Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2012 11:26 | Správy | Domáce správy

Podarilo sa! Most smrti na druhý pokus padol! Tu sú zábery

Keď liali betón, spadol. Keď sa ho pokúsili zbúrať odolal. Druhý pokus o odpálenie most smrti nevydržal.

Konečne! Druhý pokus o odstrel zvyšnej podpornej konštrukcie na stavbe diaľničného mosta neďaleko obce Iliašovce (okr.Spišská Nová Ves) bol úspešný.  Nálože vybuchli o 11-tej hodine a podporná konštrukcia sa zložila ako domček z karát.

 

1460626:gallery:true:false:true

 

Poškodenú časť mosta chceli stavbári odstreliť už v utorok (13.11.) popoludní, avšak nepodarilo sa im to. "Odstrel, organizovaný zhotoviteľom, bol naplánovaný v spolupráci s vyšetrovateľom tak, aby nedošlo k znehodnoteniu dôkazového materiálu," opísal hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Pri odstraňovaní mosta sa podľa neho dbá na to, aby sa čo najmenej poškodili časti stavby, ktoré pôvodná nehoda nepoškodila. "Náklady na tieto činnosti znáša zhotoviteľ," doplnil Kóňa.

Pred odstrelom boli podľa jeho slov vykonané zabezpečovacie a prípravné práce, napríklad úprava prístupu z oboch strán mostného objektu i odstránenie dočasných objektov z blízkosti znehodnocovanej konštrukcie. Tiež sa uložila separačná vrstva, ktorá umožní jednoznačne triediť materiál pochádzajúci z kolapsu konštrukcie z 2. novembra a dnešného riadeného odstrelu a následného odstraňovania.

 

Na stavbe tak môžu vyšetrovatelia pokračovať v skúmaní príčin tragédie, ktorá sa odohrala 2. novembra. Vtedy počas betonáže došlo k zrúteniu časti podpornej konštrukcie, v čoho dôsledku prišli o život 4 ľudia. 

 

Začnú s rozoberaním trosiek

 

Na moste sa začne od piatkového rána s rozoberaním trosiek. Za prítomnosti vyšetrovateľa sa tak spustia práce na rozoberaní sutín. "Triediť sa bude materiál na taký, ktorý je potrebný z hľadiska vyšetrovania a na ostatný," priblížil hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa.

Sutiny sa budú podľa jeho slov ukladať na vopred vybraté a určené miesta. "Čo sa týka časti sutín, ktoré sa počas tragédie 2. novembra zrútili, vyšetrovateľ a súdni znalci budú priamo na mieste určovať postup a spôsob odstraňovania trosiek," dodal Kóňa.

Počas nadchádzajúcich dní sa budú realizovať práce, ktorých cieľom je predísť priamym škodám na rozostavaných konštrukciách. "Tieto práce sa budú realizovať za sprísnených podmienok," opísal.

Dočkajú sa pozostalí ďalšieho doškodnenia?

Spoločnosť Bögl a Krýsl (BaK) rokuje spoločne so svojimi slovenskými zmluvnými partnermi a príslušnými orgánmi a poisťovňami o ďalšom zmiernení následkov nehody pri Kurimanoch pre postihnutých a ich rodiny nad rámec už realizovaných sociálnych opatrení zo strany dodávateľských firiem.

"V žiadnom prípade sa nezriekame morálnej zodpovednosti za straty na životoch ani za zranených," povedal výkonný riaditeľ spoločnosti BaK Jozef Krýsl. Firma sa so svojimi subdodávateľmi už krátko po nehode ešte pred vyšetrením jej príčin dohodla s rodinami postihnutých na bezprostrednej výpomoci. "Tá bude mať formu finančnej podpory vo výške celých miezd, a to do konca roka," informovala spoločnosť v stanovisku.

Takto padol most pri druhom odstrele

 

 

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Britney Spears sa dostala do problémov pre svoje nezodpovedné správanie.
Foto
Britney Spears sa SÚDILA s vlastným otcom: Desivá reakcia po ukončení sporu! Skončí na mizine?
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Voči Zelenskému sa vedie trestné stíhanie: Dostal sa na nelichotivý zoznam! Čo na to Ukrajina?
Amputáciu odmieta, no lekári hovoria, že by mu pomohla.
Foto
Nicholas pred 10 rokmi havaroval a ostala mu VISIEŤ noha: Fakt mu TOTO povedali lekári?!
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Útoky na politikov exponenciálne rastú, Scholz má toho plné zuby: Nemeckí predstavitelia avizujú, čo bude nasledovať
Rolins doťukáva posledné detaily pred koncertami v Prahe.
Foto
Dara ukázala novú FOTO po plastike, ľudia nechápu: HANBÍŠ sa za to?
(ilustračné foto).
Rozruch v Dubline: Študenti zabarikádovali kampus univerzity
Ryhtářov žiaľ je stále rovnaký aj po 10 rokoch.
Záhada Bartošovej († 48) čísla, zdrvený vdovec: Prečo aj 10 rokov po samovražde funguje!
Rodina sa s úmrtí Laury a bábätka nevie spamätať (ilustračné foto).
Smutná TRAGÉDIA: Laura († 22) zomrela pri pôrode, syn († 2 mes.) neskôr v tatinovej posteli
Odíde zo Slovana? Juraj Kucka má na stole viacero ponúk!
Chlapca museli umývať pred domom
Foto
Najtučnejší chlapec na svete schudol 100 kíl: TAKTO dnes vyzerá, je na NEPOZNANIE!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Už sa to blíži: Hamas spravil prvý krok, všetci s napätím čakajú, čo sa stane
Senzácia sa nekonala: Slováci zabojujú o bronz