Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2012 15:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Tajomstvo Richarda Stankeho: Syna vychováva s priateľom!

Vždy usmievavý, dobre naladený a vtipný. Napriek tomu si v divadle či televízii radšej vychutnáva úlohy komplikovanejších mužov.

O tom, že život nemusí byť úplne jednoznačný, vie svoje. Ani mnohí jeho hereckí kolegovia netušia, že Richard Stanke vychováva spolu s priateľom malého syna. Ako si známy herec užíva rolu otca?

Momentálne vás vidno na televíznej obrazovke najmä v seriáli Horúca krv, predtým to boli Ordinácia v Ružovej záhrade, Hoď svišťom či Profesionáli. Ako sa vám hrá v seriáloch?

Keď je to dobrý seriál, tak sa mi hrá dobre. Veľmi som mal rád Ordináciu. Bolo mi sympatické, ako bola moja úloha napísaná. Rovnako aj teraz v Horúcej krvi je moja postava poslanca Dobroslava Važana písaná nejednoznačne, a to sa mi páči.

Herecky obľubujete viac negatívne alebo pozitívne charaktery?

Rezáka z Ordinácie aj Važana z Horúcej krvi mám rád. Ani jedna z týchto postáv nebola len čisto negatívna. Každý človek má v sebe dobré aj zlé vlastnosti, záleží na životnej situácii, v akej sa človek naskytne a ktorá stránka preváži. Bližšie sú mi tie nie celkom jednoznačné postavy, keď má každá dobré i zlé stránky. A keď je to navyše spojené s nejakými komickými situáciami, pre herca je to o to zaujímavejšie.

Veľa hercov odsudzuje seriály a bráni sa sladkým telenovelám. Horúca krv sa svojím sentimentom približuje k romantickej telenovele, nemyslíte?

Možno podľa názvu, ale je to skôr rodinný seriál, kde sa riešia veľmi podobné problémy ako v Ordinácii. Ide len o odlišné prostredie, kde sú dve rodiny prepojené rôznymi väzbami a riešia medzi sebou bežné situácie. Myslím si, že by to mohlo byť pre ľudí zaujímavé, lebo s podobnými problémami sa stretávajú v každodennom živote bežne - v meste aj na dedine. Zatiaľ sa mi tam hrá dobre. Moja postava opäť nie je úplne kladným hrdinom a nevie sa presne, či je to sviniar, alebo má aj pozitívne vlastnosti. Vždy mám radšej, keď má postava svoje tajomstvo.

V seriáli sa usilujete dobyť srdce Ga­briely Dzuríkovej. Ako sa vám hrajú postavy milovníkov a milencov?

Vždy záleží na tom, kto hrá moju partnerku. S Gabikou sa však poznáme veľmi dlho a podobné úlohy a vzťahy sme si spolu zahrali už aj v divadle, takže sa mi to hrá dobre.

Mnohí herci sa k svojmu súkromiu odmietajú vyjadrovať. Ako ste na tom vy?

Mám svoje súkromie, svoju rodinu a priateľov, s ktorými sa rozprávam o všetkom možnom. A nemám potrebu a ani nevidím dôvod, prečo by som sa mal o svoje súkromné záležitosti deliť s verejnosťou.

S vaším partnerom, ktorý žije v Brne, spolu vychovávate syna. Prebudili sa vo vás otcovské pudy?

Vychovávame spolu dieťa a odkedy sa narodilo, je to pre mňa úplne nový rozmer života. Nie je to klišé. V tomto momente sú pre mňa podstatné úplne iné veci. Som veľmi rád, že som niečo také zažil a zažívam.

Koľko má chlapec rokov?

Vojtíšek bude mať šesť rokov.

Ako spolu trávite spoločné voľné chvíle?

Chodíme na rôzne výlety, snažím sa ho brať aj do divadla a je veľmi komunikatívny. Rozprávky mu čítam po slovensky a aj sa s ním rozprávam po slovensky. Takže je jedným z mála českých detí, ktoré nemajú problém porozumieť slovenčine. Vychovávame ho dvojjazyčne, hovorí úplne bez problémov a ani nerozlišuje, že obaja rozprávame akoby inou rečou. Oslavujeme spolu Vianoce, narodeniny, všetko, ako to má byť.

Aký máte vzťah s chlapcovou mamou?

Viac ako priateľský...

Ako berie chlapec fakt, že má dvoch ockov?

Berie to úplne prirodzene. Keď je s ním viac ľudí, ktorí ho majú radi, je to len dobre.

