dušana Čaploviča vyzývajú, aby do 8. januára predstavil zmysluplnú víziu rozvoja školstva a aby vysvetlil, ako to so vzdelávaním mladej generácie myslí a ako to chce v praxi garantovať.

Krajská koordinátorka školských odborárov Nora Zapletajová bola nižšou účasťou na Protestnom zhromaždení nespokojných učiteľov v Žiline sklamaná, vysvetľuje si to predvianočným časom, ale aj poobednými školskými povinnosťami mnohých učiteľov. Prípadné ďalšie protestné akcie v Žilinskom kraji budú podľa nej závisieť od ochoty vlády s učiteľmi ďalej vyjednávať. Pripúšťa, že najbližšie protesty môžu vypuknúť už v januári a dôraznejší nesúhlas s nedostatočným financovaním školstva by chceli dať najavo počas monitorov či maturít.

Ak sa do januára nič nezmení. hrozí ostrý štrajkNa protestnom zhromaždení v Prešove organizovanom školskými odbormi sa zúčastnilo asi 800 zástupcov škôl z rôznych kútov Prešovského kraja. Protestujúci požadovali vyššie platy a lepšie financovanie školstva. Školskí zamestnanci prejavili transparentmi aj výkrikmi nespokojnosť s doterajším postojom vlády, ktorá podľa nich si nedostatočne cení prácu učiteľov a nechce ju primerane finančne ohodnotiť.

Protestné zhromaždenie vyvrcholilo výzvou, ktorú odborári v mene protestujúcich adresovali vláde a ministerstvu školstva. Žiadajú v nej, aby vláda „predstavila zmysluplnú víziu rozvoja školstva, v ktorej sa merateľnými hodnotami zaviaže, ako to so vzdelávaním mladej generácie myslí a akým spôsobom to chce v praxi garantovať.“ Odborári očakávajú, že z tejto vízie bude záväzok vlády SR skvalitniť vzdelávanie, materiálno-technické zabezpečenie škôl, vrátane vedy a výskumu a primerané financovanie a odmeňovanie v rezorte školstva v rokoch 2014 až 2016. Terminovali to do 8. januára budúceho roka, keď žiaci nastupujú po vianočných prázdninách do škôl. V opačnom prípade sú odhodlaní ísť opäť do ostrého štrajku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lucid skončila v nemocnici s veľkými bolesťami.
Foto
KOMÁR dokaličil známu Slovensku: Vnútorné krvácanie, extrémne BOLESTI a... PREBOHA!
(ilustračné foto)
Horor v meste! Útočník nožom pobodal ľudí: Hlásia obete aj zranených
(ilustračné foto)
Vyslať vojakov na Ukrajinu? Názor Poliakov vás prekvapí: Také výsledky nikto nečakal!
Spoznávate tohto muža?
Foto
Krádež v obchodnom centre v Bratislave: Muža zachytili kamery! Spoznávate ho?
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Foto
Tragická nehoda v Nemecku: Šoférmi prevráteného autobusu boli Slovák a Čech! Nové informácie
Dusno na súde medzi Kollárom a Richterovou.
Foto
Dusno na súde! Kollár a Richterová po takmer 4 hodinách na pojednávaní: Prečo odchádzala s úsmevom?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Komplikácie na diaľnici smerom do Bratislavy: Na ceste sa nachádza... Vodiči, dávajte si pozor!
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Dobré správy z vesmíru: Modul na Mesiaci sa podarilo aktivovať! Aký je jeho význam?
Ilustračné foto
Rusko a KĽDR pritvrdzujú: Stretli sa a... Strasie vás, keď zistíte, o čom diskutovali!
V košickej zoo sa vyskytla vtáčia chrípka (archívne foto).
Váš Tip
V košickej zoo to na jar ožíva: Na čo všetko sa môžu návštevníci tešiť už počas sviatkov?
Nehoda autobusu na diaľnici A9 v Nemecku
Foto
Prevrátený autobus na diaľnici: Počet obetí sa zmenil! Niekoľko ľudí bojuje o život
ilustračné foto
Foto
Najdivokejšie predpovede brazílskeho Nostradama pre rok 2024: 3. svetová, nový kráľ a... Jedna sa už mala naplniť!