Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.10.2012 12:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Zdrvená rodina Ela Romančíka († 89): Bolo to vykúpenie

V utorok popoludní zasiahla slovenských umelcov smutná správa. Legendárny slovenský herec Emanuel Romančík († 89) zomrel.

Po dlhom a namáhavom období prehral svoj boj s ťažkou chorobou. Posledné mesiace svojho života už herec takmer nevychádzal z domu. Správu o smutnej udalosti v rodine potvrdil Novému Času aj jeho syn Ivan. Práve so synmi sa v posledných rokoch svojho života takmer vôbec nestretával, no aj napriek zložitejším vzťahom ich smrť otca zasiahla.

Herecká legenda prežívala posledné chvíle svojho života pripútaná na lôžko a pre vážne zdravotné problémy so srdcom a s cievami sa herec vyhýbal akémukoľvek kontaktu s okolitým svetom. V poslednom čase mu zákerná choroba brala silu robiť veci, ktoré umelec miloval. Väčšinu času Elo trávil vo svojom domčeku na Kolibe, kde žil takmer štyridsať rokov. Do poslednej chvíle sa o neho s láskou starala tretia manželka Zlatica, na ktorej opateru bol v posledných chvíľach života odkázaný. So zvyškom rodiny sa herec nevídal veľmi často, napriek tomu im táto smutná správa spôsobila hlboký zármutok. ,,Otec zomrel po dlhej a ťažkej chorobe. V poslednom období sa už len trápil,“ povedal so smútkom v hlase jeho syn Ivan.

Pred pol rokom poskytol práve syn Ivan Novému Času Nedeľa rozsiahly rozhovor, kde opísal aj vzťah so svojím otcom a nevyhol sa ani téme jeho zdravotného stavu. „Už nechodieva von. Problémy má so srdcom aj s cievami. Ale úžasne mu funguje hlava, čo je asi tréningom z divadla. Keď ho počúvate, zdá sa vám, že má o dvadsať rokov menej. Otec aj veľmi pekne kreslil a maľoval. Vždy, keď prišiel k nám, hneď bral papier a už Ninku kreslil. Veľmi rád by som mu pomohol, ale neviem ako. Možno nejako pripomenúť spoločnosti... Asi by si zaslúžil aj nejaký skvelý medailón,“ poodhalil vtedy Romančík mladší súkromie svojho otca.

Nebolo tajomstvom, že choroba herca poriadne trápila, a preto sa aj jeho kontakt s rodinou obmedzil. Nechcel ich podľa jeho slov obťažovať. „Nechcem ich obťažovať svojou stareckou nemohúcnosťou,“ prezradil v minulosti Elo Romančík. Herec, ktorý v televízii pôsobil v úspešných seriáloch, sa preslávil aj v rozhlasových inscenáciách. Známy bol aj svojou láskou k umeniu a záľubu našiel v karikatúrach. Na dôchodku sa už venoval iba fotografovaniu a práci v záhradke.

Miloval herectvo a svojich kolegov

Prvý vzťah k herectvu získal od svojho otca, ktorý sa v mladosti venoval ochotníckemu divadlu. Už na ľudovej škole vytušili učitelia talent herectva v malom Elovi a dávali mu príležitosť, aby sa prejavil. Počas štúdia na gymnáziu už vystupoval na literárnych večierkoch a škola mu dala aj prvú hereckú príležitosť. Po absolvovaní gymnázia pracoval v stavebnej firme. Na profesionálnu scénu sa dostal na doskách Slovenského komorného divadla v Martine. V martinskom divadle pobudol jedenásť rokov. V roku 1956 prešiel do bratislavskej Činohry SND, kde patril k dominantným hereckým osobnostiam.

Stvárnil množstvo zaujímavých postáv. Hral i vo viacerých známych filmoch. Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol prvým hercom v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia, Lucienne! Inscenácia bola odvysielaná naživo 15. 5. 1957 z bratislavského štúdia Československej televízie. V televízii pôsobil v prvých úspešných seriáloch. Pôsobil i v mnohých rozhlasových inscenáciách. Účinkoval napríklad vo filmoch Rodná zem (1953), Pole neorané (1953), Kapitán Dabač (1959), Polnočná omša (1962), Kladivo na čarodejnice (1969), Škriatok (1974), Meridián (1975), Ežo Vlkolinský (1978), Dvanásť nahnevaných mužov (1981), Vianoce Adama Boronču (1988), Diabol vo Francúzsku (1991) či Romulus Veľký (1992).

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú
Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí