Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2012 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Potvrdené: Tu žije Mišenka! Na čo ešte policajti čakajú?

Hľadaný Slovák Viliam Mišenka (55) je v Belize. Miestnemu spravodajskému portálu The San Pedro Sun to potvrdil vysokopostavený belizský policajt.

Doteraz ho nezatkli, lebo čakali, ako dopadne prípad Karola Mella. Podľa zdroja zo stredoamerickej krajiny Mišenka býva v Belize Yacht Club v meste San Pedro. Slovenská polícia a ministerstvo vnútra sa k informáciám z taktických dôvodov nevyjadrujú. Na Viliama Mišenku je vydaných päť medzinárodných zatykačov pre obvinenia z piatich vrážd. Okrem toho je obžalovaný z krádeže 173 mil. korún (viac ako 5 mil. eur) a polícia tvrdí, že má prsty aj v ďalšej vražde.

Začiatkom septembra vedenie polície tvrdilo, že čakajú na vyriešenie prípadu s Karolom Mellom a následne zatknú Mišenku. Miestna polícia v San Pedre potvrdila, že mala vedomosť o Mišenkovom prípade a vedela aj, kde presne sa nachádza, ale zatknutie nemohlo prebehnúť bez príkazu veliteľa špeciálneho oddelenia belizskej polície,“ píše The San Pedro Sun. Belizský minister pre imigráciu Godwin Hulse zase uviedol: „Nemáme žiadnu znalosť a ani to nebudem komentovať.“ Slovenská polícia je v prípade Mišenka skúpa na slovo. „Vzhľadom na to, že osoba je v pátraní, z taktických dôvodov nie je možné poskytnúť žiadne čiastkové informácie, aby nedošlo k zmareniu vyšetrovania,“ povedala hovorkyňa policajného prezídia Andrea Dobiášová. Rovnako odpovedal aj minister vnútra Robert Kaliňák: „Tak, ako aj pri iných prípadoch, keď je osoba v pátraní, nebudeme sa vyjadrovať, nakoľko by mohlo dôjsť k zmareniu vyšetrovania.“


Či slovenská polícia zablokovala jeho pas, povedať nechce. Odvoláva sa na to, že údaje z informačných systémov evidencie cestovných dokladov podliehajú ochrane osobných údajov a podľa zákona o cestovných dokladoch je možné tieto informácie poskytnúť len oprávneným subjektom. Keďže Mišenka žil roky v Rakúsku a získal tam aj občianstvo, nie je vylúčené, že má aj rakúsky pas. To by mu však tiež nepomohlo, keďže údaje na letiskách sa kontrolujú podľa mena, priezviska a dátumu narodenia. Je pravdepodobné, že je v Belize na falošný pas.

Mišenka býva v Belize Yacht Club v San Pedre. Majiteľom Yacht Clubu je Sergio Torres. Jeho sestra je bývalá prvá dáma Guatemaly. „Do Belize Yacht Club chodí hrávať poker Karol Mello s kamarátmi, hra sa koná za zatvorenými dverami a je len pre vyvolených, v Belize je to nelegálne. Ak nie je povolenie, za vplyv a peniaze sa však dá vybaviť všetko,“ spomenul zdroj zo stredoamerickej krajiny.

Matka zavraždeného: Verím Kaliňákovi, že ho dostane na Slovensko

Zuzana Mišenková správam o tom, že jej exšvagor je v Belize, verí. „To by malo
zauj ímať ministerstvo vnútra a policajné prezídium, že im takto utekajú zločinci do Belize. Oni by sa mali postarať o to, aby ich dostali domov,“ povedala žena, ktorá prežila v auguste 2009 výbuch vo firme Euromont a jej syna Jozefa zavraždili v júli 2010.

V oboch prípadoch figuruje ako obvinený Viliam Mišenka. Kauzu výbuchu ešte riešia policajti, cieľom explózie v rodinnej firme podľa vyšetrovateľa mala byť práve ona. Dôvodom mali byť dlhodobé rôzne osobné aj pracovné nezhody. Zuzana Mišenková však uviedla, že žiadne spory nemali. Výbuch zasiahol aj Katarínu, Jozefovu družku, zranení boli aj ďalší ľudia. Explóziu neprežil muž, ktorý nálož v kufríku priniesol.

Vyšetrovateľ tvrdí, že výbušninu zabezpečil práve Mišenka. V prípade vraždy synovca Jozefa Mišenku († 33) podľa prokurátoraViliam Mišenka zabezpečil peniaze na likvidáciu. Súd ho však oslobodil, rozsudok zatiaľ nie je právoplatný. „Plne dôverujem ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi, že ich (pozn. red. - Mella a Mišenku) z Belize dostane a dorieši to,“ dodala Zuzana, ktorá po výbuchu vo firme prišla o sluch. Viac sa už o celej záležitosti zhovárať nechcela.

Jozef sa so strýkom Viliamom rozhádal pred viac ako 9 rokmi. Jozef mu už prestal dôverovať. Práve v tom období (pozn. red. - marec 2003) sa stala vražda Jozefa Gudába († 46). Policajti však prišli na stopu podozrivým až v júli 2011, vyšetrovateľ obvinil Viliama Mišenku a Karola Mella a podľa polície na mieste činu bol aj Jozef Mišenka.

Rozlúčil sa a zdrhol

Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas z prostredia spravodajskej služby, začal Viliam Mišenka plánovať svoj útek už pred 10 rokmi. Bál sa, že pôjde do väzenia za krádež 173 mil. Sk (5 mil. €) z VÚB, ktorá sa odohrala v januári 1996 v Nitre. Už vtedy volal známych do Venezuely, kde by mal mať niekoľko apartmánov.  „Po vražde Jozefa Mišenku  na jeseň 2010 urobil rozlúčkovú oslavu spojenú s oslavou narodenín, ktoré má v decembri. Predal auto, aj dom chcel napísať na dcéru. To však už nestihol. Vtedy ho na Slovensku videli naposledy,“ povedal spravodajský dôstojník. 

Mišenkov dom v Topoľčanoch je opustený a chátra, prokuratúra ho na katastri zablokovala. Polícia tvrdí, že Karol Mello a Viliam Mišenka spoločne páchali trestnú činnosť. Keď na nich súdy vydali zatykače, stretli sa v Kosove, potom sa objavili správy, že Mišenka žije vo Venezuele či v Bolívii. Istý čas žil aj v Kanade. Nový Čas pred pár dňami už informoval, že Mišenka žije v Belize, takisto ako Karol Mello.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Andrej Danko v bratislavskej Dúbravke.
Foto
Andrejovi Dankovi odobrali vodičský preukaz: Líder SNS prišiel upratovať bratislavskú Dúbravku
Lenka prišla pri tragédii o brata.
Foto
Letuška Lenka bojuje s rakovinou: Keď svitla nová nádej, osud jej uštedril ďalšiu tvrdú RANU!
(ilustračné foto).
Súd vzal do väzby ukrajinského ministra poľnohospodárstva: Znepokojivé obvinenia
(ilustračné foto)
Šokujúci krok Japonska kvôli nevychovaným turistom: Zakážu najväčšie lákadlo dovolenkárov!
Thoughtful female high school student sitting at the desk in the classroom and looking away with hand on chin.
Po prvé alebo za prvé? Odpoveď nájdete TU! Pravopis si nemýľte s češtinou
Vďaka role Julesa v Pulp Fiction bol nominovaný na Oscara.
FotoVáš Tip
Do bratislavskej reštaurácie zavítal svetoznámy herec Samuel L. Jackson: Čo si objednal?
Slafkovský nastúpil opäť v prvom útoku Montrealu.
Ako obstál Slafkovský v hodnotení draftových jednotiek? To snáď nemyslia vážne!
Withdraw cash from an ATM.
Neďaleko Bratislavy vykradli bankomat! Na mieste zasahuje polícia
Kolárovského prepustili po troch mesiacoch z psychiatrickej nemocnice v Hronovciach.
Nízlovej ex prepustili z liečenia: Najintímnejšia SPOVEĎ Kolárovského! Padli silné priznania
S Aňou sa dojatý Mário stretol v Piešťanoch.
Mário s leukémiou prišiel o zuby: Onkopacientka Aňa chce mladíkovi vrátiť úsmev!
Na snímke severokórejský vodca Kim Čong-un
Kim Čong-un testoval smrtiacu mašinériu! Pohrozil vojnou: Slová, z ktorých ide strach
Andorra
Extrémny bič na cudzincov: Za neovládanie jazyka dostanú pokutu!