Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.11.2012 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Andy Kraus: Kordiak sa môže vrátiť do Paneláku!

Je tvorcom najúspešnejšieho seriálu v slovenských televíziách.

Sledovanosť sa mu darí udržať napriek tomu, že niektorí herci dali projektu košom. Našiel si však nové tváre, ktoré do príbehu malej bytovky, rodín s rôznymi a poprepletanými osudmi, vhodne zakomponoval. Andy Kraus (45), „otec“ jojkárskeho Paneláka povedal, prečo nechal pochovať Kordiaka, na čo zlanáril Zuzanu Fialovú, ale aj to, ako sa musel vyrovnať so smrťou svojho najbližšieho človeka mimo obrazovky v reálnom živote.

V poslednom čase spôsobilo v jojkárskom seriáli Panelák veľa rozruchu zmiznutie kultovej postavy, Milana Kordiaka. Len čo sa jeho protagonista Alexander Bárta ukázal v seriáli konkurenčnej televízie, dostal u vás stopku...

Náš rozchod bol veľmi korektný. Keď Ňusi (pozn. red. Alexander Bárta) prišiel s tým, že dostal novú ponuku v konkurenčnom seriáli, a že z postavy Kordiaka sa už po štyroch rokoch cíti byť herecky vyčerpaný, uznal som mu jeho argumenty. Rozhodli sme sa, že by nebolo vhodné, aby sa v rovnakom čase objavoval ako hlavná postava vo dvoch seriáloch súčasne. Uškodilo by to nielen Ňusimu, ale aj seriálom. Preto sme si povedali, že kým bude v Horúcej krvi, dáme ho z Paneláka preč.


Kordiaka teda scenáristi nechali uspať. No táto zvláštna forma eutanázie stále vzbudzuje otázniky. Môžeme teda ešte rátať s tým, že sa niekedy vráti na obrazovku?

Či sa nejakým spôsobom do Paneláka vráti, v tejto chvíli skutočne neviem. V prvom rade musí skončiť seriál Horúca krv, nesmie nastúpiť do iného seriálu a on sám musí chcieť. Takisto je dôležité nájsť nenásilný spôsob, ako by sa mohol do Paneláka vrátiť. Keď budú splnené tieto podmienky, nie je vylúčené, že sa Kordiak v Paneláku ešte objaví.

Kordiak bol neodmysliteľnou súčasťou seriálu celé štyri roky. Neboli ste rozčarovaný, že o neho prichádzate?

Každý v Paneláku je nahraditeľný. Problémom by bolo, keby zo seriálu odišlo veľa kultových postáv súčasne. Vtedy by som mal vážny problém. Pokiaľ odíde len jedna postava, vždy sa to dá nejako ustáť, alebo dokonca priživiť, ak sa z toho urobí veľká téma. Na jednej strane mi to bolo ľúto, ale dokážem sa aj vžiť do kože hercov, ktorí by chceli po dlhodobom účinkovaní v Paneláku skúsiť niečo iné.

Podobný osud ako Alexandra Bártu postihol pred rokom herečku Helenu Krajčiovú. Tá dostala od televízie zákaz a úplne sa vytratila z obrazovky. Nie je pre hercov táto televízna politika demotivujúca a likvidačná?

Najväčšia tragédia tohto celého je v tom, že slovenský trh je veľmi malý a produkčné firmy nedokážu zaplatiť herca tak, aby bol len v jednom seriáli. Byť v troch seriáloch je teda finančne výhodnejšie ako v jednom, hoci vo svete dokážu zaplatiť hercom exkluzivitu, aby sa objavovali len v jednom. Bohužiaľ, u nás sa to nedá. Chápem hercov, že si chcú vyskúšať rôzne postavy a tiež zarobiť, no nemôžu takto fungovať dlhodobo. Je veľa príkladov hercov, ktorí boli istý čas všade a neskôr sa im to vypomstilo. Takže teraz nie sú nikde a možno ešte ani dlho nebudú. Podobným príkladom je Elena Podzámska, ktorá v istom čase tancovala v tanečnej šou, vystupovala v troch seriáloch naraz a bolo jej strašne veľa. Divák sa tak protagonistu „preje“ a dostane na neho alergiu.

Ale podobnú situáciu ste si odskákali na vlastnej koži aj vy. Z pracovného vyťaženia ste skolabovali...

V čase, keď som písal Panelák a Keby bolo keby, sme súčasne točili aj Kutyila a doma som mal dve deti. Nedalo sa to zvládnuť. Nakoniec som spomalil.

Čaká do budúcna aj ostatných hercov z vašich seriálov trest za veľké oči? Teda ak zradia a rozhodnú sa účinkovať aj u konkurencie?

Dodnes sa nehnevám ani na jedného z hercov, ktorý z Paneláka odišiel. Niekedy ma však mrzí spôsob, akým sa rozlúčime. V prípade Ňusiho a Heleny Krajčiovej to bolo o absolútne korektných dohodách. Bolo tam však aj pár odchodov, ktoré ma trochu zamrzeli, lebo ten spôsob rozlúčky nebol ideálny.

Ktoré máte na mysli?

Trošku neštandardne odišla Oxana, čiže Milena Minichová, a takisto Filip Tůma. Nikdy som im však neprial nič zlé. A aj keď projekty, do ktorých vstúpili po účinkovaní v Paneláku, nedopadli práve najlepšie, škodoradosť u mňa nefungovala.

V poslednom čase Panelák oživujete samými hereckými esami. Po Zuzane Fialovej ste na spoluprácu zlákali aj Michala Hudáka či Kristínu Farkašovú. Ako to robíte?

(Smiech) Ja neviem, ale veľmi sa teším z toho, že sa ešte nestalo, aby nám niekto z hercov odmietol prísť do Paneláka. V prípade Zuzky Fialovej sme charakter jej postavy vymysleli spolu. Spýtal som sa jej, čo by chcela hrať a ona si mohla vybrať. S Kristínou Farkašovou to dopadlo podobne a aj naša debata okolo jej postavy prebehla v príjemnej atmosfére.

Pred rokom počas nakrúcania vášho najnovšieho seriálu Pod povrchom vám zákerná rakovina zobrala mamu. Ako táto tragická udalosť ovplyvnila prácu na seriáli?

Najťažšie bolo obdobie na začiatku roka 2011, keď sme sa dozvedeli, čo sa vlastne s mamou deje. Chorobu pred nami štyri roky tajila. Aj keď z našich rozhovorov som síce niečo tušil, lebo nám dávala nenápadné náznaky, bral som to tak, ako keď ľudia vo veku 84 rokov často hovoria, že už tu dlho nebudú. Vždy som ju len zahriakol, ale, mami, neblázni...

Pripravovať seriál a súčasne sa vyrovnávať so stratou najbližšieho - to muselo byť pre vás ťažké.

Pri práci sa dokážem od všetkých vecí odosobniť. Sám som bol zo seba prekvapený, s akou pokorou som to prijal. Nepríjemné bolo, že ma táto správa zastihla počas dovolenky. Keď som totiž odchádzal, mama vyzerala vitálne a bol som presvedčený, že tu ešte bude. Počas dovolenky som sa s tým vyrovnával sám, nechcel som to povedať rodine a pokaziť dovolenku manželke a deťom.

Kedy to na vás nakoniec doľahlo?

Katarzia prišla až na pohrebe. Tam som sa rozreval a potom už bolo dobre.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?
Platí výstraha pred horúčavami. (ilustračné foto)
Vlna horúčav vzala už 30 životov: To je extrém, teplota má vybehnúť nad 50 stupňov!
(ilustračné foto)
Košičania, spozornite: V meste má vyrásť nová stavba za 60 miliónov!
(ilustračné foto)
Fatálne mrazy u našich susedov, pestovatelia smutne reagujú: Jedným slovom, KATASTROFA!
Foto
Stihne Juraj Kucka EURO? Hráč Slovana posiela jasný odkaz
Otrasný čin sa stal ráno v Dlhej nad Váhom. Len 27-ročný muž tam po hádke zavraždil svojho dedka.
Brutálny čin v Dlhej nad Váhom: Vnuk mal zavraždiť svojho dedka († 67)!
Predseda českej vlády Petr Fiala.
Potvrdilo sa, čo sa šepkalo už dlho: Ďalší odchod z Fialovej vlády! Končí táto ministerka
The Pass at Byron Bay on a clear day with blue water
Hromadné uhynutie vznešených živočíchov: Na pláži ich uviazli stovky! Vedci sa chytajú za hlavu
Medzi Stupavou a Lozornom došlo k zrážke neosvetleného chodca a auta.
Dráma pri Stupave! Turista tancoval na ceste, takmer zaplatil životom: Zrazilo ho auto
(ilustračné foto).
Popredného podnikateľa odsúdili z korupcie: V podvode boli namočené aj jeho dcéry