Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.10.2012 10:00 | Správy | Peniaze

Rana pre Slovensko! Prišli sme o potravinovú pomoc za 5 miliónov €

Padlo definitívne rozhodnutie! Európska komisia vyradila Slovensko z programu potravinovej pomoci na budúci rok.

Znamená to, že sociálne slabé rodiny nedostanú múku a cestoviny tak ako vlani. Dôvodom je naštrbená povesť Slovenska v dôsledku nedodaných 3 500 ton potravín, ktoré sa mali prevziať do konca februára. To sa však nestalo. Kým prieskumy ukazujú, že na Slovensku žije až 700-tisíc ľudí na hranici chudoby, z Únie nám prostriedky v hodnote 5 mil. eur prepadnú. Mnohopočetné rodiny v núdzi i dôchodcovia, ktorí sú na potravinovú pomoc odkázaní, sú z celej situácie zúfalí.

Nový Čas ako prvý v máji upozornil na problém s potravinovou pomocou. Vysvitlo, že až 3 500 ton múky a cestovín sa v termíne neprevzalo zo skladov a nedostalo sa do rodín, ktorým boli určené.

Potravín sa nedočkalo takmer 90-tisíc ľudí. Slovensko sa už nestihlo zapojiť do potravinovej pomoci na tento rok, ale minister pôdohospodárstva Ľubomír Jahnátek požiadal o zaradenie do programu na rok 2013. Žiaľ, Európska komisia (EK) našu žiadosť zamietla. „Z Bruselu nám prišlo vyjadrenie, že nás vyradili z programu potravinovej pomoci na rok 2013 a to z dôvodu, že nebola ukončená prvá potravinová pomoc, navyše Simon svojimi nerozvážnymi krokmi a tým, že to s bývalým šéfom PPA Harajom pokazili, nám úplne naštrbil reputáciu v Bruseli,“ reagovala hovorkyňa ministerstva pôdohospodárstva Magda Tóth Želeňáková. Nepriaznivú správu nám potvrdili aj na Zastúpení EK na Slovensku.

„Koncom septembra zaslala EK list, v ktorom odmieta Slovensku účasť v programe potravinovej pomoci na rok 2013. Pri tomto rozhodnutí bola zohľadnená aj žiadosť Slovenska o stiahnutí svojej žiadosti o financovanie potravinovej pomoci na rok 2012. Pri posudzovaní žiadosti na rok 2013 vzala EK do úvahy aj to, akým spôsobom SR zvládla riadenie a distribúciu potravinovej pomoci v minulých rokoch,“ uviedla Ingrid Ludviková zo Zastúpenia Európskej komisie v SR. Navyše, Únia žiada späť finančnú zábezpeku.

Kto pochybil?Musí ju vyplatiť víťaz tendra konzorcium Euromills Trade, ktoré malo dodať potravinovú pomoc. Konzorcium však požiadalo súd o zmrazenie peňazí. „Predbežné opatrenie zo súdu je už zrušené, takže ideme vrátiť do Bruselu zábezpeku vo výške 1,1 mil. eur, čo musíme, lebo také je nariadenie EK. My sme podnikli všetky kroky aj viaceré rokovania v Bruseli, len aby sme boli zaradení do toho programu na rok 2013, avšak kvôli predchádzajúcemu vedeniu ministerstva nás Brusel vyradil,“ dodala Želeňáková. Bývalý minister Zsolt Simon svoju zodpovednosť odmieta a zastavenie pomoci ho neprekvapilo.

Dalo sa to čakať pre neodbornosť pána ministra,uviedol Simon s tým, že mu je ľúto, že prvá pomoc sa nedostala ku všetkým ľuďom. Mal by si trochu zaspomínať, kto bol na čele ministerstva, keď sa k ľuďom nedostala potravinová pomoc, lebo to bol práve on, reagoval Jahnátek, ktorý po prepuknutí kauzy podal aj trestné oznámenie. „Zatiaľ nemáme výsledok vyšetrovania, rieši to Úrad boja proti korupcii, tiež na to čakáme. Samozrejme, už teraz podnikáme všetky potrebné kroky, aby nás Brusel zaradil do programu potravinovej pomoci na rok 2014,“ tvrdí hovorkyňa.

Ako Slovensko prišlo o peniaze

2010 - Slovensko požiadalo Európsku komisiu o zaradenie do programu potravinovej pomoci. Žiadosti bolo vyhovené.

Marec 2011 - Konzorcium Euromills vyhralo tender na výrobu 20-tisíc ton múky a cestovín zo 45-tisíc ton obilia, ktoré financovala Európska komisia pre 500-tisíc chudobných Slovákov.

Február 2012 - Potravinová banka si do konca februára nevyzdvihla 3 500 ton po-travín a 90-tisíc ľudí múku a cestoviny nedostalo. Exminister pôdohospodárstva Zsolt Simon (Most-Híd) sa do skladov s potravinami nevedel dostať.

Máj 2012 - Nový minister Ľubomír Jahnátek (Smer) má podozrenie, že potraviny sa v skladoch nenachádzajú a podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa. Európska únia žiada späť finančnú zábezpeku za nedodané potraviny v hodnote 1,1 milióna eur.

Jún 2012 - Bola zrušená potravinová pomoc na rok 2012 z dôvodu nevyhláseného verejného obstarávania a pre časovú tieseň. Ministerstvo sa pustilo do prípravy potravinovej pomoci v rokoch 2013 a 2014.

27. septembra - Európska komisia v liste oznámila, že odmietla Slovensku účasť v programe potravinovej pomoci na rok 2013.

Kto mal vlani nárok?

Nárok na potravinovú pomoc, ktorú financovala Európska únia, mali dôchodcovia s mesačnými penziami do 305 €, deti v náhradnej rodinnej starostlivosti, poberatelia dávok v hmotnej núdzi a ľudia na hranici životného minima. Maximálny limit pre jednu osobu bol 20 kilogramov pšeničnej hladkej múky a 20 kilogramov bezvaječných cestovín.

Odkázané rodiny: Potraviny by nám veľmi pomohli

Matka troch malých detí Mária Pancuráková (35) z Giraltoviec (okr. Svidník) by potravinovú pomoc veľmi ocenila. „Ohromne by sa nám zišla. Sama sa starám o tri malé deti - Sebastiána (6), Kristiána (9) a Viktorku (11) a náš spoločný príjem skladajúci sa z výživného a prídavkov na deti je 366 €.

Nárok na sociálne dávky nemám, a preto by som aspoň múku či cestoviny od štátu veľmi ocenila. Veď deti rýchlo rastú a zjedia toho čoraz viac,“ vysvetlila žena z Giraltoviec, ktorá je nezamestnaná a nevie si vysvetliť, ako je možné, že štát zlyhal pri takej dôležitej veci.

„Keby tí, ktorí túto situáciu zapríčinili, boli tiež odkázaní na pomoc od druhých,  určite by sa taká chyba nikdy nestala,“ uzavrela Giraltovčanka. Rovnaký názor má aj Helena Smoleňáková (30) zo Šurian (okr. Nové Zámky), ktorá sama vychováva šesť malých detí a z potravín, ktoré od štátu dostala v rámci prvej pomoci, varí dodnes. „Veľmi mi to pomohlo, lebo z financií, ktoré nám zostanú, ledva vyžijeme. Deťom z múky babka napiekla koláče, ja som im robila cestoviny na rozličný spôsob,“ netají Helena.

Správa o tom, že na ďalšiu potravinovú pomoc bude nielen ona, ale tisícky ďalších Slovákov v hmotnej núdzi čakať márne, ju nahnevala. „Malo by sa to riadne vyšetriť, prečo k tomu vôbec došlo, a ak sa u niekoho zistia vážne pochybenia, alebo nebodaj obohatenie sa na úkor nás chudobných, mal by za to pykať.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Zelenskyj žiada lídrov EÚ o pomoc: Vymenoval zoznam, toto by im pomohlo pri obrane krajiny
Pesničková súťaž Eurovízia bude prebiehať 7. až 11. mája.
Obľúbená Eurovízia je za dverami: Švédsko chce byť pripravené na najhoršie, drsné opatrenia
Predavčaka sedí v obchode počas výpadku elektrickej energie v ekvádorskej metropole Quito v utorok 16. apríla 2024.
Foto
V Ekvádore majú už víkend: Sú bez elektriny, z krajiny hlásia problém za problémom
Na snímke tréner ŠK Slovan Bratislava Vladimír Weiss st. počas tlačovej konferencie.
Slovan má údajne záujem o slovinského zakončovateľa: O šikovného útočníka sa zaujíma aj Bazilej
Exsiskár Beňa priznáva odovzdanie 20 000 € Pčolinskému.
Aktualizované
V Afrike zadržali bývalého námestníka riaditeľa SIS: Odsúdený bol už aj v minulosti! Čo sa stalo tentokrát?
Švajčiarsky parlament zakázal používanie nacistických symbolov.
Tlak z Európy ich donútil konať: Švajčiarsko zakázalo používanie nacistických symbolov
Fedor Flašík
Foto
Podnikateľa Fedora Flašíka nečakane previezli do Prahy! Rodina poskytla stanovisko
(ilustračné foto)
Za pomoc Ukrajine mreže: Ruskí agenti zadržali štyroch ľudí, pozrite sa, čo mali urobiť
Všetky štyri deti sú Jennine biologické.
Foto
Jej dvaja synovia sa narodili iba 24 dní od seba: Ako je to možné? Toto dokáže napísať len život
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a prezident Ruska Vladimir Putin.
Napätie sa dá krájať: Ukrajina zaútočila dronmi a raketami na ciele v Rusku a na Kryme
Predseda Snemovne reprezentantov Kongresu USA Mike Johnson.
Aktualizované
Republikáni navrhli nové zákony o pomoci pre Ukrajinu a Izrael: Na stole je niekoľko noviniek
Mamička na prechádzke začula čudný zvuk: Keď sa pozrela do kočíka, zbledla od hrôzy