Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
24.10.2012 00:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Tajný policajt riadil Draga v bytovej mafii: Kaliňák povýšil Charlieho!

Minister vnútra spravodajského dôstojníka Charlieho za zásluhy nedávno povýšil. Už je plukovník.

Spravodajského dôstojníka z odboru zvláštnych operatívnych činností s prezývkou Charlie spomínal vo svojej výpovedi pred súdom v kauze bytovej mafie Jozef Drag. Hlavný obžalovaný bol agentom kriminálneho spravodajstva. Tvrdil, že Charlie ho spolu s niekdajším šéfom tajného odboru Ľubomírom Minichom alias Zeusom riadili.

Odkedy má polícia nové vedenie, mimoriadneho povýšenia sa dočkalo 18 policajtov z odborov policajného prezídia. Do hodnosti plukovníka povýšili štyroch. Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, je medzi nimi aj Charlie z odboru zvláštnych operatívnych činností (OZOČ).

Hlavný obžalovaný v kauze bytovej mafie Jozef Drag vyhlásil, že Charliemu a Minichovi odovzdával aj zisk z trestnej činnosti. „Kázali mi, aby som sa správal ako zločinec,“ povedal Drag s tým, že o všetkom vedel aj vtedajší riaditeľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) Ivan Ševčík.

V prípade podvodov s nehnuteľnosťami so škodou viac ako 4 milióny € sa na súde prestalo pojednávať vlani v decembri po tom, ako sudca rozhodol, že predvolá Charlieho. Pre nečinnosť sudcu krajský súd Draga prepustil v polovici júna na slobodu.

Minister vnútra Charlieho za zásluhy nedávno povýšil. Rezort to nemôže potvrdiť, pracuje totiž v utajení.

„Návrhy na mimoriadne povýšenie predkladá nadriadený policajta služobným postupom po prerokovaní v odborovom zväze polície prezidentovi policajného zboru, následne ministrovi vnútra, ktorý je oprávnený policajta mimoriadne povýšiť,“ vysvetlila Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva vnútra. Je to forma disciplinárnej odmeny. „Musí byť úmerná záslužnému činu alebo príkladnému plneniu služobných povinností, za ktoré sa udeľuje,“ dodala Koišová .

Zle neobišli ani ostatní Niekdajší šéf odboru zvláštnych operatívnych činností Ľubomír Minich po tom, čo sa stal Kaliňák opäť ministrom vnútra, získal flek jeho poradcu. Bývalý šéf ÚBOK-u Ivan Šecvčík dostal miesto generálneho riaditeľa inšpekčnej a kontrolnej služby ministerstva vnútra. Jeho podriadení majú odhaľovať a vyšetrovať trestnú činnosť policajtov.

Kontakt Draga s tajnými dokazujú aj odposluchy

Policajti, ktorí vyšetrovali kauzu bytovej mafie vedeli, že hlava gangu Jozef Drag má vzťah s dôstojníkmi z tajného odboru už počas vyšetrovania v roku 2009 - 2010.

Šéf odboru zvláštnych operatívnych činností Ľubomír Minich s prezývkou Zeus a spravodajský dôstojník s prezývkou Charlie  boli v kontakte s Jozefom Dragom a riadili ho. Dokazujú to aj odposluchy telefonátov a monitorovanie SMS medzi mini. Dragov mobil bol totiž "napichnutý".

Prepisy sú súčasťou spisu. Keď sa vyšetrovateľ v máji 2010 Draga pýtal, kto je Zeus a Charlie, Drag ich nechcel špecifikovať. Pri výsluchu bol aj riaditeľ odboru osobitného určenia generálnej prokuratúry Peter Šufliarsky. "Riaditeľ odboru osobitného určenia nie je ani nebol dozorujúci prokurátor v tejto trestnej veci. Z tohto dôvodu  nedisponoval a nedisponuje informáciami vyplývajúcimi z vami spomínaného prepisu ITP," odkázal po hovorkyni Vladimíre Gedrovej.

Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, policajti vylustrovali mobilné čísla Zeusa a Charlieho a zistili, že minimálne jedno z nich je registrované na pravé meno jedného z tajných policajtov. Zarážajúce je, že spravodajských dôstojníkov počas vyšetrovania nikto nevypočul. "Rozsah a predmet dokazovania určuje vyšetrovateľ. Vzhľadom na predmet trestného stíhania a zistený skutkový stav veci vyšetrovateľ ani dozorujúca prokurátorka nepovažovali výsluch za potrebný," tlmočila Šufliarskeho stanovisko hovorkyňa Gedrová. Policajné prezídium sa nevie vyjadriť, lebo vyšetrovateľ, ktorému je spis pridelený, čerpá dovolenku."Stanovisko pošleme v novembri," povedala hovorkyňa Andrea Dobiášová.