Predchádzal tomuto vážnemu rozhodnutiu - mať syna aj nejaký dialóg s partnerom?

Určite. Nedá sa to naplánovať zo dňa na deň, ani z mesiaca na mesiac. Nevedel som, čo nás čaká, ale, samozrejme, je to väčšia zodpovednosť. Keď poviem, že som to prijal veľmi dobre, ani to slovo to nevystihuje úplne presne. Som veľmi šťastný, že je na svete, že existuje a že je tu s nami.

Ako reagovali vaši hereckí kolegovia z brandže, keď sa dozvedeli, že vychovávate dieťa? Radili ste sa s nimi aj o rodičovských povinnostiach?

To zatiaľ nie, ale tí, s ktorými som sa na túto tému rozprával, reagovali veľmi pozitívne. Neviem si predstaviť, že by niekto zareagoval zle. Aj keď ľudia sú rôzni, ešte som sa s týmto nestretol. Vo výchove nemám potrebu si pýtať rady, lebo Vojtíšek má taký veľký okruh babičiek, dedkov a tetičiek, že je o neho veľmi dobre postarané.

A ako vás oslovuje?

Rišo, Rišino. (úsmev)

Aký je to pocit?

Veľmi pekný. Vojtíšek je úžasné dieťa a všetky hlášky, čo povie, sú veľmi milé. Teraz zažívame to najkrajšie obdobie, je veľmi komunikatívny a stále rozpráva a niečo vymýšľa.

Vníma Vojtíšek už nejako aj vašu popularitu?

Je natoľko malý, že si to zatiaľ neuvedomuje. Ale keď ma vidí na obrazovke, smeje sa z toho a nevie si vysvetliť, že som tam aj doma.

Vediete ho aj k nejakým záľubám?

Teraz má také počítačové obdobie a neviem ho odtrhnúť od počítača. Hrá rôzne hry a stále bojuje. Stal som sa častým návštevníkom hračkárstiev, kde kupujem rôznych ninja bojovníkov a mám v tom už slušný prehľad. A tiež chodí do skautu, veľmi rád kreslí, recituje a spieva. Na budúci rok pôjde do školy.

Na striedačku pendlujete medzi Českom a Bratislavou. Kde teda máte rodinnú základňu?

Našťastie aj v Čechách, aj na Slovensku.

Vyhovuje vám tento chaos, nechcete sa predsa len niekde natrvalo usadiť?

Ja to nepociťujem ako chaos. Našťastie sme blízko seba a navyše je niekedy dobré zmeniť prostredie. Uvidíme, ako sa situácia vyvinie do budúcnosti.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
V parlamente sa debatovalo o premnožených medveďoch: Poslanec vyzval kolegov, aby pristúpili k tomuto kroku
Slovenský brankár Marcel Melicherčík.
Foto
Po konci finále vyplávala pravda na povrch: Prečo Spišiakom chýbala brankárska jednotka?
photo depicting clinical tests sobriety state driver by a policeman
Opitá vodička sa nezdráhala sadnúť za volant: Z toho, čo spravila spolujazdkyňa, vám padne sánka
Woman lying in bed suffering from insomnia
TENTO nápoj pred spaním nepite! Môže vám spôsobiť problémy: Nie je to káva ani čaj
Prezidentka SR Zuzana Čaputová naposledy úraduje z Košíc od utorka do piatka 26. apríla 2024.
Foto
Prezidentka má na východe skutočne nabitý program: Aha, aké miesta sa jej podarilo navštíviť
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg
Šéf NATO oznámil novinku: Nemecko a Francúzsko plánujú podpísať závažný dokument
Ilustračné foto
Jeden z najväčších výrobcov sladkostí čelí škandálu: Ako to je s pridávaním cukru naozaj?!
Developing programmer Development Website design and coding technologies working in software company office
V rodovej rovnosti máme ešte stále resty: V tomto Slovensko zaostáva za priemerom
Policajti pomohli mužovi v núdzi.
Váš Tip
Mužovi z Trnavy išlo o život, nikto nevedel, kde ho hľadať: Pomoc v hodine dvanástej!
(ilustračné foto).
Europol rozbil veľký gang, ktorý kradol vzácne knihy: Pozrite sa, ako to mali vymyslené
Ilustračné foto
Doktor prezradil, aké to naozaj je, keď človek zomiera: Slová vojnového veterána či malého dievčatka vám stisnú srdce
Roman Malatinec (Hlas-SD)
Malatinec k novele o medveďoch: Ľudia na Slovensku na tento zákon čakajú