Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.10.2012 12:00 | Správy | Peniaze

Vláda siahne do rozpočtu každej rodiny: Kto všetko na to doplatí?

Niektorých skupín obyvateľstva na Slovensku sa úsporné opatrenia vlády dotknú priamo, lebo im stúpnu vymeriavacie základy, dane alebo odvody. 

Poprípade si odvádzajú menej do II. piliera alebo im stúpla cena cigariet. „Nepriamo sa to dotkne každého, lebo na Slovensku ľudia nefungujú ako samostatné jednotky, ale ako rodina. Keď si otec privyrábal popri zamestnaní dohodou, tak sa nižší príjem dotkne celej rodiny,“ uvažuje analytik Radovan Ďurana z ekonomického inštitútu INESS. Vyššia daň pre právnické osoby môže zase ovplyvniť tvorbu nových pracovných miest, ale aj prepúšťanie. A na to môžu doplatiť obyvatelia regiónov s najvyššou nezamestnanosťou a najnižšími platmi. „Tí totiž ľahšie prídu o prácu a ťažšie si ju zoženú,“ argumentuje Ďurana.

1.  Fajčiarom stúpla daň

Od októbra sa zvýšila spotrebná daň z tabaku a škatuľka cigariet zdražela v priemere o 10 centov. Fajčiar, ktorý denne vyfajčí jednu škatuľku, má mesačne hlbšie do vrecka o tri eurá.

2.  Dohodári zaplatia odvody

Vláda urobila ústupok s tým, že ponechala možnosť pracovať na dohodu, ale od budúceho roka musí približne 700-tisíc dohodárov z príjmu zaplatiť dane aj odvody. Dôchodcovia aj študenti do istého zárobku by mali byť zvýhodnení.

3. Menej peňazí do 2. piliera

Od septembra si klienti sporiaci na dôchodok odvádzajú menej na súkromné dôchodkové účty do druhého piliera. Príspevok sa znížil z 9 % na 4 % hrubej mzdy. Z priemernej mzdy sa tak mesačne odvedie o 40 eur menej.

4. Vyššie odvody od platu 1 180 eur

Zamestnanci s hrubou mzdou nad 1 180 € mesačne by mali platiť vyššie odvody. Ak napríklad zarábate v hrubom 1 500 €, od 1. januára bude vaša čistá mzda nižšia o necelé 4 €. Pri plate 2 000 € v hrubom to bude takmer 9 €.

5. Vyššia daň pre dobre zarábajúcich

Vláda zrušila rovnú daň 19 %. Zamestnanci s platom nad 3 246 € budú mať rozdiel nad tento príjem od januára zdanený 25% daňou.

6. Drahšia kúpa auta

Registračný poplatok 66 € za registráciu vozidla zostal zachovaný iba pri autách s výkonom do 80 kW. Za silnejšiu octaviu od októbra platíme už 217 € a za Kiu Rio s výkonom 80 kW 167 €. Za BMW rad 7 chce štát od vás pri zápise 1 697 €, za luxusný Range Rover prispievate sumou 2 997 €.

7. Vyšší vymeriavací základ pre živnostníkov

Od budúceho roka sa zvýši minimálny vymeriavací základ, z ktorého živnostníci platia odvody. Minimálne sociálne a zdravotné odvody sa po novom zvýšia zo 160,24 € na 185,30 €.

8. Priplatia si aj podnikatelia

Daň ide hore aj pre firmy. Ich príjmy budú zdanené 23% daňou. Vláda dúfa, že toto opatrenie jej zabezpečí do štátnej kasy 366 mil. €.

Ministerstvo: Opatrenia sú solidárne

„Navrhované opatrenia ministerstva financií v oblasti daní a odvodov pre fyzické osoby sa nedotknú 88 % zamestnancov. Výraznejším spôsobom sa tak na ozdravovaní verejných financií budú podieľať firmy, banky, spoločnosti, ktoré pôsobia v regulovaných odvetviach, a vysoko príjmové skupiny zamestnancov,“ uviedol Radko Kuruc z ministerstva financií.

Vyplácanie dávok by  malo byť adresnejšie!

Vládne opatrenia na konsolidáciu verejných financií sa dotknú nielen bohatých. Odborníci však vidia rezervy aj inde. Napríklad v plošnom vyplácaní prídavkov. Podľa INESS na adresnejšej sociálnej politike by sa dalo ušetriť až 270 miliónov €. Pre porovnanie vláda plánuje zavedením odvodov pre dohodárov získať dodatočne zdroje vo výške 130 miliónov €.

Napríklad prídavok na dieťa (22,54 €) dnes poberá 700-tisíc ľudí a to bez ohľadu na príjmy rodiny. INESS navrhuje, aby sa podľa vzoru Česka zaviedla hranica zániku nároku na prídavok 2,4 násobku životného minima rodiny. Pre trojčlennú rodinu by to bola suma 1 006 €, pre štvorčlennú 1 219 €. Ušetrilo by sa takto 110 miliónov €. Ak by štát nevyplácal prídavky aj na vysokoškolákov, ušetriť by sa mohli ďalšie milióny.

„Dávky by sa mali poskytovať adresne a solidárne, podobne, ako napríklad v susednom Česku. Teraz to totiž vyzerá tak, že vláda zvyšuje dane a odvody, aby mala z čoho vyplácať plošné dávky určené aj pre nadštandardne zarábajúcich občanov, ktorí napríklad mesačný prídavok na dieťa vo výške 22,54 € vôbec nepotrebujú,“ uviedol analytik Ján Dinga z INESS.

Analytici navrhujú aj ďalšie opatrenia, ako šetriť, rezervy vidia aj v plošnom nevyplácaní príplatkov k príspevku pri narodení dieťaťa 678 € aj na druhé a tretie dieťa. Podľa nich nie je návrh samoúčelný, ale ide o alternatívu na zvyšovanie daní. „Návrhy INESS by znamenali, že obmedzenie prídavkov na deti a rodičovských príspevkov by sa dotklo už ľudí, ktorí zarábajú 470 eur mesačne, čo by bolo zníženie príjmu rodín o stovky eur ročne. Návrh ministerstva financií v oblasti konsolidácie verejných financií bol vypracovaný v súlade s cieľom vlády zvýšiť mieru solidarity bohatších s chudobnejšími a nie naopak,“ povedal Radko Kuruc z ministerstva financií.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Hašek tvrdo atakuje slovenskú vládu a hráčov v KHL: Poriadna nálož!
Ilustračné foto
Poliaci si posvietili na proruskú iniciatívu: Rázne kroky! Pomoc prišla aj od našich susedov
Kate si prechádza najťažším obdobím.
Kate priznala rakovinu, teraz prišla ďalšia rana: TOTO chorej princeznej len priťaží!
Poslankyňa NR SR za stranu SaS Jana Bittó Cigániková.
Aktualizované
Opozícia sa pustila do zdravotníctva: Cigániková vyzýva na zrušenie vyhlášky! V hre sú veľké peniaze
Polícia vyšetruje v Košiciach zber autovrakov, považujú sa za nebezpečný odpad
Foto
Policajti sa nestačili čudovať: Na východe Slovenska narazili na obrovskú skládku! Toto bude mať ešte následky
Na Václavskom námestí horelo, dym bolo vidieť z celej Prahy
Foto
Požiar na Václavskom námestí! Dym bolo vidieť z celej Prahy: Jeden muž skončil v nemocnici
Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
Rusko u seba zadržiava amerického novinára: Čo s ním bude? Peskov o detailoch mlčí ako hrob!
V druhom kole prezidentských volieb sa stretnú Ivan Korčok a Peter Pellegrini.
Korčok a Pellegrini sa stretli v diskusii: Nečakaný zvrat, konečne našli spoločnú reč
Na snímke ministerka kultúry SR Martina Šimkovičová (nominantka SNS) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV) SR
Šimkovičová podporuje spoluprácu so Slovinskom: Máme podobnú kultúru i umenie
Medveďa, ktorý útočil v Liptovskom Mikuláši sa podarilo vypátrať rekordne rýchlo: Vymakaná technika!
Mária Zelinová
FotoVáš Tip
Markizáčka Zelinová sa rozhodla pre nový účes, muži ju skritizovali pod čiernu zem: Uf, čo naň hovoríte vy?
(ilustračné foto)
Znepokojivé dianie v Aténach: Metropolu zahalil prach, lekári varujú! Toxická zmes