Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
01.11.2012 10:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Forenzná antropologička Kathy: To ja som stvorila Kosť!

Kosti patria k najsledovanejším seriálom na svete. Svojich fanúšikov si získali aj na Slovensku.

A nielen vďaka napínavému vyšetrovaniu ohavných zločinov, ale aj svojskému humoru a utajovanej náklonnosti medzi hlavnými protagonistami - antropologičkou Temperance Brennanovou a federálnym agentom Seelyom Boothom. V piatok prišla na Slovensko predstaviť svoju knihu americká spisovateľka Kathy Reichs (64), podľa ktorej príbehov Kosti vznikli.

A exkluzívne pre nedeľník poodhalila zákulisie obľúbeného seriálu, aj svojho napínavého života.

? Ako ste sa ako forenzná antropologička dostali k písaniu kníh?

- Jednoducho som si uvedomila, že je čas stvoriť silnú ženskú hrdinku pracujúcu, ako inak, v odbore, ktorý poznám. Silnú preto, aby sa ňou mohli inšpirovať dievčatá, ktoré vyrastajú v mužskom svete. Bolo to uprostred 90. rokov, keď som začala uvažovať nad príbehom, ktorý by ľudí nadchol. A tak som v roku 1994 stvorila prvú knihu o Temperance Brennanovej - Déjá Dead. Pracovala som na univerzite ako profesorka, takže som mala dosť voľna na to, aby som mohla písať príbehy o sériových vraždách a hľadaní páchateľa.

"Kniha prináša oveľa staršiu

a vyzretejšiu verziu

Tempe ako seriál."

? Vaša štvrtá novela Fatal Voyage (pozn. redakcie: v USA vyšla v roku 2001 a stala sa hitom) vyšla ako Osudná cesta už aj u nás na Slovensku.

- Doteraz som napísala vyše 15 kníh o mladej a talentovanej Tempe a dve novely pre mladších čitateľov o 14-ročnej Tory Brennanovej – neteri Tempe a jej priateľoch. Vyšli, myslím si, že až v 35 rôznych jazykoch a stali sa obľúbenou literatúrou, ktorá bola neskôr podkladom pre seriál Kosti, ktorý beží vo viac ako 40 krajinách. Zmluvu s vydavateľstvom mám až na 19 príbehov.

? Ak by ste porovnali seriálovú Temperance s tou knižnou, ktorú ste stvorili, ktorá by u vás vyhrala?

- Obe (smiech). Tá prvá má však veľké čaro, pretože si ju počas čítania mohol každý predstaviť sám. Aj keď tá seriálová v podaní Emily Des­chanel je taktiež skvelá, ale tam už sa prirodzene hranice na predstavivosť posúvajú oveľa nižšie. Kniha prináša oveľa staršiu a vyzretejšiu verziu Tempe ako seriál, v ktorom sa všetko rozvíja postupne a ukazuje nám Kostičku mladšiu a menej scestovanú, ako je tá knižná.

"Tá chémia,

ktorú vidíte na obrazovkách,

je naozaj silná aj na pľaci."

? V čom sa líši váš skutočný život od života vašej knižnej Temperance?

- Hlavne sa líšime v osobnom živote. Aj keď sme obe antropologičky, keď som ju písala, chcela som, aby mala nejaké chyby. V minulosti mala problémy s alkoholom a rozviedla sa. Čo ja nie. Ja som od roku 1968 vydatá za Paula a mám dve dcéry a syna, ktorí však nepokračujú v mojich šľapajach, teda nepohybujú sa vo vedeckých kruhoch. Vraj mám jej humor. Ale musím povedať, že som viac tá knižná ako seriálová. Rozhodne počas svojej práce nerobím len s pár ľuďmi ako Tempe, ale menia sa od prípadu k prípadu.

? V seriáli vystupuje fešný agent FBI Seeley Booth, v knihách vedie vyšetrovanie agent Claudel. Prečo sa jeho postava do seriálu nedostala?

