Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2012 12:54 | Správy | Domáce správy

Do Krásnej Hôrky dorazil Kotleba, veľa toho však nevyčistil

Na sobotu avizované "upratovanie" Mariánom Kotlebom v Krásnohorskom Podhradí v okrese Rožňava  bolo zastavené ťažkoodencami.

Situácia na Krásnej Hôrke pripomínala ticho pred búrkou. Na mieste bol redaktor Nového Času, podľa ktorého policajní ťažkoodenci prísne strážili akýkoľvek prístup osôb k osadám. Dav ľudí zatiaľ pri nich vytrvalo čakal na príchod Kotlebu. Ten nakoniec dorazil a začal si "identifikovať" pozemok. Nakoniec ale k žiadnemu konfliktu v osade nedošlo. Vyhrotené situácie sa odohrali len medzi samotnými čakajúcimi, no vyhli sa fyzickým potýčkam.

Krátko pred 16:00 sa ľudia opäť vydali z centra Krásnohorského Podradia smerom k rómskej osade. Tu ich však zastavil kordón policajných ťažkoodencov. Po chvíli dorazil aj Kotleba, ktorého policajti pustili do osady. Svojim prívržencom oznámil, že si ide identifikovať pozemok a po jeho identifikácii sa bude pokračovať v "upratovaní". Zároveň vyzval svojich priaznivcov, aby rešpektovali výzvy polície.

Situácia v obci a v osade bola stabilizovaná a polícia ju nepretržite monitorovala. "Kým v dopoludňajších hodinách bolo v centre obci približne 170 osôb, teraz sa ich tam nachádza asi 60 až 70," uviedla košická policajná hovorkyňa Jana Mesárová.

Aj okolo jednej hodiny sa niekoľko stoviek prívržencov Mariána Kotlebu a Ľudovej strany Naše Slovensko vybralo z centra Krásnohorského Podhradia na cestu k miestnej rómskej osade. Po pár desiatkach metrov ich postup zablokovali ťažkoodenci. Veliaci policajt ich vyzval, aby sa otočili, pretože ďalej ich nepustia. Dôvodom malo byť riziko ohrozenia života a zdravia. To sa pochodujúcim nepáčilo a začali s policajtmi „diskutovať“. Z davu sa ozývali heslá ako „Policajný štát!“ alebo “Poďte s nami!“.

 Pár iniciatívnych jednotlivcov vyzývalo policajtov, aby chránili poctivých ľudí a nie tých, ktorí páchajú rôznu trestnú činnosť, neprispôsobivých a asociálov. Po niekoľkých desiatkach minút sa pochodujúci otočili a vrátili sa späť do centra obce. Policajti naďalej zostávajú na svojich miestach.

V sobotu dopoludnia sa mala konať tlačová beseda Mariána Kotlebu, avšak podľa medializovaných informácií Kotlebu zadržali policajti.

Vyhlásenia Mariána Kotlebu ako aj zverejnené informácie o "upratovaní" v Krásnohorskom podhradí v okrese Rožňava viedli políciu ešte v piatok k začatiu trestného stíhania vo veci prípravy trestného činu poškodzovania cudzej veci a porušovania domovej slobody. Ako agentúru SITA informovala košická policajná hovorkyňa Jana Mésarová, "v rámci vyšetrovania podozrenia z prípravy vyššie uvedených trestných činov boli vypočuté zatiaľ štyri osoby, z ktorých jedna bola predvedená, nakoľko odmietla prevziať predvolanie, tri osoby sa dobrovoľne dostavili na výsluch. "Tieto úkony sa museli vykonávať z dôvodu ich neodkladnosti," dodala.

Na čele pochodujúcich šiel Štefan Sanislo, jeden z majiteľov pozemkov, na ktorých stoja nelegálne stavby. Ani toho však policajti nepustili ďalej. Ako povedal Sanislo novinárom, v sobotu ráno ho policajti „vytiahli z postele“ a predviedli na vypočutie. Po pár hodinách ho pustili.

Rómovia začínajú byť problémom miestnychPrítomnosť veľkého počtu ťažkoodencov pred rómskou osadou okomentoval jeden z miestnych obyvateľov vetou, že „sú obrátení nesprávnym smerom“, aj keď podľa neho spolužitie s miestnymi Rómami je v podstate bez väčších problém, tie spôsobujú hlavne novoprisťahovaní obyvatelia osady. Zároveň poznamenal, že tento problém začína byť veľmi vážny, keďže na túto komunitu idú veľké peniaze v podobe dávok a štátnej podpory.

Problém s Rómami je však podľa neho nielen na Slovensku, ale aj v iných krajinách ako Rumunsko či Bulharsko, a keď sa s tým niečo nebude robiť, bude to stále väčší problém.

O čo Kotlebovi ide?Predseda strany Naše Slovensko Marián Kotleba avizoval, že 29. septembra chce za pomoci ďalších osôb a ťažkej techniky "poupratovať" - odstrániť tuhý komunálny odpad a chatrče bez popisných čísel, ktoré sú na jeho pozemku v obci Krásnohorské Podhradie. Pozemok kúpil od pôvodného majiteľa, ktorému ho obsadili neprispôsobiví občania.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na rchívnej snímke z 27. augusta 2023 športovkyne plávajú v rieke Seina počas prvej etapy testovacích pretekov v triatlone žien pre OH2024 vo francúzskej metropole Paríž.
Olympijské hry sú už za dverami: Bude sa plávať v Seine? Macron si neodpustil poznámku
Talianska polícia (ilustračná fotografia).
Poplach v centre Ríma: Z hotela museli evakuovať hostí, hrozné, čo sa tam dialo
Maratón s vínom
Foto
Šialenec na maratóne zvolil netradičnú taktiku: Prechľastal sa až do cieľa! Odpadnete, ako to skončilo
Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom