Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.11.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Pripravovaný zákon o fajčiaroch: Pozrite sa, čo sa zmení

Fajčeniu v nákupných centrách môže odzvoniť! Návrh má dnes predstaviť Úrad verejného zdravotníctva.

Úrad verejného zdravotníctva chce svojím návrhom zakázať fajčenie v otvorených priestranstvách nákupných centier. Fajčiarov pôvodne chceli vytlačiť až za zatvorené dvere kaviarní, do úvahy však pripadá aj úplný zákaz fajčenia v nákupných centrách. Úrad už v máji informoval, že má v pláne okrem bežných tabakových výrobkov zakázať aj fajčenie elektronických a bylinných cigariet!

O zákaze fajčenia v nákupných centrách sa hovorí už od zmeny zákona, ktorá zaviedla povinnosť stavebne oddeliť v reštauráciách, kde sa podáva jedlo, fajčiarsku a nefajčiarsku časť. Nepamätala však na nákupné centrá, kde sa pokojne fajčilo aj v kaviarňach umiestnených na chodbách. „Obchodný dom je vymedzený uzavretý priestor, stály architektonický objekt, v ktorom chceme zamedziť šíreniu tabakového dymu z kaviarní do iných priestorov nákupného centra,“ povedal v minulosti o zámere Róbert Ochaba z Úradu verejného zdravotníctva.

Návrh, ktorým chcú fajčiarom dať červenú, je už na svete. „Úrad verejného zdravotníctva pripravil novelu zákona o ochrane nefajčiarov. V návrhu sa na účel dosiahnutia zvýšenej ochrany nefajčiarov zakazuje fajčenie v obchodnom dome. Súčasne sa navrhuje zvýšenie dolnej a hornej hranice pokuty ukladanej fyzickej osobe - podnikateľovi alebo právnickej osobe za nezabezpečenie dodržiavania zákazu fajčenia,“ informovala Martina Merková z ÚVZ SR.

Otázne je, či sa fajčiť v nákupných centrách prestane úplne, alebo si cigaretku budú môcť fajčiari aj naďalej zapáliť v miestnostiach, ktoré sú od spoločných priestorov centra stavebne oddelené. Podľa informácií Nového Času však úrad chce presadiť radikálny zákaz, teda úplnú stopku fajčeniu v celom nákupnom centre vrátane kaviarní.

Zákaz fajčenia by mal takisto platiť v areáloch základných a stredných škôl, v predškolských zariadeniach a v areáloch detských ihrísk. Úrad tiež navrhuje zvýšenie pokút pre majiteľov nedodržiavajúcich nariadenie, a to z 331 eur na 500 eur. Návrh chcel úrad pôvodne uviesť do praxe od januára 2013 alebo v priebehu budúceho roka.

Najvýraznejšie zmeny v návrhu novely zákona o ochrane nefajčiarov

1. Úplný zákaz fajčenia v obchodnom dome, to platí aj pre kaviarne, reštaurácie a všetky iné prevádzky v obchodnom dome.
2. Nová definícia zariadenia spoločného stravovania, t. j. za zariadenia spoločného stravovania sa v definícii upravenej v návrhu novely považujú aj také zariadenia, v ktorých sa pokrmy nevyrábajú a nepripravujú. Oproti súčasnému stavu sa za zariadenia spoločného stravovania budú pokladať aj také zariadenia, do ktorých sa pokrmy dovezú z iného zariadenia ako je zariadenie, v ktorom sa pokrm vyrobil a pripravil.
3. Upresňuje sa definícia výrobkov, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak z dôvodu, že aj tieto výrobky sa nesmú fajčiť na verejných miestach uvedených v § 7 zákona č. 377/2004 Z. z. Týka sa to napríklad niekoľkých druhov elektronických cigariet či iných výrobkov s obsahom sušených rastlín, ktoré tvarovo pripomínajú vzhľad cigarety a užívajú sa fajčením.
4. Rozširuje sa okruh látok, ktoré sú podľa zákona č. 377/2004 Z. z. škodlivými látkami, pričom za škodlivé látky sa považujú aj látky so škodlivým účinkom na ľudský organizmus nachádzajúce sa vo výrobkoch, ktoré sú určené na fajčenie a neobsahujú tabak.
5. Navrhujú sa nové dodatočné varovania na spotrebiteľskom balení tabakových výrobkov, ktoré nahrádzajú pôvodné varovania a to na základe aproximácie Smernice 2012/9/EÚ zo 7. marca 2012, ktorou sa mení a dopĺňa príloha I. k smernici Európskeho parlamentu a Rady 2001/37/ES o aproximácii zákonov, iných právnych predpisov a správnych opatrení členských štátov týkajúcich sa výroby, prezentácie a predaja tabakových výrobkov.
6. Zvyšujú sa pokuty za správne delikty, t. j. orgány štátnej správy na úseku verejného zdravotníctva budú môcť uložiť pokutu v minimálnej výške 500 eur namiesto 331 eur a v maximálnej výške 15 000 eur namiesto 3 319 eur.

