Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.11.2012 16:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Vlado Černý bol rebelom: Herectvo nedokončil na prvýkrát

Postavu Petra v jojkárskom seriáli Pod povrchom stvárňuje herec Vlado Černý tak presvedčivo, že to mnohých až desí. Čo s ňou má spoločné?

Manžel ako vyšitý. Svoju ženu psychicky terorizuje, sem-tam jej dá facku a ona je k nemu za to úslužne poslušná. Taká je postava Petra, ktorého verne stvárňuje herec Vlado Černý.

V jojkárskom seriáli Pod povrchom sa Vlado Černý s chuťou zhostil úlohy agresívneho a despotického manžela. Sám herec priznáva, že do kože novej postavy sa vžil pomerne rýchlo. „Nemusel som sa s ňou dlho stotožňovať. Je to skôr o hereckej praxi. Jednoducho viem zahrať aj grázla,“ vysvetľuje so smiechom seriálový Peter, ktorý je na úlohy neurotikov, alkoholikov a zúrivých despotov už zvyknutý.

Hoci roly kladných hrdinov dostáva len zriedka, Černý si z toho ťažkú hlavu nerobí. „Vôbec mi to neprekáža, takže v podstate mi to je úplne jedno. Postavu, ktorá sa mi páči, zoberiem a tú, ktorá sa mi nepáči, odmietnem.“ Ešte predtým, ako dostal do ruky scenár seriálu Pod povrchom, položil si otázku, či je vôbec možné, aby taký človek existoval. Peter je nielenže surový k svojej žene, ešte ju aj obviňuje z toho, že ich manželstvo nefunguje a on je sexuálne neuspokojený. „Bohužiaľ som zistil, že je to možné, aby taký človek existoval aj v reálnom svete...,“ hovorí známy herec.

Násilník z obrazovky
Seriál Pod povrchom tak rozdelil divákov na dva tábory. Na jednej strane sú tí, ktorí sympatizujú s Černého hereckým umením a na druhej stoja tí, ktorým je práve pre svoju postavu nesympatický. „Reakcie, ktoré dostávam, sú rôzne. Na ulici na mňa pokrikujú aj neznámi ľudia, čo to robím s tou ženou, že je to strašné, a či sa vôbec niekedy polepším. Kamaráti mi zasa referujú, že to hrám dobre a že mi to sadlo,“
priznáva asi aktuálne najvýraznejší tyran z televíznej obrazovky. A svoju úlohu si užíva i jeho seriálová manželka Jana Valocká, ktorá nedávno priznala, že za každú facku od Černého dostane od maskérky čokoládu. „Jana má v seriáli veľmi ťažkú úlohu. Rozmýšľali sme, prečo vlastne s takým hovädom žije a prečo od neho neutečie. To bola základná otázka - v mene čoho s tým idiotom zostáva?“ hovorí o svojej trpiacej kolegyni.

Hoci si herec uvedomuje, že v skutočnom živote je veľa podobných, dokonca i mnoho horších príbehov, ktoré sa neskončili na polícii, alebo pred súdom, je to najmä o vnútri človeka. „Andy Kraus ide do životných príbehov, ktoré sú uveriteľné,“ myslí si Černý, ktorý však s domácim násilím nemá osobné skúsenosti. „Nie je to pre mňa úplné tabu. Kolegovia a známi často otvárajú podobné príbehy, pri ktorých si hovorím, že tie osudy sú také strašné, že to snáď ani nemôže byť pravda. Osobne som sa vo svojom okolí doteraz s ničím podobným nestretol.“

Rebeloval odjakživa
Málokto vie, že Černý rebeloval už v mladosti. Ani štúdium herectva nedokončil na prvýkrát. Vyhodili ho. Že by išlo o mladícku nerozvážnosť? „V podstate áno. Bol som trošku búrlivák a kamarátil som sa so staršími kolegami,“ spomína. Už ako prvák na škole dostával herecké ponuky do filmov, no prvákom sa vtedy zakazovalo účinkovať, aby sa nepokazili. Černého však poháňal silná túžba zahrať si a ponuku aj napriek zákazom prijal. „Profesorovi som o tom nepovedal a išiel som natáčať tajne. Niekto ma bonzol a profesor Zachar ma vyhodil. Našťastie ma po roku znova zobral a školu som dokončil.“

To však zďaleka nebolo jediné verejné šibalstvo na konte charizmatického herca. Legendárnemu režisérovi Paľovi Bielikovi totiž ako malý chlapec rozbil okno. Upozornil tak na seba a režisér ho obsadil do filmu ako Jánošíka. „Paľo Bielik robil kasting, na ktorý prišlo asi päťsto detí. Dôležité bolo, aby sa hlavný predstaviteľ Juraja Jánošíka nebál koní. Ja som už vtedy vedel jazdiť na koni. Chodili sme sa hrávať neďaleko jeho domu, a keď som raz hádzal kamene, roztrieskal som mu okno. Mal veľmi dlhé nohy, a tak ma chytil. Keď zistil, že okrem rozbíjania okien viem jazdiť na koni, pozval ma na kasting. Za svoj prvý honorár som si kúpil bicykel.“

Doma je pozorný
Seriálovú manželku Vlada Černého už diváci poznajú, ale aká je jeho skutočná manželka, o 13 rokov mladšia blondínka Iveta? „Neuveriteľne precízna, šikovná v rámci ekonomiky, veľmi zábavná, milá a obľúbená. Môžem s ňou ísť kdekoľvek, neurobí mi hanbu,“ nešetrí superlatívmi herec.
Iskra medzi nimi preskočila na kúpalisku. Na ich spoločné zoznámenie, ako vystrihnuté z ľúbostného filmu, si Černý zaspomína rád aj po rokoch. „S kamarátom z Austrálie sme chodili po kúpaliskách, a keď tam bola nejaká krásna žena, tak sme ju kontaktovali. V ten deň sme jednu takú zbadali. Išiel som ju vtedy osloviť kvôli kamarátovi. Povedala mi, že on ju nezaujíma a viac ju zaujímam ja. Vymenili sme si kontakty, pozval som Ivetu do divadla a zostali sme spolu,“ prezrádza. Doma je však protagonista seriálového despotu jeho pravým opakom. „Viem byť aj milý a pozorný. To by však musela o mne prezradiť moja žena. Sem-tam si zažijeme aj talianske manželstvo, ale potom je opäť všetko v poriadku, takže na nič si nesťažujem. Myslím si o sebe, že som dobrý manžel.“ Hoci sa manželke seriál Pod povrchom veľmi páči, keď zbadá svojho muža v akcii na obrazovke, vždy si len povzdychne, s kým to vlastne žije. „Vtedy ju však jemne upozorním, že to nie je skutočnosť, ale že ide len o seriál Andyho Krausa,“ usmieva sa.

1436663:fullwidth:true:true:true

Šéfuje divadlu
Hlavným pôsobiskom známeho herca však zostáva bratislavské divadlo Astorka, ktoré je pre neho srdcovou záležitosťou. Šéfuje mu už 17 rokov a popritom aj herecky účinkuje. „Tam si zahrám aj kladné postavy,“ pripomína s úsmevom herec v snahe vylepšiť si svoju zlú povesť. Na svoje domovské divadlo však Černý nedá dopustiť. „Za tie roky vznikol úžasný tím ľudí, ktorý veľmi dobre funguje, snáď i mojím pričinením. Inscenujú sa u nás pôvodné slovenské divadelné hry a klasika tak, aby v nej niečo objavoval aj súčasný divák, teda s presahom do súčasnosti.“ Divadlo Astorka poskytuje zázemie aj mnohým obľúbeným hercom z obrazovky, ako je Lukáš Latinák, Anna Šišková, Boris Farkaš, Róbert Jakab, Juraj Kemka či Marián Miezga. Pomáha to pritiahnuť televízneho diváka do divadla.
„Divadlo má svoje stále publikum, ktoré chodí takmer na všetky premiéry, no vďaka televízii získava aj mnoho nových divákov, ktorí si radi prídu pozrieť svojho televízneho hrdinu naživo,“ dodáva Černý.



Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo