Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2012 12:54 | Správy | Domáce správy

Do Krásnej Hôrky dorazil Kotleba, veľa toho však nevyčistil

Na sobotu avizované "upratovanie" Mariánom Kotlebom v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava  bolo zastavené ťažkoodencami.

Situácia na Krásnej Hôrke pripomínala ticho pred búrkou. Na mieste bol redaktor Nového Času, podľa ktorého policajní ťažkoodenci prísne strážili akýkoľvek prístup osôb k osadám. Dav ľudí zatiaľ pri nich vytrvalo čakal na príchod Kotlebu. Ten nakoniec dorazil a začal si "identifikovať" pozemok. Nakoniec ale k žiadnemu konfliktu v osade nedošlo. Vyhrotené situácie sa odohrali len medzi samotnými čakajúcimi, no vyhli sa fyzickým potýčkam.

Krátko pred 16:00 sa ľudia opäť vydali z centra Krásnohorského Podradia smerom k rómskej osade. Tu ich však zastavil kordón policajných ťažkoodencov. Po chvíli dorazil aj Kotleba, ktorého policajti pustili do osady. Svojim prívržencom oznámil, že si ide identifikovať pozemok a po jeho identifikácii sa bude pokračovať v "upratovaní". Zároveň vyzval svojich priaznivcov, aby rešpektovali výzvy polície.

Situácia v obci a v osade bola stabilizovaná a polícia ju nepretržite monitorovala. "Kým v dopoludňajších hodinách bolo v centre obci približne 170 osôb, teraz sa ich tam nachádza asi 60 až 70," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Aj okolo jednej hodiny sa niekoľko stoviek prívržencov Mariána Kotlebu a Ľudovej strany Naše Slovensko vybralo z centra Krásnohorského Podhradia na cestu k miestnej rómskej osade. Po pár desiatkach metrov ich postup zablokovali ťažkoodenci. Veliaci policajt ich vyzval, aby sa otočili, pretože ďalej ich nepustia. Dôvodom malo byť riziko ohrozenia života a zdravia. To sa pochodujúcim nepáčilo a začali s policajtmi „diskutovať“. Z davu sa ozývali heslá ako „Policajný štát!“ alebo “Poďte s nami!“.

 Pár iniciatívnych jednotlivcov vyzývalo policajtov, aby chránili poctivých ľudí a nie tých, ktorí páchajú rôznu trestnú činnosť, neprispôsobivých a asociálov. Po niekoľkých desiatkach minút sa pochodujúci otočili a vrátili sa späť do centra obce. Policajti naďalej zostávajú na svojich miestach.

V sobotu dopoludnia sa mala konať tlačová beseda Mariána Kotlebu, avšak podľa medializovaných informácií Kotlebu zadržali policajti.

Vyhlásenia Mariána Kotlebu ako aj zverejnené informácie o "upratovaní" v Krásnohorskom podhradí v okrese Rožňava viedli políciu ešte v piatok k začatiu trestného stíhania vo veci prípravy trestného činu poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, "v rámci vyšetrovania podozrenia z prípravy vyššie uvedených trestných činov boli vypočuté zatiaľ štyri osoby, z ktorých jedna bola predvedená, nakoľko odmietla prevziať predvolanie, tri osoby sa dobrovoľne dostavili na výsluch. "Tieto úkony sa museli vykonávať z dôvodu ich neodkladnosti," dodala.

Na čele pochodujúcich šiel Štefan Sanislo, jeden z majiteľov pozemkov, na ktorých stoja nelegálne stavby. Ani toho však policajti nepustili ďalej. Ako povedal Sanislo novinárom, v sobotu ráno ho policajti „vytiahli z postele“ a predviedli na vypočutie. Po pár hodinách ho pustili.

Rómovia začínajú byť problémom miestnychPrítomnosť veľkého počtu ťažkoodencov pred rómskou osadou okomentoval jeden z miestnych obyvateľov vetou, že „sú obrátení nesprávnym smerom“, aj keď podľa neho spolužitie s miestnymi Rómami je v podstate bez väčších problém, tie spôsobujú hlavne novoprisťahovaní obyvatelia osady. Zároveň poznamenal, že tento problém začína byť veľmi vážny, keďže na túto komunitu idú veľké peniaze v podobe dávok a štátnej podpory.

Problém s Rómami je však podľa neho nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách ako Rumunsko či Bulharsko, a keď sa s tým niečo nebude robiť, bude to stále väčší problém.

O čo Kotlebovi ide?Predseda strany Naše Slovensko Marián Kotleba avizoval, že 29. septembra chce za pomoci ďalších osôb a ťažkej techniky "poupratovať" - odstrániť tuhý komunálny odpad a chatrče bez popisných čísel, ktoré sú na jeho pozemku v obci Krásnohorské Podhradie. Pozemok kúpil od pôvodného majiteľa, ktorému ho obsadili neprispôsobiví občania.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Americký občan Russell Bentley bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck.
Američania smútia! Ich občan bojoval na strane proruských separatistov: V Donecku ho zabili
Close up focus on female mixed race palm hand showing stop sign, serious african american woman protesting against bullying in society, sexual or racial discrimination, denying family abuse indoors.
Tento štát chce zrušiť zákon, ktorý bráni mrzačeniu žien: Akú to bude mať dohru?
Wind Power Generator
Holanďania si posvietia na veterné turbíny: Nastavia kamery, toto chcú zistiť
Foto
Fantastická správa pre slovenskú reprezentáciu: Záujem o MS v Česku potvrdil ďalší NHL hráč!
Žilinčania si vybojovali postup do najvyššej súťaže.
Foto
Žilinčania to konečne dokázali: Po piatich rokoch sa vrátia do najvyššej súťaže
Harry dostal poriadny náklad: Kedysi niečo znamenal, teraz... Uf, toto tak ľahko nepredýcha
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
AktualizovanéFoto
Donald Trump stojí pred súdom: Pred budovou sa zapálil muž! Hrozné, kto hasil plamene
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruskí hackeri útočili na výrobňu hnojív: Dôvod vás zarazí, o čo im išlo?
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Foto
Greta Thunbergová opäť zmobilizovala Švédov: Vyšli do ulíc, chcú len jediné
(ilustračné foto)
Gabriel ZNÁSILNIL tínedžerku pred tisíckami ľudí: Pozná svoj trest! Jej hrozné spomienky zabolia aj vás
2023. Postupne si Depp nechal narásť dlhšie vlasy.
Foto
Johnny Depp sa zmenil na nepoznanie: Schudol, ostrihal sa a OMLADOL!
Ilustračné foto
Expert prezradil, čo sa deje s vaším telom PRED SMRŤOU! Aj keď už človek nereaguje, stále môže... Tomu nebudete veriť!