Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.11.2012 08:30 | Správy | Domáce správy

Po Bezákovi má padáka aj Jablonský: Ako exorcista skončil!

Na Slovensku je o jedného exorcistu menej! Františkána Leopolda Jablonského vymenoval ešte bývalý trnavský arcibiskup Róbert Bezák.

Exorcistom je u nás každý diecézny biskup. Znamená to, že ktorýkoľvek biskup vie podať pomocnú ruku človeku, ktorý je posadnutý diablom. Biskup môže aj z radov kňazov vymenovať exorcistu, ktorý je oprávnený pracovať v príslušnom úrade. Medzi takýchto vyháňačov diabla patril aj františkán Leopold Jablonský. Ako informoval denník Sme, apoštolský administrátor exorcistu v týchto dňoch odvolal.

S exorcizmom nadobro skončil. Františkán Leopold Jablonský pôsobil v Hlohovci, kde donedávna pomáhal ľuďom, ktorí boli posadnutí diablom. Pomocou modlitby z nich vyháňal zlého ducha. „Ľudia posadnutí diablom sa správajú zvláštne. Väčšinou postihuje jednoduchých ľudí, ktorí vedia zrazu spisovne rozprávať nielen vo svojom jazyku, ale ovládajú latinčinu alebo rozprávajú po hebrejsky,“ vysvetľuje Leopold Jablonský.

Práca s ľuďmi postihnutými diablom je veľmi ťažká a náročná. „Ľudia musia navštíviť psychológa, aby sa vylúčilo, že netrpia žiadnou chorobou. Až potom prichádzam ja. S ľuďmi sa najskôr rozprávam a potom sa nad nimi modlím,“ opisuje priebeh vyháňania diabla z tela páter Jablonský.

Na Slovensku je exorcistom každý diecézny biskup. „Biskup vie podať pomocnú ruku ľuďom, ktorí majú v sebe zlého ducha. Biskup však môže aj z úradu, ktorý mu je zverený, vymenovať kňaza za exorcistu,“ povedal Jozef Kováčik, hovorca konferencie biskupov. On sám nevie, koľko je na Slovensku exorcistov, keďže každý diecézny biskup si môže vymenovať svojho kňaza v diecéze za exorcistu.

Pátra Leopolda Jablonského vymenoval za exorcistu Róbert Bezák a v týchto dňoch ho jeho nástupca, apoštolský administrátor Ján Orosch, odvolal. Jablonský sa k odvolaniu nechcel vyjadrovať a plne rozhodnutie apoštolského administrátora rešpektuje. Exorcistu už robiť vo svojej diecéze nemôže, jeho schopnosti mu však zostávajú. Teraz sa bude plne venovať františkánskemu kláštoru, kde má veľa iných povinností.

Pápež: Ja som odvolal BezákaPápež Benedikt XVI. sám odvolal v júli trnavského arcibiskupa Róberta Bezáka z úradu. Vyplýva to z listu, ktorý Svätý Otec napísal slovenským katolíckym biskupom. „Naši biskupi dostali list, o jeho obsahu budeme informovať vo štvrtok,“ povedal hovorca Konferencie biskupov Slovenska Jozef Kováčik. Pápež tak v liste vyvracia dohady, že o odvolaní Bezáka nevedel.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!
Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Rodinka vo chvíľach šťastia. Tie sú nenávratne preč...
Váš Tip
Janka bola zdravá mladá žena, po pôrode synčeka zomrela: Čo sa stalo v osudný deň?
(ilustračné foto).
Hrôzostrašná nehoda na D1: Auto narazilo do zvodidiel! Zasahovali hasiči
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov