Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
29.09.2012 08:14 | Správy | Zahraničné správy

Vatikán zúri: Papyrus o Ježišovej manželke je podvrh!

Útržok papyrusu, ktorý podľa vyhlásenia profesorky z Harvardovej univerzity obsahuje prvú zaznamenanú zmienku, že Ježiš mal manželku, je podvrh.

"Významné dôvody vedú k záveru, že papyrus je skutočne nešikovným falzifikátom," napísal v editoriále Gian Maria Vian, šéfredaktor vatikánskych novín L'Osservatore Romano. "V každom prípade je to podvrh," dodal. Noviny sa tak zapojili do mimoriadne napätej akademickej debaty o pravosti textu, napísaného na papyruse v starovekej egyptskej koptčine, a zverejnili dlhú analýzu odborníka Alberta Camplaniho z rímskej univerzity La Sapienza. Opísali v nej pochybnosti o rukopise a vyzvali na mimoriadnu opatrnosť pri jeho hodnotení.

Útržok papyrusu obsahuje vetu "Ježiš im povedal, moja manželka..." Profesorka z Harvardu Karen Kingová predstavila dokument ako text zo 4. storočia n.l. na minulotýždňovom kongrese koptských štúdií v Ríme. Podľa jej slov vyslovil Ježiš uvedenú vetu svojim nasledovníkom. Štúdia profesorky rozdelila akademickú obec: jej časť vyzdvihla toto odhalenie ako historicky prelomové, ale druhá časť okamžite vyjadrila pochybnosti. "Je skutočne veľmi nepravdepodobné, že je autentický," povedal profesor Francis Watson z Univerzity v Durhame. Profesor uverejnil aj štúdiu s argumentom, že slová na fragmente papyrusu sú len prehodenými slovnými spojeniami zo známeho koptského textu.

Je to práca faľšovateľa?Watson v minulosti pracoval na overovaní falšovaných evanjelií. Teraz vyhlásil, že pravdepodobne ide o staroveký prázdny útržok papyrusu, ktorý bol popísaný v 20. alebo 21. storočí falšovateľom snažiacim sa zarobiť peniaze.

Watson ďalej argumentoval, že slová na útržku nesedia gramaticky so širším textom. "Dá sa dostať k starodávnemu kúsku nepopísaného papyrusu a napísať naň niečo nové," povedal Watson. "Celý Blízky východ je vlastne trh na falšované historické pamiatky... Domnievam sa, že v tomto prípade mohli byť motiváciou peniaze," dodal expert.

Myšlienka, že Ježiš bol ženatý, sa bežne objavuje v masovej kultúre. Naposledy napríklad v bestsellerovom románe Dana Browna Da Vinciho kód, ktorý rozhneval Vatikán. Okrem iného v ňom autor napísal, že Ježiš bol ženatý s Máriou Magdalénou a mal deti.

Už dlho platí kresťanská tradícia, že Ježiš nebol ženatý a žil v celibáte. Katolícka cirkev, najväčšia kresťanská cirkev, tvrdí, že ženy sa nemôžu stať duchovnými, lebo Kristus si vybral za apoštolov iba mužov.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Alergikom sa začína ťažké obdobie.
Peľová sezóna brezy sa blíži ku koncu: Nahradí ju tento SILNÝ alergén!
The poor old man's hands hold an empty bowl. The concept of hunger or poverty. Selective focus. Poverty in retirement.Homeless. Alms
Pochmúrne vyhliadky pre celý svet: Hrozivé konflikty zvyšujú prípady akútneho hladu
Rowan poklad našiel pri prechádzke so psom.
Foto
Školák pri venčení psa natrafil na zvláštnosť: Zistili, čo to je, mama lapala po dychu!
Foto
Spečatí Hancko životný prestup? Záujem majú tieto dva veľkokluby
Pri pobreží Kanárskych ostrovov sa utopili najmenej traja migranti
Nelegálna migrácia s tragickým koncom: Medzi obeťami je aj dieťa! Úrady zadržali podozrivých
Paľo Habera
Foto
FOTOhádanka: Je vám štrbavý chlapček povedomý? Vďaka nemu sa stal tento kúsok oblečenia legendárnym!
Na snímke zľava Michal Šimečka a Branislav Gröhling.
Opozícia kritizuje zákon o telerozhlase: Šimečka hovorí o štátnej televízii, Gröhling tvrdí, že naráža na predpisy EÚ
Nemecký kancelár Olaf Scholz
Scholz sa zaviazal podporovať Ukrajinu: Pridal sa k nemu ďalší mocný muž! Kancelár však túto vec odmieta
(ilustračné foto).
V strese sú zamestnanci, potom cestujúci: Odbory štrajk odvolali, stovky letov sa však neuskutočnia
Caution
Slovensko trápi chlad a zrážky: Neďaleko Bratislavy SNEŽÍ! Niekde napadne aj 10 centimetrov, platia VÝSTRAHY
Siren light on roof of police car at street. Themes crime, emergency and help.
V škole sa odohral vážny incident: Malo dôjsť k útoku! Podozrivú osobu zadržali
Driver due to being subject to test for alcohol content with use of breathalyzer
Chlapík za volantom nafúkal: Nevypil však ani kvapku alkoholu! Čo ho ZACHRÁNILO pred pokutou?