Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
02.11.2012 10:30 | Správy | Domáce správy

SDKÚ sa potápa, nepomohol ani nový šéf! Odišla už štvrtina členov

Z bývalej najsilnejšej vládnej SDKÚ odišlo za niečo vyše roka až 1 900 členov v regiónoch. Opustia Frešovu stranu aj Miroslav Beblavý a Lucia Žitňanská?

Od prevalenia najväčšej korupčnej kauzy Gorila nevie v prieskumoch popularity získať dvojciferné číslo a zo strany vystupujú aj exposlanci. Teraz sa v strane šepká, že nasledovať ich bude bývalá ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská.

Niekdajší líder pravice SDKÚ má už zrejme najlepšie roky za sebou. Hoci od volieb prešiel polrok, strana nepriniesla nové tváre a lepšie výsledky v prieskumoch verejnej mienky. Tie vidia SDKÚ mimo parlamentu. Otázne je aj ďalšie pôsobenie najpopulárnejšej političky strany Lucie Žitňanskej. Vyhýba sa odpovedi, či zotrvá v SDKÚ, alebo odíde. Ľudia z jej okolia Novému Času potvrdili, že by mala stranu opustiť aj s poslancom Miroslavom Beblavým. Obaja vyjadrujú nespokojnosť s novým smerovaním strany, avšak priamo o odchode hovoriť nechcú. Do úvahy prichádza spolupráca s Radoslavom Procházkom, ktorý ostro kritizuje pomery v KDH.


„SDKÚ sa myšlienkovo aj rétoricky posúva inde, ako ju voliči doteraz vnímali, a nie každý sa s tým dokáže stotožniť,“ povedala Žitňanská s tým, že ju teraz zaujíma nový program, ktorý má strana predstaviť 17. novembra. Beblavý zase hovorí, že o takýchto veciach sa nešpekuluje. „Buď sa spravia, alebo nie,“ hovorí. Ani jemu sa nepáči, kam sa SDKÚ uberá. „SDKÚ sa navonok zmenila, a to spôsobom, ktorý nemusí každému vyhovovať,“ povedal vyhýbavo. Predseda SDKÚ Pavol Frešo tvrdí, že obaja poslanci sú pevnou súčasťou poslaneckého klubu. Politológ Samuel Abrahám hovorí, že ich politická kariéra sa v SDKÚ už skončila a odchod by bol logický.

Obidvaja majú v SDKÚ malú šancu, že by strhli vedenie na svoju stranu. Z tohto pohľadu to má Frešo pevne v rukách,“ povedal. Stranu opúšťajú aj radoví straníci a exposlanci. Medzi nimi Tomáš Galbavý, Peter Markovič či člen Ústrednej rady Jozef Mečiar. Kým v auguste 2011 mala strana 7 117 členov, na začiatku roka už iba 6 350. Po volebnej porážke a odchode Ivety Radičovej jej zostalo 5 223 straníkov, čo je o skoro dvetisíc straníkov menej. „Z potápajúcej lode straníci odchádzajú a uvidíme, kto utečie posledný,“ hovorí Abrahám.


Z SDKÚ-DS som vystúpil v júni,“ povedal Markovič. Neveril na reštart SDKÚ, hoci v nej strávil 12 rokov. „Zníženie počtu členov pripisujeme prevažne odchodu do opozície, keď aj iné strany opúšťajú členovia, ktorí za členstvom vidia prospech alebo získanie funkcií,“ napísal hovorca SDKÚ Michal Lukáč. Beblavý si to nemyslí. „Trápi ma, že odchádzajú aj čestní ľudia, ktorých z oportunizmu obviniť nemožno,“ dodal.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Meghan Markle
Meghan sa prepočítala: ODPADNETE, čo spôsobil jej nový kšeft! Smejú sa aj odborníci
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom?
Existuje súvislosť medzi menštruáciou a Mesiacom? Vedci pátrali po odpovediach! Prekvapivé zistenia
Ilustračné foto
Ukrajina o havárii ruského bombardéra: Slová o POMSTE! Mal ostreľovať tieto mestá
(ilustračné foto)
Akého najvyššieho veku sa dokážeme dožiť? Tak toto číslo by ste neuhádli!
Biely dom (ilustračná fotografia).
Vedeli USA o Izraelskom útoku na Irán? Šéf americkej diplomacie sa odmietol vyjadriť
Český prezident Petr Pavel.
Petrovi Pavlovi pribudlo na tvári krvavé zranenie! Ako sa to stalo? Strohá odpoveď hlavy štátu
Bývalí partneri sa stále majú v zuboch.
Soukup a Hanychová: Drsná HÁDKA na ulici! Keď vyšiel Agátin muž, milionár sa nezdržal a... Fúha!
Predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová.
Von der Leyenová sa obula do Ruských manévrov: Na toto využívajú Putin a jeho spojenci migrantov!
Spojenými arabskými emirátmi sa prehnali silné búrky.
Foto
Zúfalá situácia v Dubaji: Z masívnych záplav sa stále spamätávajú! Čo si letisko nachystalo pre cestujúcich?
Ilustračné foto
Slováci sa zapojili do zbierky pre Ukrajinu: Silný odkaz vojakov priamo z línie!
Ilustračné foto
Dočkáme sa poklesu cien benzínu? Analytik reaguje: Takto to bude vyzerať najbližšie týždne!
Ilustračné foto
Aktualizované
Iránsky konzulát obkľúčila polícia: Zadržali muža, ktorý tam mal vstúpiť s výbušninami!