Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
28.09.2012 18:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Príbehy slepej dôvery: Takto prišli dôchodcovia o stovky eur!

Zlodeji a podvodníci majú v bytoch mnohých dôchodcov raj. Oberajú ich o šperky a našetrené stovky eur. Navyše sa im väčšinou pred políciou darí zdrhnúť. 

V obci Pavlovce (okres Rimavská Sobota) v utorok traja muži ponúkli starším manželom výmenu odkvapových žľabov na rodinnom dome. Za nekvalitnú a nedokončenú prácu im dôchodcovia zaplatili tisíce eur. Po „dobrej“ robote "majstri" vošli do domu, kde ostali aj napriek tomu, že majiteľka vyzývala, aby odišli. Traja muži teda odišli, ale aj s tromi vkladnými knižkami. Keď to dôchodcovia zistili, stihli výber z knižiek zablokovať. Vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre porušovanie domovej slobody.

Po troch mužoch v strednom veku polícia pátra. "Pohybujú sa na tmavej dodávke a najmä starším občanom ponúkajú rôzne remeselnícke práce, čo je len zámienka na páchanie trestnej činnosti," uviedla banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Podobný prípad sa stal v júni, keď po výmene odkvapových rúr podozriví okradli majiteľa domu na Cukrovarskej ulici v Rimavskej Sobote. Po vyplatení dohodnutej sumy sa gauner votrel do domu a ukradol 3500 eur.    

Polícia: Mladík okrádal tetu o peniaze a šperky 

Mladík (16) z Hornej Ždane (okres Žiar nad Hronom) je podozrivý z vykrádania rodinného domu. Podľa polície preskočil bráničku a vošiel do  rodinného domu jeho tety, odkiaľ zobral zlaté šperky za 2-tisíc eur. Neskôr opäť vošiel do toho istého domu a zobral 500 eur a potom ďalších tisíc eur. Majiteľka vyčíslila škodu na 5-tisíc eur.

Oklamaná babička EsteraVo štvrtok dopoludnia prišla k babičke (80) v obci Veľké Ludince neznáma žena. Upravená blondína sa starenke predstavila ako zamestnankyňa, ktorá jej priniesla 300 eur zo štátneho rozpočtu. Ako dôkaz jej ukázala 500 eurovú bankovku, pričom ju požiadala o rozmenenie. Dôchodkyňa sa peniazom potešila a pred návštevníčkou zo skrine vybrala peniaze. Prefíkaná žena začala pani Esteru zabávať vypisovaním papierov a len krátka chvíľka stačila na to, aby využila jej nepozornosť.

Zo skrine jej zobrala 1 600 eur a rozlúčila sa.  Po odchode záhadnej ženy začala starká rozmýšľať, či je možné, aby jej len tak dal niekto v dnešnej dobe peniaze. Okamžite sa vybrala pozrieť do skrine, kde mala všetky svoje úspory. Zlá predtucha sa naplnila. Oklamaná dôchodkyňa so slzami v očiach oznamovala na polícii čo sa jej prihodilo. "Želiezovskí policajti po neznámej žene pátrajú," uviedla nitrianska krajská policajná hovorkyňa Božena Bruchterová. 

Polícia: Dôchodkyňu (88) ošklbali o 2500 eur

Dvojica v obci Staškov (okres Čadca) v stredu pod zámienkou vrátenia finančného preplatku v stredu vlákali ženu (88) do jej domu. Dôchodkyňu požiadali, aby im z 500 eurovej bankovky vydala 100 eur. Starenka vošla do susednej miestnosti, odkiaľ zobrala 100-eurovú bankovku a priniesla ju dvojici. Žena vylákala babičku na chodbu pod zámienkou použitia toalety. je komplic využil neprítomnosť starenky a zobral jej 2 440 eur. Muž aj žena po čine z domu ušli, nasadli do seatu a odišli smerom na Čadcu. Policajná hliadka vozidlo zastavila a podozrivých predviedli na policajný útvar. Počas procesných úkonov policajti zaistili aj ukradnuté peniaze. O prípade informoval v piatok žilinský krajský policajný hovorca Radko Moravčík. Polícia radí: Ako sa nestať obeťou  

- Vodári, elektrikári, plynári, daňoví kontrolóri... Mnohí sa na nich pozerajú ako na dôveryhodné osoby. Mali by ste byť však opatrní, aby ste neprišli o úspory. Nezabudnite si ich preveriť a trvať na tom, aby preukázali, že skutočne zastupujú firmu alebo spoločnosť. Prípadne zavolajte na úrad alebo inštitúciu, na ktorú sa pracovník odvoláva. V prípade akýchkoľvek pochybností trvajte na tom, že o ponúkanú službu nestojíte.

- Vyplatenie preplatkov alebo nedoplatkov si spoločnosti účtujú prostredníctvom pošty či banky alebo vo svojich obchodných kanceláriách. 

- Nedôverujte neznámym ľuďom a nikoho cudzieho nevpúšťajte do svojho bytu!  

 - Nedajte sa nachytať na nič, čo znie až príliš dobre – vysoké zisky za vložené peniaze, „výhodné“ kúpy, fantastické dovolenky s ubytovaním zadarmo, zázračné lieky, zásielkové služby s p.o.boxami a iné, podľa schémy „nízky risk – vysoký zisk“.  

 - Nikdy telefonicky nehovorte čísla kreditnej karty, občianskeho preukazu, telefónnej karty, číslo poistky, alebo číslo vášho účtu v banke. Zisťovanie týchto čísel na overenie je od obchodníkov protizákonné!  

 - Dôležité telefónne čísla (polícia, lekár, hasiči, blízki, susedia a pod.) si uložte viditeľne blízko telefónu, aby ste mohli čo najrýchlejšie privolať pomoc.

 - Nedovoľte nikomu, aby vás nútil niečo podpísať. Dohodu o poistení, dohodu o kúpe či predaji hnuteľného a nehnuteľného majetku a pod. Závažné rozhodnutia o vašom majetku konzultujte s právnikom, nechajte si poradiť od vierohodných osôb.         

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu