Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.12.2012 11:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Marcela o milovanej dcérke: Stačila minúta a už by ju nikdy nevidela!

Marcela Bukovanová (33) prežila najťažšie chvíle života. Všetko sa našťastie skončilo dobre.

Hrozilo, že jej grécky manžel odletí s ich dcérkou Kalliopi (6) a ona ju už nikdy neuvidí. Marcela je s mužom v rozvodovom konaní. V uplynulých dňoch však navštívil Bratislavu a požiadal ju, aby mu ich dcérku na pár dní dala. Marcela mu vyhovela, no mala akési zlé tušenie. Nemýlila sa. Manžel bez jej vedomia zobral dcérku z hotela na letisko do rakúskeho Schwechatu a mienil s ňou ujsť do Grécka. Matka v spolupráci s Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže mu v tom zabránili doslova v poslednej chvíli!

Bratislavčanka Marcela Bukovanová odišla do Grécka za prácou. Ako to už v takýchto príbehoch býva, zaľúbila sa do fešného Gréka a vzali sa. Kým prišla na svet dcéra, bolo všetko v poriadku a v cudzine žila šťastný život. Po narodení Kalliopi sa však všetko zmenilo. Marcela žila striedavo v Grécku na ostrove Samos a  na Slovensku u rodičov v Bratislave. „Manžel sa veľmi zmenil. Začal byť agresívny a žiarlil, že sa venujem dcére. Aj príbuzní zo Slovenska ma navštevovali pomenej, pretože s ním nechceli prísť do kontaktu,“ opísala Marcela zhoršenie vzťahu s manželom. „Tlačil na mňa. Našla som si prácu, ale on sa postaral, aby som ju nedostala. Chcela som odísť na Slovensko, no dcére roztrhal pas a znemožnil nám odísť.“

Úrady konali extrémne rýchlo

Až keď vážne ochorel Marcelin otec, dovolil jej, aby Kalliopi vybavila nový cestovný doklad a odcestovala domov. Marcela krátko po príchode požiadala o rozvod, pričom prvé pojednávanie na súde by malo byť na jar. Minulý týždeň Marcelin manžel a otec malej Kalliopi pricestoval do Bratislavy s tým, že chce stráviť niekoľko dní so svojou dcérkou. „Chcel vidieť svoje dieťa, tak som mu ju dala. Nemienila som mu brániť v  kontakte s dcérkou. Odišiel s ňou do hotela a ja som vtedy začala mať zlé tušenie,“ prezradila svoje pocity Marcela. „Na recepcii som preto vysvetlila našu situáciu, že sme v rozvodom konaní a že keby sa z hotela odhlásil, aby ma na to upozornili.“

Marcele v piatok z  hotela oznámili, že jej manžel s Kalliopi sú už preč. Smerovali na viedenské letisko. Marcela si okamžite zistila prvý let do Grécka, sadla do auta a ponáhľala sa smerom na Schwechat. Medzitým sa skontaktovala s Centrom pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže a úpenlivo ho žiadala o pomoc. „Dožadovala som sa dcéry, že jej chcem povedať aspoň ahoj, lebo ona nevedela, že odíde. Ani netušila, že mamu už neuvidí, “ tvrdila zúfalá Marcela.

1484764:gallery:true:false:false

Centrum vedené Andreou Cisárovou začalo po telefonáte zúfalej matky okamžite konať. „Poďakovanie patrí všetkým úradom, ktoré boli v  priebehu 30 minút schopné konať a veci riešiť, a  to ministerstvo vnútra, ministerstvo zahraničných vecí, ako aj Okresný súd Bratislava 2,“ uviedla Andrea Cisárová, riaditeľka Centra. Kompetentní napokon promptne zariadili, aby lietadlo neodletelo. Súd predbežným opatrením zveril dievčatko do starostlivosti matky. 

„Ak by sa všetci nevedeli zmobilizovať, výsledok by bol nulový a lietadlo by sme nezastavili,“ dodala Cisárová. Za rekordný čas, za hodinu, sa podarilo vybaviť všetky potrebné dokumenty a  malá Kalliopi ostala so svojou mamičkou, ktorá si ju chráni ako oko v hlave. A pre desiatky naivných Sloveniek pobláznených do cudzincov má tento odkaz: „Chcela by som varovať ženy, aby si dobre rozmysleli, či pôjdu do takýchto vzťahov. Nech bezhlavo nedôverujú cudzincom, pretože sú to manipulátori!“

Slovenka Katarína trpko doplatila na manželstvo s Egypťanom

Slovenka Katarína hľadá svojho šesťročného syna Adamka v Egypte od roku 2008. Vtedy jej manžel synčeka uniesol tesne pred odletom z letiska v Káhire. Z Egypta sa už na Slovensko nevrátila, ale zostala pátrať po svojom dieťati v 20-miliónovej preľudnenej metropole. A hoci bol na jej muža vydaný medzinárodný zatykač a po Adamovi pátra aj Interpol, malého chlapca zo Slovenska a jeho otca-únoscu nevedia nájsť.

