Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2012 14:46 | Správy | Domáce správy

Zrútený most pochoval ľudí: Štvrtá obeť zomrela pri operácii

Podľa informácií Nového Času sa pri obci Kurimany (okres Levoča) v piatok zrútila podperná konštrukcia betónového mosta. V čase nešťastia boli na moste ľudia.

Obrovská tragédia! Pri obci Kurimany (okres Levoča) spadla počas betonáže podperná konštrukcia betónového mosta. Most na úseku diaľnice D1 Jánovce - Jablonov stavajú Váhostav – SK, a.s. a česká firma Bögl a Krýsl, k.s., ktorá v Česku čelí súdu pre kauzu Studénka, kde sa pred štyrmi rokmi zrútil most na prechádzajúci vlak EuroCity.

Animácia: Takto sa zrútil most

null:gallery:false:false:false

Na stavbe boli v tom čase približne tri desiatky ľudí. Štyria ľudia tragédiu neprežili, pričom posledná obeť zomrela v nemocnici. Nie je vylúčené, že mŕtvych bude ešte viac! Podľa informácií Nového Času je zranených minimálne 13 ľudí. Agentúra TASR hovorí o 11 ľahšie zranených a 4 ťažko zranených. Pacientov odvážajú vrtuľníky a sanitky do spišskej, prešovskej a popradskej nemocnice. Pod ruinami našli ďalšieho zasypaného, jeho zdravotný stav je zatiaľ neznámy. Jeden zo zranených, 47-ročný muž so zraneniami hlavy a brušnej dutiny je po operácii v kritickom stave.

Ďalšieho vážne zraneného muža (32) previezli z levočskej do prešovskej nemocnice. "Zdravotný stav pacienta si vyžiadal jeho okamžitú operáciu," povedla hovorokyňa prešovskej nemocnice Renáta Cenková. 

 

"Správu o zrútení mosta sme dostali o 14:18," povedal operačný dôstojník hasičov prešovského kraja Róber Durkáč. Na miesto nešťastia vyrazili hasiči z Levoče, Báhároviec, Prešova, Spišskej Novej Vsi, Krompách a Kežmarku. Na mieste už sú sanitky, psovodi so špeciálne vycvičenými psami. Ruiny odstraňujú pomocou ťažkých mechanizmov. Situáciu začal komplikovať dážď.

Podľa krajského operačného dôstojníka hasičov prešovského kraja boli 9 ľudia ošetrení a prevezení do nemocníc. Ďalší dvaja sú ošetrení a čakajú na prevoz do nemocnice. Približne 15 až 18 ľudí je stále na mieste nešťastia. Počet nezvestných, ktorých mohli zasypať sutiny, zatiaľ nie je známy. 

Most mal byť diaľničným mostom. "K zrúteniu mosta malo dojsť počas betonáže, na mieste sú aj zasypaní robotníci," povedal hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík.

V súvislosti so zrútením nosnej konštrukcie mosta zrušil podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák všetky pracovné aktivity a odišiel na miesto tragédie. "Predbežnou príčinou nešťastia je kolaps oceľových skruží lešenia a debnenia, do ktorých sa leje betón," tvrdí.

Predseda vlády bude žiadať dôsledné vyšetrenie tohto prípadu, uvádza hovorkyňa Roberta Fica Beatrice Hudáková. Na ceste na miesto tragédie je aj štátny tajomník ministerstva dopravy Andrej Holák.

Hanba pre staviteľovSpráva o dráme na moste vydesila aj väčšinu obyvateľov Kuriman. "Stavba diaľničného mosta je približne 500 - 600 metrov nad dedinou, neďaleko lesíka. Išli tam sanitky, hasiči, policajti. Robia tam ľudia najmä z východného Slovenska, vieme to podľa čísiel na autách. Z našej dediny tam robí iba jeden muž, ale nemal by tam byť, pretože auto má pred domom,"  povedala Anna Grondžáková (66) z Kuriman.

 "Je to veľká hanba pre staviteľov. Som veľmi zvedavý, či sa nájde konkrétny vinník, alebo vinníci, ktorí sú zodpovední za toto stavebné nešťastie, ktoré prinieslo smrť robotníkom," rozhorčil sa obyvateľ (41) Kuriman.  

Kto je zodpovedný?Ľubomír Marcinko z Váhostavu povedal, že betónovanie mala na starosti práve firma Bögl & Krýsl. "Nešťastie sa stalo na našom úseku, ale kompletnú stavbu mosta pre nás zaisťovala subdodávateľsky slovenská firma SEMOS," povedala pre ČTK hovorkyňa firmy Bögl & Krýsl Kateřina Plechatá.

Ďalšie informácie firma Bögl & Krýsl zverejní podľa agentúry po víkende. Vyjadrenie firmy SEMOS sa zatiaľ získať nepodarilo.

 

1195108:gallery:false:false:false

Viete o zrútení mosta viac? Máte fotografie alebo video? Pošlite nám ich na tip@novycas.sk alebo 0918 620 001!


View Larger Map

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Niečo sa deje so Schumacherom? Kroky rodiny vás prekvapia
Moderátor sníva o ceste do Bhutánu.
Foto
TRAPAS Martina Nikodýma: On o ničom nevedel, no keď to zistil... Ja vás zabijem!
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Strašné následky po útoku ruskej armády: Medzi obeťami je aj dieťa! Zelenskyj sa vyjadril k nešťastiu
Podnikateľ bojuje s rakovinou lymfatických uzlín.
Chorého Fedora Flašíka previezli do cudziny: Zachránia ho na klinike prominentov?!
Alexej Navaľnyj († 47)
Zadržali podozrivých z útoku na ruského opozičníka: Bol blízkym spojencom Navaľného († 47)
(ilustračné foto)
Zúrivý pes v Čechách napadol seniorku: Prišla o nohu, bojuje o život!
Bratislavské módne dni.
Foto
FOTOGALÉRIA z Bratislavských módnych dní: Nahodená Šimkovičová prišla s dcérou a aha, kto ukázal ZADOK!
(ilustračné foto).
Letecké spoločnosti reagujú na vyostrený konflikt medzi Izraelom a Iránom: Čo sa mení?
Bombardér B-1 Lancer (ilustračné foto).
Pád strategického bombardéra má tragickú dohru: Rusko informovalo o úmrtí, pátranie ďalej pokračuje
ilustračné foto
Irán pod zúrivou paľbou Izraela: Zasiahli výbuchy aj jadrové zariadenia?!
(ilustračné foto)
Pozor! Čierny kašeľ úraduje v tomto kraji: Čísla stúpajú, buďte opatrní
Foto
Pôvabná dcéra Pavla Nedvěda sa pochválila: Otec a mama opäť spolu!