Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.11.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Deti Ivany Boórovej sú jedným krokom na ceste domov!

Slovenské deti Martinko (4) a Samko (3), ktoré odobrali pred vyše dvoma rokmi matke Ivane Boórovej, sú o krok bližšie k návratu na Slovensko. 

Odznelo to včera na Kráľovskom súde v Londýne. Sudca včera podvečer vyhlásil, že rozhodnutie o tom, že Martinko a Samko nemajú byť zverení do starostlivosti svojej babky, nebolo správne. Stalo sa tak po sedemhodinovom pojednávaní. Definitívne rozhodnutie však vynesú až v utorok. Súd v Londýne pozorne sledoval a informoval o ňom celé Slovensko reportér TV Joj Dárius Haraksin.

Ivana Boórová je bez svojich detí už 868 dní. Včera jej svitla nádej, že sa po neskutočnom boji vrátia na Slovensko, kam patria. Starať sa o nich bude jej mama a babka oboch chlapcov, ktorých britský Social Services odobral Ivane pred vyše dvoma rokmi. Chlapci vyrastajú momentálne u náhradnej matky vo Veľkej Británii a stretávanie so synmi jej obmedzili. Bračekovia už boli pripravení na adopciu a Ivana by o nich definitívne prišla. Až po intervencii slovenských orgánov nastal koncom septembra zvrat, ktorý umožnil rodine o Samka a Martinka bojovať ďalej.


Ľahké to však nebolo ani včera. Social Services (SS) sa slovenských chlapčekov nechce vzdať. Na súde uviedli, že sú až príliš naviazaní na náhradnú matku a „presťahovať chlapcov do cudzej krajiny, Slovenskej republiky, by bolo pre nich príliš stresujúce“. Argumenty šiestich pracovníkov SS však boli postavené na vode. Sudca sa postavil na stranu Boórovcov a predošlý rozsudok sfúkol pod čiernu zem. „Otázka teda je, čo viedlo súd k tomu, aby rozhodol v neprospech babky, ktorá prejavila takú úžasnú snahu o svoje vnúčatá,“ pýtal sa sudca. Po viac ako siedmich hodinách naznačil, že Martinko a Samko by mali byť vrátení na Slovensko a daní do starostlivosti ich babky.

„My si nekladieme otázku, či deti patria babke. Ony jej patria. Len hľadáme dátum, aby to bolo pre ne najmenej náročné,“ povedal včera podvečer sudca Andrei Cisárovej z Centra pre medzinárodnoprávnu ochranu detí, ktorá rodinu Boórovcov pred Kráľovským súdom zastupuje. „Ja viem, pán sudca, ale takto to bolo doteraz vždy. Ja potrebujem dátum,“ reagovala Cisárová. Súd nakoniec odročili na utorok, keď by mal padnúť definitívny verdikt, či a kedy sa chlapci dostanú domov.


Prípad sa začal pred dva a pol rokom, keď v roku 2010 navštívila Ivana so starším synčekom Martinkom nemocnicu v Británii, kde žije, kvôli zápalu na genitáliách. Lekárom sa však chlapcov stav nepozdával a otca Vladimíra podozrievali z týrania so sexuálnym motívom. Britskí sociálni pracovníci deti dočasne odovzdali do opatery rodinnému priateľovi a pastorovi Kurtovi Van Fossanovi. Ten s Martinkom ešte na druhý deň navštívil iného lekára, ktorý u chlapca nespozoroval žiadne známky týrania. Deti u pastora zostali mesiac, keď si po ne za asistencie polície prišli sociálni pracovníci. V prípade týrania nebol nikto obvinený a žiadne týranie sa ani nepreukázalo.

Odvtedy sa spustila mašinéria so sociálnym systémom v Británii. Ivanino manželstvo sa medzitým rozpadlo a jediné, na čo sa so svojou mamou, babkou detí, zamerala, bol boj o Samka a Martinka. Prípad odkryl šokujúce praktiky britského sociálneho systému, ale aj obrovské chyby, ktoré urobili slovenské kompetentné úrady, ktoré Ivane Boórovej a ani jej mame, ktorá žiadala chlapcov do opatery, nepomohli. Zvrat nastal až po silnej medializácii prípadu a tlaku na kompetentných.


Ako prebiehal súdny proces

10.55 hod.: Na Kráľovskom súde v Londýne sa začalo pojednávanie o Samkovi (3) a Martinkovi (4), ktoré chce ich mama a babka späť na Slovensko. Ivana Boórová sedí tíško v súdnej sieni a plače.

11.57 hod.: Riaditeľka Centra pre medzinárodnú ochranu detí Andrea Cisárová pred súdom tvrdí, že Slovensko je malá krajina, ale rodina je u nás veľmi dôležitá. „Táto rodina sa o deti stará. Akokoľvek sa rozhodnete, myslíte na dobro Martina a Samka,“ povedala.

12.40 hod.: Šesť pracovníkov Social Services (SS) nevie sudcovi odpovedať na otázky. „Strácam sa vo vašich argumentoch,“ reaguje sudca na pripomienky pracovníkov SS.

13.05 hod.: Pred súdom SS šokujúco vyhlási, že „presťahovať chlapcov do cudzej krajiny, Slovenskej republiky, by bolo pre nich príliš stresujúce.“

13.57 hod.: Sudca počíta, koľkokrát bola babka vo Veľkej Británii bojovať o deti. Pýta sa, čo viedlo predchádzajúceho sudcu k tomu, aby rozhodol v neprospech babky, ktorá prejavila takú úžasnú snahu.

15.30 hod.: Andrea Cisárová a SS sa snažia so sudcom nájsť kompromis za zatvorenými dverami.

17. 30 hod.: Sudca naznačil, že deti patria k babke. Definitívne rozhodnutie však padne až v utorok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií 19. apríla 2024 v nemeckom Gmund am Tegernsee.
Obrovská pocta: Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií, slová do boja
Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!