- Ako hovorím, kniha bola naozaj len predlohou pre seriál. Nie všetko musí byť presne tak ako som to napísala (smiech). Producenti sa jednoducho rozhodli použiť len Temperance, ktorej povahu tiež tak trochu upravili a ako jej partnera vyrobiť niekoho nového. Rovnako aj pracovné postupy pri zaisťovaní dôkazov, ich skúmaní a odhaľovaní páchateľov som v knihe opísala tak ako sa deje na mieste činu či v laboratóriu. V seriáli je to pol na pol. Niektoré postupy sú nadnesené, ale kvôli časovej obmedzenosti dielov sa musia upraviť. Rovnako aj program, ktorý využíva Angela, a ktorý vie podľa kostí vytvoriť ľudskú tvár, samozrejme neexistuje až v takej dokonalej forme. To by ho chceli všetci mať (smiech).

"Najťažšie bolo,

keď som identifikovala obete

z teroristického útoku na dvojičky

 z 11. septembra 2001."

? Na seriáli spolupracujete ako producentka, čiže bývate na pľaci aj počas nakrúcania. Medzi hrdinami Temperance a Boo­thom to iskrí, a mnohí si myslia, že chémia zafungovala aj medzi hercami Emily Deschanel a Davidom Boreanazom. Ako to vidíte?

- (Smiech) Toto je jediné mimo mňa. Na to som nemala žiadny dosah a ani to nevyšlo z mojej hlavy. Emily a David sú neskutoční herci, tak ako aj zvyšok tímu. Tá chémia, ktorú vidíte na obrazovkách, je naozaj silná aj na pľaci. Jednoducho dostali scenár a trošku si ho upravili.

? Keby ste sa ešte raz mohli rozhodnúť a vrátiť sa na začiatok svojej cesty, keď ste rozmýšľali o práci vedkyne, čo by ste chceli robiť?

- Nuž nič z toho, čo som doteraz robila, neľutujem. Bola som ako Tempe na masovom hrobe v Rwande či neskôr v Guatemale, ale asi najťažšie bolo, keď som identifikovala obete z teroristického útoku na dvojičky z 11. septembra 2001. Vtedy sa celý národ zomkol a bol v šoku. Každý chcel pomôcť či už darovaním krvi, alebo ako ja, priradením mien k telám. Ale keby som nerobila to, čo robím - a verte mi, veľmi ma to napĺňa - chcela by som cestovať. Tak dva až tri mesiace by som strávila v inej krajine, sledovala ľudí, ich život v rôznych kultúrach a učila by som sa jazyky.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ryunosuke Omori brutálne vypol svojho súpera!
Takúto rýchlosť ste ešte nevideli: Japonský bojovník brutálnym KO ohúril celý svet!
Záchranári zasahujú po útoku ruskej armády v meste Odesa na juhu Ukrajiny.
Ukrajina vo veľkom buduje obranu: Tisícky protitankových bariér v Odeskej oblasti
Silný náraz usmrtil dôchodcu.
Predsviatočný večer v znamení tragédie: Vodič zrazil starčeka († 76) na bicykli
Maia Kennedy
Foto
Britka má rovnakú diagnózu ako Kate: Viem, čím si musí princezná prechádzať
Na snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Juraj Blanár
Do NATO sme vstúpili pred dvomi dekádami: Blanár zaujal k veci jasný postoj
Jozef Bíreš, minister pôdohospodárstva
Ďalšia zmena na vysokom poste: Exminister pôdohospodárstva príde o túto funkciu
high winds in a dust storm at a campground destroying a tent
Pred slnečným víkendom nám zafúka vietor: Pozrite sa, akú rýchlosť dosiahne
Depressed woman sitting on a chair in dark room at home. Lonly , sad, emotion concept.
Žena si kúpila DNA test, nasledovalo hrozivé zistenie: Život sa jej rozpadol na márne kúsky
Pápež František počas návštevy rímskej väznice Rebibbia.
Pápež umyl nohy väzenkyniam v rímskej väznici: Niektoré to nezvládli a rozplakali sa
Na snímke poslanec Národnej rady SR Peter Kotlár (SNS)
Kotlár o zásahoch do ľudských práv počas pandémie: Aha, na čo mala prísť odborná komisia
Sam Bankman-Fried je zakladateľom burzy kryptomien FTX.
Zakladateľa kryptoburzy poslal súd na 25 rokov do väzenia: Sedem hriechov, za ktoré musí pykať
V Ríme sa vytvorila obrovská diera, ktorá pohltila autá.
Hrozivá situácia v Ríme: Na ulici sa objavila obrovská diera, pohltila niekoľko áut