Čo na to hovoria prevádzkari podnikov?

Lucia Bartová, Capri CAFFEE, ESC, Banská Bystrica

- Som za úplné zakázanie fajčenia v nákupných centrách. Je to aj kvôli nám, zamestnancom, ktorí sme nefajčiari. Je to však lepšie aj pre rodiny s deťmi, ktoré k nám chodia na kávu.

Maroš Hornáček, JOJ Cafe, Aupark, Bratislava

- Taký zákon nás zabije! Pred mesiacom sme vyskúšali prevádzkovať kaviareň bez fajčenia a nezarobili sme takmer nič. Ak to schvália, môžeme si hľadať novú prácu.

Marek Sládečko, Black on White, Eurovea, Bratislava

- V prípade schválenia by nám rapídne klesla návštevnosť a tým aj tržby. Ľudia sú predsa naučení, že ku káve si zapália aj cigaretu. Som fajčiar a neviem si predstaviť, že by sa v otvorených kaviarňach viac fajčiť nemohlo.

Róbert Čvirk, People Café Bar, OC Galéria Košice

- Obávam sa, že prijatie takéhoto zákona by pre náš podnik znamenalo úbytok zákazníkov. Verím, že dôjde k nejakému kompromisu, napríklad povinnosť mať zatváracie dvere. V tom prípade by sme sa prispôsobili.

Andrea Khinová (21), Café, Obchodné centrum Tesco, Trnava

- Ak by zákon prešiel, nebude to pohodlné pre zákazníkov. Ku každej káve patrí cigareta a vďaka tomu, že sa u nás fajčí, máme vždy plno. Veríme, že takýto návrh neprejde.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Príhovor prezidentky Slovenskej filmovej a televíznej akadémie Kataríny Krnáčovej dohnal prezidentku SR Zuzanu Čaputovú k slzám.
Foto
Slzy prezidentky Čaputovej v priamom prenose: Toto sú slová, ktoré ju dojali!
Putin pravdepodobne nenariadil, aby Navaľného zabili.
Odpoveď, na ktorú všetci čakali: Dal Putin zabiť Navaľného († 47)?! Vyzerá to tak, že...
Judge holding gavel in courtroom
Muž dostal za smrť mladíka podmienku: Zdrvená matka už stratila vieru v spravodlivý proces
Brazílska modelka Gisele Bündchen
Foto
Svetoznáma modelka v slzách: PLAČ pred policajtom! Dôvod vás zarazí
Slovensko neposilnia hráči z KHL na MS v Česku.
Foto
Slovenská reprezentácia obdržala skvelú správu zo zámoria: Ďalšie hviezdne posily?
Šéfkuchár Massimo bol so Samuelovej návštevy nadšený.
Foto
Samuel L. Jackson tajne na Slovensku! Šéfkuchár Massimo povedal pravdu: Takýto je hviezdny herec naozaj
(Ilustračné foto).
Začína kríza ruskej ropy? Ukrajina tvrdí, že Moskve spôsobila veľké straty
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
TOTO spravil nahnevaný Ramsay počas zápasu s Českom: Je to neakceptovateľné!
Na snímke tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Nahnevaný Ramsay spravil počas zápasu s Českom neobvyklú vec: Je to neakceptovateľné!
Kengura - albín je vzácna, často sa nevyskytuje.
Foto
Nová atrakcia v Stropkove: V najmenšej zoo majú kenguru albína! Rozkošné FOTO
Nešťastný koniec zábavy
Mládež si zvolila nebezpečnú zábavu: Mali obrovské šťastie! Policajti sú v pozore
NR SR
Na Slovensku funguje okolo 160 politických strán: Pribudnú ďalšie