Mala to byť prvá návšteva svokrovcov v Káhire spojená s dovolenkou pri mori, no skončila sa únosom syna. Katarína Azab, ktorá dlhé roky predtým pracovala v Egypte ako delegátka, žila so svojím egyptským manželom na Slovensku a v Anglicku, kde sa im narodil syn Adam. Aj preto malo ich dieťa dve štátne občianstva. Do Egypta ich Ahmed Azab nechcel zobrať, lebo sa hanbil za pomery, z ktorých pochádzal. Jeho rodina žije v najchudobnejšej štvrti - Gíze.

No keď mal Adam dva roky, rozhodli sa Azabovci predsa len ísť do Egypta na dovolenku a navštíviť prvýkrát starých rodičov. Hoci podľa mamy Kataríny nič nenaznačovalo, že by sa otec pokúsil uniesť dieťa, tesne pred odletom domov na Slovensko jej povedal, že chce ukázať Adama kamarátovi, ktorý sa prišiel rozlúčiť na letisko v Káhire. Zo stretnutia sa Ahmed už vrátil bez dieťaťa. Uniesol aj Katarínu, ktorej sa podarilo utiecť a odvtedy svojho Adama už nevidela.

Katarína zostala žiť v Káhire na slovenskom veľvyslanectve, predala auto a minula úspory, aby mohla Adama neustále hľadať. Na Slovensku začala slovenská polícia trestné stíhanie až takmer po štyroch rokoch. Následne bol vydaný aj medzinárodný zatykač na Adamovho otca.

Riziká manželstva s cudzincom

Treba rátať s  inou kultúrou, mentalitou či náboženstvom. Problém nastáva, ak si prestanú rozumieť a majú dieťa. „Pokiaľ nie sú manželia rozvedení, manžel/manželka má právo vziať si dieťa bez súhlasu druhého rodiča. V prípade, ak sú manželia rozvedení a zverenie je presne určené (t. j. ktorý rodič má dieťa vo výchove) v  takomto prípade ide o únos dieťaťa, čo je aj trestným činom,“ upozorňuje Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže.

V prípade podozrenia z únosu treba kontaktovať buď políciu, alebo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže - tel.: +421/2/20 46 32 08, núdzová linka: 00421 905 923 242.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vera Wisterová(46)
Foto
Ako hodnotí Vera Wisterová svoje mamičkovské povinnosti? Extrémna sebakritika: Za toto si zaslúžim diplom!
(ilustračné foto)
Poslanec mal udrieť svojho kolegu: Suspendovali ho! Podajú trestné oznámenie?
Manželia vedia, že príde koniec.
Foto
Martina sa stará o smrteľne chorého manžela: Pred eutanáziou zistili, že čakajú bábätko
V Kolároviciach sa prevrátil muž s traktorom
Foto
Mrazivé FOTO nešťastia pri Bytči: Muž sa prevrátil s traktorom a UVIAZOL pod ním! Zasahovať musel vrtuľník
Danko je zamilovaný do blondínky, ktorá je o 23 rokov mladšia.
Danko o zákone o neziskových organizáciách: Verím, že nás Smer aj Hlas v tomto podporia
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Richard Takáč
Takáč o vyplácaní priamych platieb farmárom: Dostanú ich aj po 30. júni
Európsky parlament v Štrasburgu
V Európskom parlamente sa toto stalo historicky prvýkrát: Týka sa to žien
Enviropolícia vedie trestné konanie pre nedovolenú výrobu jadrových materiálov
Enviropolicajti v strehu: Nedovolená výroba jadrových materiálov!
Šéf SNS Andrej Danko.
Andrej Danko: Nech sa v RTVS nehnevajú, ale s tým socializmom sa niečo urobiť musí
Na snímke Ústavný súd SR v Košiciach.
Ústavný súd posúdi ústavnosť zákona o štátnom rozpočte: V čom opozícia vidí rozpor?
View of the City of Nitra, Slovakia as Seen from Nitra Castle
Nitriansky kraj poskytne športovcom dotácie: Dostanú viac ako pol milióna eur
Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.
Maďarsko spravilo kontroverzný krok: Týka sa to sexuálnych menšín