Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
25.09.2012 14:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Pohodička v Belize: Takto Mello žúroval! Smeje sa nám do očí?

Minister vnútra Robert Kaliňák stále verí, že Karola Mella naše úrady dostanú domov a postavia ho pred spravodlivosť.

Obvinený je zo štyroch vrážd. Slovensko však v tomto ťahá za kratší koniec a najhľadanejší Slovák sa z toho môže len radovať. Mello sa najnovšie na golfovom vozíku vyzdobenom vlajkou Belize vyvážal po slnečnej pláži v San Pedre a oslavoval Deň nezávislosti krajiny, ktorá mu poskytla trvalý pobyt a aj nový domov.


V stredoamerickom štáte žije aj s manželkou, herečkou Zuzanou Marošovou (31), a dvoma synmi bezstarostný luxusný život. A ak neurobí chybu, len ťažko sa u nás niekedy postaví pred súd.

Karol Mello žije normálny život v jednej z bohatších častí Belize v meste San Pedro v lokalite Ambergris Cay. S rodinou obýva väčší byt v rezorte Cloisters v severnej časti mesta. Túto lokalitu miestni považujú za exkluzívnu a vjazd do nej je povolený len pre vyvolených. Mello každý deň vozí do súkromnej školy na ostrove staršieho syna Ivana-Olega (6). „Opäť sa integroval do miestnej komunity. Javí sa, že vôbec nemá strach a ani ho nezaujíma, čo si o ňom myslia miestni,“ tvrdí zdroj Nového Času z Belize. Na ostrove využívajú ľudia na prepravu golfové vozíky. Evidenčné číslo vozidla 1 588, na ktorom sa vyváža Mello, by mohla verejnosť na Slovensku považovať za prominentné.


Karol Mello sa zúčastnil aj piatkových osláv Dňa nezávislosti. Svoj golfový vozík si vyzdobil vlajkami krajiny, kde našiel druhý domov. Mello šoféroval svoj vozík po pláži oblečený v šortkách a tielku, obutý bol v gumených šľapkách, so značkovými slnečnými okuliarmi na očiach a v náručí so synom Marcom-Radom, ktorý sa narodil v júni v Belize a je belizským štátnym občanom. Okolo neho tancovali sporo odeté miestne ženy na oslavu krajiny patriacej do Commonwealthu. Jeho partnerka, herečka Zuzana Marošová a starší syn Ivan-Oleg však chýbali.

Aj napriek tomu, že slovenské úrady stále veria, že najhľadanejšieho Slováka dostanú na Slovensko, Mello je v Belize slobodným občanom. A ak túto krajinu neopustí, vydanie na Slovensko mu nehrozí. Jedine, ak by sa napríklad na člne dostal do medzinárodných vôd, ocitol by sa v krajine, s ktorou má Slovensko zmluvu o vydávaní zločincov a zadržali by ho tam policajti.

Belize neodpovedá

Karola Mella dolapili 11. júla na základe medzinárodného zatykača v Belize. Mello tam má trvalý pobyt. Úrady mu ho najskôr odobrali, lebo zistili, že neuviedol pravdu pri vypĺňaní imigračných papierov. Tamojší súd Mella na začiatku septembra pustil na slobodu a o pár dní nato mu vrátil aj trvalý pobyt. Sudca uveril, že zle rozumel otázkam v angličtine. Do dokumentu totiž napísal, že nie je trestne stíhaný, hoci na Slovensku je obvinený z niekoľkých vrážd.

Súd uveril aj jeho tvrdeniu, že nevedel, že do Belize pricestoval na neplatný pas. Ten mu odňali po vydaní zatykača slovenské úrady, pre slovenskú políciu uviedol ako kontaktnú osobu svoju matku. Polícia jej doručila rozhodnutie o odňatí cestovného pasu, ale Mello na súde tvrdil, že matka mu o tom nepovedala.

Slovensko nemá s touto krajinou zmluvu a vydávaní zločincov. Naše úrady na základe medzinárodnej zásady reciprocity požiadalo Belize, aby Mella vydalo. Zásada znamená, že ak by Slovensko niekedy zatklo zločinca z Belize, tiež by ho vydalo. Odpoveď zatiaľ neprišla. Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že slovenskí policajti aspoň vedia, kde je a môžu mu do Belize doručovať poštu, a verí, že naše úrady ho dostanú pred spravodlivosť na Slovensko.

Deň nezávislosti

Belize je štát nachádzajúci sa na východnom pobreží Strednej Ameriky pri Karibskom mori. Na severozápade susedí s Mexikom a na juhozápade s Guatemalou. Hlavné mesto Belmopan bolo založené v roku 1970. V roku 1973 bol Britský Honduras premenovaný na Belize. Nezávislosť bola vyhlásená 21. septembra 1981, keď sa oddelila od Veľkej Británie. Je to jediná anglicky hovoriaca krajina v Strednej Amerike.

Z čoho je obvinený

Karol Mello je obvinený z objednávky vraždy, ktorá bola namierená na expolicajta Juraja Gála. Podľa obžaloby jeho kumpáni v decembri 2004 rozstrieľali v aute v Moste pri Bratislave jeho družku († 30) a syna Riška († 10). Prípad je na súde, konalo sa v Mellovej neprítomnosti. Po tom, ako sa Mello pre chyby súdov dostal na slobodu, policajti ho obvinili z vraždy Jozefa Gudába († 46), ktorá sa stala v marci 2003 v Bojnej. Jeho telo vykopali vo februári 2011.

Neskôr pribudlo na Mellovom konte obvinenie z vraždy Františka Marka († 48) z roku 1996. Jeho telo exhumovali a podľa vyšetrovateľa sa na jeho vražde mal podieľať aj Viliam Mišenka. V máji ho vyšetrovateľ obvinil z vraždy Petra Čongrádyho († 36), v ktorej figuruje päť ľudí vrátane Viliama Mišenku, ktorý je tiež na úteku. Polícia v tomto prípade pracuje s verziou, že Mello strieľal. Čongiho zastrelili v roku 2004 pred bratislavskou pizzeriou.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť
Príspevok na zvýšenú splátku úveru na bývanie je stanovený na 75 % zo zvýšenia mesačnej splátky, maximálne v sume 150 eur
Zadlžení Slováci špekulujú s hypotékami: Dianie okolo úverov mnohých prekvapí
Primátor hlavného mesta má ambíciu  sprístupniť ročne 200 nájomných bytov.
Mapa Bratislavy sa zmení: Toto pribudne v Petržalke
Ilustračné foto
Žena bojovala o život po tom, ako sa napila z kávy na letisku: ŠOKUJÚCI dôvod! Môže sa to stať aj vám
Richard Sulík
Sulík sa chce dostať do europarlamentu: Ochraňujme prírodu, ale nezničme si európsky priemysel, tvrdí