Šesťkrát trestný policajtom

Šesťkrát trestný  Jozef Drag spolupracoval s OZOČom od roku 2005 ako informátor. V roku 2008 sa stal policajtom - agentom kriminálneho spravodajstva. Personálny rozkaz mu podpísal minister vnútra Robert Kaliňák.

Pre obvinenia z podvodov s nehnuteľnosťami Draga zadržali vo februári 2009 a sudca ho poslal do väzby. Za mrežami najskôr mlčal a čakal, že ho nadriadení z OZOČ-u vyslobodia. Nič sa však nedialo. Od septembra 2009 z basy niekoľkokrát napísal list prokurátorke a uviedol, že bol agentom kriminálneho spravodajstva. Generálna prokuratúra to preverovala u ministra vnútra. Robert Kaliňák v októbri 2009 odpísal, že, Drag nikdy nebol použitý  ako agent a ani nebol nikdy evidovaný ako spolupracovník policajného  zboru. Na svojom trvá aj s odstupom času.

Drag však v marci 2010 začal vypovedať proti všetkým skupinám bratislavského podsvetia a bývalému príslušníkovi SIS. To mu však nepomohlo a v kauze bytovej mafie prokurátorka na neho podala obžalobu a sudca začal pojednávať. V prípadoch pozemkovej mafie mu  špeciálny prokurátor trestné stíhanie za spoluprácu prerušil a na základe jeho výpovedí  vyšetrovatelia obvinili viaceré osoby z podsvetia.

Keď Drag vlani na jeseň pred sudcom na pojednávaní v kauze bytovej mafie verejne vyhlásil, že o  podvodoch s nehnuteľnosťami Charlie a Zeus vedeli a odovzdával im aj  zisk z trestnej činnosti, sudca sa obrátil na policajné prezídium. Vtedajší prvý policajný viceprezident Ján Vaľo odpovedal, že „žiadne informácie o skutkoch opísaných v obžalobe tajný policajný odbor nezískal“. Drag si myslí, že údaje boli skartované. Otázku sudcu, či bol agentom kriminálneho spravodajstva, však Vaľo odignoroval.

Inšpekcia ministerstva vnútra tvrdila, že Dragove slová preverí, potom sa odvoláva, že nie je možné informovať verejnosť, lebo ide o utajované skutočnosti.

Až keď tento  rok vo februári vtedajší mininister  vnútra Daniel Lipšic Draga zbavil mlčanlivosti potvrdil jeho príslušnosť k polícii.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?
Juraj Loj bojoval s démonmi podobne ako Ján Kroner.
Foto
Juraja Loja práca takmer pripravila o rozum: Bojoval s démonmi ako Kroner! Kto mu pomohol v najťažších chvíľach?
Money, euros and hand of a businessman saying stop fraud, corruption and money laundering in the corporate industry. Finance, bribery and person rejecting a cash or financial payment trade deal
Ako bojovať s praním špinavých peňazí? Europarlament schválil balík zákonov
(ilustračná foto)
Narazil do auta aj do múra, ani to ho nezastavilo: Neskutočné, koľko vodič nafúkal!
Paolo Liuzzo, bývalý priateľ princeznej Beatrice.
ŠOK! Expartner († 41) britskej princeznej sa predávkoval: Našli ho MŔTVEHO v hotelovej izbe
(ilustračné foto).
Po uzavretí vzdušného priestoru nastali komplikácie: Výrazné meškania letov!
(ilustračné foto).
Muž neďaleko Dolného Kubína vpálil do stromu! Hrôza, čo polícia neskôr zistila
Ruský prezident Vladimir Putin.
Dohodlo si Rusko kšeft storočia?! Čína poskytla pomoc lodi, na ktorú USA uvalili sankcie
Na parlament v Aténach pochodovalo 13.000 nespokojných študentov.
Na propalestínskych protestoch to vrelo! V areáli univerzity zadržali vyše 90 ľudí
Čo trápi ľudí v regiónoch?
Foto
Čo NAJVIAC trápi Slovákov: Prieskum odhalil trpkú realitu! Čo by podľa odborníkov pomohlo?