Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
22.09.2012 10:00 | Prominenti | Zahraniční prominenti

Pohreb Brzobohatého († 79): Osudové ženy sa zmierili nad truhlou!

Česko a Slovensko sa včera v pražskom krematóriu v Strašniciach rozlúčilo s divadelným a filmovým hercom Radkom Brzobohatým († 79).

Na rozlúčke s česko-slovenským Robertom Redfordom sa zúčastnili stovky známych tvárí a priateľov, ktorí chceli vzdať hold jednej z nezabudnuteľných osobností v divadle a vo filme. Do neba odišiel v modrej truhle, na ktorú uložili obrovský veniec s vyznaním od jeho slovenskej manželky - herečky Hany Gregorovej. „Raduško, láska moja, ľúbim Ťa, Haninka,“ bolo napísané na stuhách, ktoré rozdeľovali valašský klobúk a veľké srdce.


Legendárny, nezabudnuteľný a charizmatický. Tak si Radka Brzobohatého budú pamätať jeho fanúšikovia. S jedným z najobľúbenejších českých hercov so slovenskými koreňmi sa včera v pražskom krematóriu rozlúčili rodinní príslušníci, priatelia, hereckí kolegovia, ale aj verejnosť.

Smútočného prejavu sa ujala vdova Hana Gregorová, ktorá privítala nielen hostí, ale aj Brzobohatého dve predošlé manželky. „Vítam všetky jeho ženy, nielen tie legálne, ale aj nelegálne,“ vyhlásila Gregorová. Podľa českého denníka Blesk sa Gregorová zmierila s druhou manželkou herca Jiřinou Bohdalovou, ktorá počas celej rozlúčky stála. Bohdalová po rozvode s Brzobohatým tridsať rokov neprehovorila. Gregorová za všetky ženy Radkovi poďakovala.


Brzobohatý odišiel do neba v modrej rakve a aj výzdoba katafalku bola ladená do tejto farby. Herec totiž túto farbu miloval. Vdova Gregorová uložila na rakvu obrovský veniec s veľkým srdcom a vyznaním do neba. Aj jej slová v smútočnom prejave mnohých rozcítili.

„Môj milovaný Raduško, láska moja, všetci moji priatelia. Nechcem byť patetická, ďakujem všetkým, čo prišli, aj tým, čo neprišli, pretože by to nezvláli. Radek nemal rád pohreby z hĺbky svojej duše, preto sme to nazvali rozlúčenie. V srdciach všetkých, čo ho mali radi, zostane navždy a bude tu s nami. Teraz sa pozerá a chce, aby sme sa pozerali a veselili. Bol to chlap, pravý chlap, Valach telom i dušou, a preto je tu cimbalovka, preto sme to pojali v réžii mojich detí, tak to prijmite. Ak sa budete chcieť zasmiať, tak sa zasmejte, nechcel, aby sme trúchlili,“ povedala trasúcim sa hlasom Hana Gregorová.

Rozlúčka sa niesla v rytme živej cimbalovej hudby, ale zazneli aj známe skladby od Raya Charlesa, Karla Gotta, Václava Neckářa či Jarka Nohavicu, ale tiež Sinatrova My Way. Hudobné vsuvky boli popretkávané zábermi filmových a rodinných fotografií premietanými na veľkoplošných obrazovkách, medzi nimi aj videom, na ktorom vyznával lásku Hane. So smútiacim davom zamávali najmä slová samotného Brzobohatého zo záznamu: „Smrť je nevyhnuteľná, príde dnes alebo zajtra. Ale ďaleko horšie je tá, na ktorú dennodenne umierame, ak si nevieme vychutnať život.“ Také kruté a také pravdivé.


Charizmatický herec Radek Brzobohatý odišiel rovnako náhle. Zomrel minulý týždeň v stredu, deň pred svojimi 80. narodeninami. V pondelok ešte nakrúcal seriál Vyprávěj. Príčinou smrti bola zrejme prasknutá brušná aorta a nepomohol ani jeho rýchly prevoz do nemocnice. Opona včera naposledy padla a Radkovi Brzobohatému obecenstvo z blízkych, priateľov, hereckých kolegov, ale aj verejnosti naposledy zatlieskalo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?
Jana sa narodila ako zdravé dievča.
Foto
Janku navždy zmrzačila ruská raketa: Dievčatko bez nôh dokázalo, že nič nie je nemožné!
Prvá hnedo-biela medvedica bola objavená v roku 1985.
Foto
Vedci objavili 12 pánd zvláštnej farby: Po 39 rokoch úvah zistili, odkiaľ sa vzali
V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!