Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
04.10.2012 16:30 | Správy | Domáce správy

Rómsky splnomocnenec Pollák: Takto chcem riešiť osady a dávky

Do funkcie splnomocnenca vlády SR pre rómsku problematiku nastupuje 1.10. Mnohí mu gratulujú, ale nájdu sa aj takí, ktorí mu popriali úprimnú sústrasť.

S akými predsavzatiami do úradu splnomocnenca nastupujete?

Budem veľmi rád, ak deti v rómskych osadách dostanú šancu, tak ako som ju dostal ja, získať vzdelanie a prácu. Aby Rómovia neboli len poberatelia sociálnych dávok, ale aj tí, ktorí budú do sociálneho systému prispievať.

Odmietli ste za tento post plat, prečo?

Post prijímam s veľkou pokorou. Podľa mňa je nemorálne poberať plat z dvoch pozícií. Ten poslanecký mi postačí, aby som pokryl svoje životné náklady a plat splnomocnenca použijem na programy, aby sa rómska problematika pohla dopredu.

Prečo sa podľa Vás za 22 rokov v rómskej problematike nič nevyriešilo?

Podstatou zlyhania všetkých vlád bola politická zbabelosť. Za celé roky sa nenašiel jeden zodpovedný politik, ktorý by sa do toho pustil.

Ako hodnotíte prácu svojich predchodcov?

Boli len poradným orgánom vlády. Mnohí predkladali výborné veci, ale žiadna vláda ich nebrala zodpovedne na vedomie a nikdy ich nevypočula tak dôsledne ako mala. Ich správanie a aktivity vyústili do toho, že za 22 rokov je stav medzi Rómami a bielymi katastrofálny.

Prečo by sa malo podariť vám to, čo sa nepodarilo im?

Ide o post, ktorý zatiaľ nemal na Slovensku vážnosť, pretože mu politické špičky nedali príležitosť. Prepojenie aktívneho opozičného politika s týmto postom môže byť autoritou, niečo, čo tu ešte nebolo. Neviem, čo to prinesie, ale zatiaľ mám z toho dobrý pocit, lebo ako poslanec mám legislatívnu právomoc. A máme už aj rómsku reformu.

"Štát odkúpi pozemky

od vlastníkov a Rómovia

budú mať päť rokov

na to, aby si ich na splátky kúpili."

S kým ste ju tvorili?

Pracoval na tom celý tím ľudí, ktorý má na starosti riešenie rómskej problematiky. Dlhé roky som robil v treťom sektore. Všetko, o čo sa v ňom snažia sa ocitlo v 89 bodoch, ktoré odprezentujeme 15. októbra.

Ale práve tretí sektor vás kritizuje, že namiesto pomoci prinášate represiu...

V desiatich základných pilieroch je reforma len zhrnutá. Tretí sektor tu nikdy nemal partnera, ktorý by povedal, že chce zaviesť povinné materské školy alebo vysporiadať pozemky. To sú konkrétne veci, po ktorých tretí sektor roky túžil, ale sa mu to nepodarilo presadiť, pretože chýbala politická vôľa. Dávame ľuďom šancu a je jedno či sú to Rómovia alebo nie. Ak ju nechcú využiť, tak nastupuje reštrikcia. Bude ohodnotený štátom inak ako ten, kto šancu využije.

Ako teda bude fungovať rómska reforma v školstve?

Štát má povinnosť postarať sa o deti. Chceme zaviesť povinné materské školy. Časť sociálnych dávok sa teda presunie do škôl. Aj v základných školách dostanú deti stravu, popoludní sa budú pripravovať na nasledujúce vyučovanie a budú mať voľnočasové aktivity. Domov pôjdu dajme tomu o 18. hodine bez aktovky.

Veľa Rómov žije v otrasných podmienkach v osadách, ktoré stoja na nelegálnych pozemkoch. S tým máte aké plány?

Štát odkúpi pozemky od vlastníkov a Rómovia budú mať päť rokov na to, aby si ich na splátky kúpili. Ak vlastník nebude chcieť predať svoju pôdu, všetko zostane tak ako predtým. Ak si Róm pozemok pod domom neodkúpi, tak mu ho zbúrajú. Ale nemyslím si, že by to niekto chcel. A tam vidím aj uplatnenie mimovládnych organizácií.

Myslíte si, že ak Rómom siahnete na sociálne dávky vzťahy medzi nimi a majoritnou spoločnosťou sa zmenia?

Ak budeme robiť aj opatrenia, ktoré vyvedú Rómov z pasce chudoby. Treba si uvedomiť, že dôchodkový systém bude mať v budúcnosti na Slovensku obrovský problém, a preto musíme využi každý jeden potenciál, ktorý máme, a tým je práve rómska populácia.

"Špeciálne školy sú financované

dvakrát vyšším normatívom

na žiaka ako v bežnej ZŠ."

Kde zoberiete ľudí a kto bude koordinovať, kontrolovať, hodnotiť?

Úrad nie je len o splnomocnencovi, ale momentálne tam pracuje 45 ľudí. A ak budú robiť to, čo ste hovorili, tak splnomocnenec bude ten, ktorý reprezentuje ich prácu a vyjednáva s ďalšími politikmi, aby sa legislatíva naplnila, aby rómska problematika mala aj finančné krytie. Zapojené budú musieť byť aj ostatné štátne organizácie a priestor vidím pre mimovládne organizácie.

Štátnej kase chýbajú peniaze. Odkiaľ vezmete na reformu?

Z Európskej únie, lebo tam sme svoje šance nevyužili a z domácich zdrojov, ktoré sa využívajú neefektívne. Napríklad peniaze, ktoré idú na vzdelávanie Rómov v špeciálnych školách. Štát financuje tieto školy dvakrát vyšším normatívom na žiaka ako v bežnej ZŠ. Pritom s takmer určitosťou budú závislí na sociálnom systéme. Ambíciou štátu je, aby žiak nielen vychodil ZŠ, ale aby nadobudol akékoľvek zručnosti, ktoré ho predurčia uplatniť sa na trhu práce. Ak prepadá v piatom ročníku, nech ide niekam, kde sa naučí murárčinu, tesárčinu...

Osady sú najmä v regiónoch s vysokou nezamestnanosťou. Kde chcete vziať pre Rómov prácu?

Je súbor opatrení, ktoré dovedú na pracovný trh ľudí s nízkou kvalifikáciou a dlhodobou nezamestnanosťou.

Poskytnete zamestnávateľom príspevky?

Možno netreba dávať, možno stačí len nebrať. Súčasný systém nemotivuje ľudí pracovať. Oplatí sa nepracovať, pretože ten rozdiel je minimálny. Systém je demotivačný.

Kto bude robiť s Rómami v osadách, keď ani rómski starostovia si s nimi nevedia dať rady?

Programy v súvislosti s rómskym problémom nie je možné realizovať bez človeka v teréne. Aj dnes fungujú sociálni terénni pracovníci. Zriadenie týchto pozícii je výlučne na ochote starostu. Naše opatrenie smeruje k tomu, aby rozhodovanie o tejto pozícii nebolo na samospráve. Ak sa vyhodnotí, že obec má určité percento ľudí v hmotnej núdzi, tak starosta automaticky zo zákona zriadi pozíciu asistenta učiteľa, sociálneho pracovníka a zdravotného asistenta. Ich počet musí byť adekvátny počtu problémových rodín v osade.

"Prostredníctvom úradov práce

sa musí výrazne posilniť kontrola

a aktivačné práce budú len za odmenu."

U nás je práca s ľuďmi podhodnotená, zaplatíte ich?

Štát si bude musieť uvedomiť, že nie sú dostatočne zaplatení a ani chránení. Budeme sa snažiť, aby sa spoločensky dostali na významnejšiu úroveň.

Ako chcete financie z EÚ odkontrolovať, aby sa na ceste k Rómom nerozkotúľali?

Ideme vo verejných zdrojoch urobiť poriadok. Dnes má šesť ministerstiev dočinenia s eurofondmi, ktoré majú dosah aj na Rómov. Nemyslím si, že je to dobrá cesta. Sústredenie peňazí, a tým aj ich priama kontrola a komplexný pohľad na rómsku problematiku je oveľa lepší a prehľadnejší, ak to robí jeden zdroj. Kľúčové je, aby sa eurofondy v budúcom programovom období sústredili v jednom balíku peňazí.

Ak neprispôsobivým občanom zoberiete sociálne dávky, neobávate sa zvýšenej kriminality?

Nemyslím si, že opatrenia zvýšia počet ľudí vo väzniciach. Aj medzi Rómami sú mnohí zodpovední, a tých nezodpovedných identifikujeme. Ak sa jeho prístup zlepší, štát mu reálne ponúkne niečo navyše.

Zmení sa tým myslenie ľudí?

Určite áno. Ľudia, ktorí svoje správanie pocítia na vlastnom príjme môžu byť dobrá motivácia. Jediný súčasný mechanizmus, ktorý má v rukách štát, je odlíšiť svoju pomoc.

Mnohí Rómovia sú vynaliezaví. Napríklad za euro im podpíšu aktivačné práce bez toho, aby pohli prstom...

Súčasný stav dovoľuje, že mnohí starostovia, alebo aj tí, ktorí majú v kompetencii aktivačné práce, ich zneužívajú. Štát musí prostredníctvom úradov práce výrazne posilniť kontrolu a aktivačné práce budú len za odmenu. Starosta si nebude vyberať, koho na ne zamestná. Vytvára to priestor na posilnenie pozície, na korupciu a odmenu voličov.

"Vyrastal som v osade,

kde je trošku iný život

ako v majoritnej spoločnosti."

A ako chcete vyrieši situáciu pána Dobrovodského v Malackách?

Budem sa ju snažiť urýchlene vyriešiť, pretože je traumatizujúca pre celú spoločnosť. Ešte stále nie som v pozícii a nemám podrobné informácie. Napriek tomu som si už naplánoval stretnutie s primátorom a s poslancami v Malackách. Niektorým ľuďom som zadal, aby mi ponúkli alternatívy riešenia. Aj v mojom záujme je, aby ma táto kauza nesprevádzala ďalšie obdobie.

Čo považujete za váš osobný úspech, čo sa vám v rómskej problematike podarilo urobiť?

Hrdý som na svoje tri deti a tiež na to, že ony sú hrdé na mňa, na to, čo som dokázal a nadobudol svojou prácou.

Aké veľké sú a čo robia?

Deti mám z dvoch vzťahov. Najstarší syn Peter (21) študuje sociálnu prácu na vysokej škole v Nitre, dcéra Broňa (18) na strednej škole za cukrárku. Najmladšia dcéra z druhého vzťahu bude mať 5 rokov.

Otcom ste sa stali dosť skoro...

Mal som osemnásť rokov, keď sa Peťo narodil. Iste viete, že som vyrastal v osade, kde je trošku iný život ako v majoritnej spoločnosti. Navyše, aj dospievanie a voľnočasové aktivity sú iné.

Z koľkých súrodencov pochádzate? Dostali sa aj oni tak ďaleko ako vy?

Sme štyria bratia, ja som najmladší. Najstarší brat neukončil strednú školu, ďalší dvaja majú učňovku, jeden je tesár a druhý je obrábač kovov. Prácu nemajú, pretože na východnom Slovensku je to s prácou ťažké.

Stretli ste sa niekedy s diskrimináciou v spoločnosti?

Osobne som sa stretol s tým, že ma z jednej diskotéky vyhodili, lebo som Róm a v jednej reštaurácii ma neobslúžili. Dokonca pán z vedľajšieho stola, ktorý nebol Róm vstal, zaplatil čo nejedol a povedal českému majiteľovi, že odchádza - nie kvôli mne, ale kvôli nemu. Bolo to veľké gesto, obrovský zážitok, ktorý si dodnes pamätám.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a ruský minister obrany Sergej Šojgu
Ľadové slová ruského ministra! Silný odkaz pre Západ: Takýto máme PLÁN
Kréta je obľúbenou dovolenkovou destináciou Slovákov.
Na gréckom ostrove prebieha najväčšie cvičenie: Desivý scenár!
Aerial drone view of Ruoholahti area, summer, sunset in Helsinki city
Tento jav v Helsinkách už neočakávali: Hovoria tomu takatalvi
Americký prezident Joe Biden.
Američania to spravili a nik si to ani nevšimol: Skladujú to v Poľsku a v Nemecku
Bez výskumu bývalej profesorky z Newnham College Sally Waughovej by bol prínos študentiek zabudnutý.
Zistenie prepíše učebnice dejepisu: Takáto je PRAVDA o prelomení Enigmy!
Železničná výpravkyňa si zarobila na problém.
Kupujete si lístok na vlak cez internet? Poponáhľajte sa! V tieto dni to nepôjde
Legendárneho Vémolu stopli zdravotné komplikácie.
Karlos Vémola lieta v problémoch: Je to vážne, rieši to polícia!
Radoslava obvinili z obzvlášť závažného zločinu vraždy vlastného syna.
Foto
Radoslav obvinený z vraždy syna Samuela († 19): Tri dni triezvel a na súde stratil reč
Putin s portrétom otca počas pochodu v roku 2016.
Pochod, ktorého sa zúčastnil aj Putin, tento rok nebude: Narástli obavy!
Peter Pecha
FotoVáš Tip
Markizácky herec sa nezdá: V Dunaji slušný farár, mimo kamier výstrih takmer po pupok!
Drvivá väčšina vodičov v Košiciach si nesadla za volant
Autobus sa na Pereši zrazil s nákladným autom: Vodič bezočivo ušiel! Vie už polícia, o koho ide?
Ilustračné foto
Rozhodnuté: Toto už v štátoch EÚ nekúpite! Nezoženiete to ani online