Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.12.2012 17:30 | Správy | Peniaze

Odklepli zmeny v daniach a odvodoch: Poslanci pochovali rovnú daň!

Parlament odklepol novelu zákonu o dani z príjmov. Ňou sa ruší rovná 19-percentná daň.

Zvýšenie dane z príjmov fyzických aj právnických osôb sa od budúceho roka stane realitou. Daňovú novelu dnes hlasmi vládnych poslancov Smeru-SD definitívne schválil parlament a čaká už len na podpísanie prezidentom Ivanom Gašparovičom.

Právnickým osobám sa od budúceho roka plošne zvýši sadzba dane z príjmov zo súčasných 19 % na 23 %. Vybraným fyzickým osobám zdanenie vzrastie z 19 % na 25 %. "Ak niekto zarába mesačne 3 300 eur a viac, myslíme si, že máme právo od týchto ľudí očakávať, že sa budú podieľať na konsolidácii verejných financií zaplatením vyššej dane z príjmu," zdôvodnil tento krok premiér Robert Fico (Smer-SD).

Na uvedené zmeny má opozícia jednoznačný názor. "Prezident by si mal nechať poradiť a vrátiť tento zákon," uviedol na tlačovej konferencii šéf SDKÚ Pavol Freššo.

Osobitná daň pre vybraných ústavných činiteľovPlénum zároveň súhlasilo so zavedením dodatočnej osobitnej sadzby dane vo výške 5 % pre vybraných ústavných činiteľov, ako sú poslanci, členovia vlády či prezident. Po novom sa tiež obmedzí možnosť uplatnenia 40 % paušálnych výdavkov na maximálnu hodnotu 5 040 eur ročne, čo predstavuje 420 eur mesačne. Takisto sa ruší možnosť uplatnenia paušálnych výdavkov pri prenájme nehnuteľností. Poslanci tiež odobrili oslobodenie príjmov obcí a vyšších územných celkov z predaja majetku od platenia daní z príjmov.

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) očakáva od navrhovaných zmien v daňovom systéme pozitívny vplyv na rozpočet verejnej správy v budúcom roku v objeme 376,6 milióna eur, teda 0,51 % hrubého domáceho produktu (HDP). V nasledujúcom roku 2014 má štátna pokladnica získať 415,9 milióna eur, čo je 0,53 % HDP a v roku 2015 má štát zarobiť 0,54 % HDP, teda 445,2 milióna eur. "Vláda SR sa pri plnení tohto cieľa zaviazala zamerať na opatrenia, ktoré v snahe o zníženie deficitu nezablokujú ekonomickú aktivitu a hospodársky rast a nebudú predstavovať neúmerne veľký dopad na najzraniteľnejšie vrstvy spoločnosti," konštatuje rezort financií.

V novele napokon prešiel aj návrh opozičnej SDKÚ-DS na zvýšenie hranice, od ktorej sú fyzické osoby povinné platiť preddavky na daň z príjmov, a to zo súčasných 1 660 eur na 2 500 eur. Ďalšie zmeny v novele zákona o dani z príjmov, ktoré pripravili opoziční poslanci, však v rámci hlasovania neprešli.

Zvýšili hranicu výhier oslobodených od danePoslanci naopak schválili napríklad zvýšenie hranice na oslobodenie peňažných a nepeňažných výhier od dane, a to zo súčasných 165,97 eura na 350 eur. Na základe ďalšieho z pozmeňujúcich návrhov sa o rok posunie postupné znižovanie podielu zaplatenej dane, ktorý môžu firmy poukázať neziskovým organizáciám. Na základe pozmeňujúceho návrhu poslanca Ľubomíra Petráka (Smer-SD) budú od dane z príjmov oslobodené príjmy obcí a vyšších územných celkov (VÚC) plynúce z predaja majetku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ilustračné foto
Amfiteáter v Bratislave vyhlásili za národnú kultúrnu pamiatku! Prečo vybrali práve ten?
Slovenka Melda povedala nigérijskému futbalistovi
Foto
Láska nepozná hranice: Bývalý hráč Trnavy Taiwo sa oženil s nádhernou Slovenkou
Europoslanec Miroslav Radačovský.
VIDEO Slovenský europoslanec vypustil v rokovacej sále EP holubicu! Prečo to urobil?
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Moskva a Kyjev dospeli k dohode: Ide o veľmi citlivú záležitosť! K čomu pristúpili?
Ilustračné foto
Najvyšší súd potvrdil rozhodnutie v kauze expremiéra: Viezol sa v tom spolu s manželkou!
Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
 Biden bude v utorok 12. decembra v Bielom dome hostiť ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.
Bidenov podpis SPEČATIL nielen osud Ukrajiny: O niekoľko hodín sa to začne!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!