Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
27.11.2012 13:45 | Správy | Domáce správy

Prepúšťanie lekárov v Žiline: Podľa riaditeľa majú priveľké platy

Niektorí lekári žilinskej nemocnice sú podľa riaditeľa Voláka málo výkonní a nadpriemerne platení.

Za prepúšťaním lekárov v žilinskej fakultnej nemocnici sú podľa jej riaditeľa Štefana Voláka ich nadpriemerné platy a slabá či neefektívna výkonnosť, čo by podľa Voláka už v januári viedlo k zatváraniu celých oddelení. Vedenie nemocnice chcelo v rámci prvých racionalizačných krokov, aby sa lekári pre záchranu nemocnice uskromnili.

Podľa Voláka však s prvým variantom zníženia platov z priemerných 2 840 na 2 410 u atestovaných a z 1 820 na 1 550 u neatestovaných lekári nesúhlasili, preto dal výpoveď 11 lekárom na ortopédii a siedmim na oddelení dlhodobo chorých. Aktuálny dlh žilinskej nemocnice sa napriek vlaňajšiemu oddlženiu šplhá k desiatim miliónom eur, podľa Voláka za to môžu aj neefektívne výkony lekárov, keď v rámci ročného limitu v zdravotnej poisťovni nedokáže nemocnica vyčerpať až milión eur.

Osemnástim lekárom začne trojmesačná výpovedná lehota plynúť 1. decembra, Volák verí, že sa s nimi ešte dokáže dohodnúť, ak nie, nevylučuje, že ich nahradí novými lekármi za prijateľnejších platových podmienok.

Hlučný protest lekárovOdborári v pondelok zorganizovali ďalšiu z pripravovaných protestných akcií. Toto stretnutie, na ktorom sa zišlo približne 400 ľudí, bolo na rozdiel od predchádzajúcich značne hlučnejšie. Niekoľkokrát odznela požiadavka na odvolanie riaditeľa nemocnice Štefana Voláka.

Nové vedenie nemocnice chce vrámci šetriacich opatrení zaviesť prácu nazmeny. Lekárom ponúkli nové pracovné zmluvy, podľa ktorých by zarábali menej. Takmer všetci ich odmietli podpísať. Odborári zo žilinskej fakultnej nemocnice na protestnom zhromaždení vedeniu vyčítali najmä výpovede pre 20 lekárov.

Z ôsmich lekárov päť vyhodili„Opatrenie totiž vyhadzuje na dlažbu celé lekárske kolektívy na oddeleniach ortopédie, detskej ortopédie a na oddelení pre liečbu dlhodobo chorých,“ prečítali z otvoreného listu. Napríklad z ôsmich lekárov na detskej ortopédii dostalo k 1. decembru výpovede päť. Podľa lekárov tu ročne urobia takmer tisíc operácii. Novozavedené zmeny by podľa nich mohli spôsobiť, že pacienti by museli dochádzať aj do Martina. Žilinských lekárov prišli podporiť aj kolegovia z Čiech, Poľska a Maďarska. Protestu sa zúčastnili aj sestry a ošetrovatelia.

Kolegom sa prihovoril aj šéf Slovenskej lekárskej komory Marián Kollár. Viac krát sa ozvala výzva na odvolanie riaditeľa Štefana Voláka. „Keď sa otvárajú nové pavilóny, riaditeľ sa ukazuje pred kamerami ako strihá pásky. Prečo teraz neprídu do Žiliny zhasnúť a zamknúť dvere?“ povedal Peter Visolajský, predseda Lekárskeho odborového združenia. Odborári naplánovali ďalšie protestné zhromaždenie presne o týždeň. Tentokrát pôjde o pochod Žilinou a navštíviť chcú župana Juraja Blanára aj primátora mesta Igora Chomu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračné foto)
Rozruch v Rusku: Plánované útoky? Zásah bezpečnostnej služby
Neprajníci tvrdia, že to medzi dvojicou má škrípať.
Kríza? Hájek mal byť Belohorcovej NEVERNÝ, Zuzana pení: Teraz budem hovoriť ja!
Ilustračné foto
Zadržali dvoch mužov podozrivých zo špionáže: Sila, ako sa maskovali!
Kráľ Karol bojuje s rakovinou.
ZLÉ správy o zdravotnom stave kráľa Karola: To, čo sa v Británii deje, naznačuje jediné
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj sa obáva jadrovej hrozby: Slová o radiačnej katastrofe! Pripomenul Černobyľ
Americká basketbalistka Brittney Grinerová na súde
Ako v horore! Zakrvavený matrac, bez mydla a WC papiera: Americká hviezda opísala podmienky v ruskom väzení
Český premiér Petr Fiala
Český premiér Petr Fiala: Hlas štátov strednej a východnej Európy je pre EÚ dôležitý
Okoloidúci muž provokoval Andreja Danka počas upratovania v Dúbravke.
Foto
Konflikt pri upratovaní: Muž provokoval Andreja Danka, sledujte prekvapujúcu reakciu šéfa národniarov!
Francúzsky prezident Emmannuel Macron
Napätie stúpa, Francúzi zvažujú radikálny krok: To sa Izraelu nebude páčiť
Viktor Orbán na stretnutí s Donaldom Trumpom.
Trump verí, že bude prezidentom: Odkaz Budapešti a samotnému Orbánovi!
Fumio Kišida získal premiérske kreslo.
Japonský premiér navštívi Francúzsko, Brazíliu a Paraguaj: Očakáva sa podpis dohody
(ilustračné foto)
Analytik ocenil Slovensko: V porovnaní s Českom sme v tomto lepší