Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
20.09.2012 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Nahlásili sme týranie dieťaťa: Ako to dopadlo? Pozrite si video

Vyskúšali sme, aké to je! Po šokujúcom prípade, keď polícia našla v byte tri roky mŕtvu Lucku († 5), ostala vydesená nielen verejnosť, ale aj susedia.

Tí prezradili, že úrady opakovane upozorňovali, aby prešetrili nevhodné správanie rodičov voči deťom. Nový Čas sa preto rozhodol vyskúšať to na vlastnej koži. A na sociálke sme chceli nahlásiť možné týranie.

1401130:article:true:true:true

Na informáciách nás najprv nasmerovali do dvoch zamknutých dverí, v ktorých nikto nebol. Po čase sme nakoniec predsa len natrafili na kompetentného človeka...

Dvoje dvere, do ktorých nás nasmerovali na sociálke na informáciách, boli zamknuté. Po desiatkach minút sme sa konečne dostali ku kompetentnej osobe. „Ste na správnom mieste, Bratislava je veľké mesto a prípady týrania sú tu časté. Pokiaľ máte podozrenie z týrania, spíšeme úradný záznam, celú vec preberieme a prešetríme. Bude to pridelené pracovníkovi. Keď tú rodinu nemáme v evidencii, tak sa jej na základe podnetu založí spis,“ povedal pracovník oddelenia sociálnoprávnej ochrany detí a kurately. Zaujímali sme sa, či sa vecou bude úrad zaoberať aj po podaní a neskončí založená v zásuvke stola.

Vyhýbavá odpoveďZamestnanec nás ubezpečoval, že sa to bude riešiť. Keď sme priznali, že zastupujeme médiá, pracovník začal byť v strese a svoje správanie zmenil. „Keď príde podnet, začneme ho riešiť. Z praxe poviem, že to trvá približne týždeň. Keď sa toho nazbiera viac, naši pracovníci podnikajú výjazdy aj dennodenne. Chodíme na súdne pojednávania, ktorých je veľa a nás je tu len šesť. Musíme stíhať pojednávania aj šetrenia, keď nestíha ten referent, ktorému to bolo pridelené, ide tam jeho kolega,“ opisoval postup napätý zamestnanec.

Zamestnankyňa, ktorá mala na starosti rodinu Hrotákovcov, v ktorej došlo k tragédii, je už štyri mesiace práceneschopná. Keď sme sa spýtali, či bude v prípade zistenia pochybenia úrad ochotný znášať dôsledky, zamestnanec reagoval vyhýbavo. Keď sme sa pýtali na prípad rodiny Hrotákovcov a žiadali sme ukázať spis, muž nás odbil. „Viete, aká je situácia a ja nie som kompetentný, aby som vám niečo dával. My sme štátna správa, môžem vám odporučiť riaditeľku, ale má teraz poradu. Absolútne neviem, ako sa bude situácia vyvíjať. Možné pochybenie je naozaj veľmi skoro hodnotiť.

Na sociálne slabú rodinu bývajúcu na Koceľovej ulici sa susedia v minulosti niekoľkokrát sťažovali. Hluk, neporiadok a výtržnosti tam boli na dennom poriadku. „Susedia nás opakovane kontaktovali kvôli tomu, že boli hluční. Sťažovali sa na neporiadok či zápach,“ priznala zamestnankyňa firmy, ktorá má nehnuteľnosť v správe. Podľa viacerých susedov nepatrila matka Alexandra a otčim Juraj k najzodpovednejším rodičom. „Juraj bol takmer neustále opitý. Často bolo na schodisku veľa krvi. Dávali sme opakovane podnet aj na sociálku,“ opísala spolunažívanie susedka.

Psychológ predpovedá pre Sašku doživotné následkyPodľa psychológa Karola Kleinmanna to môže mať na dievčatko žijúce v neľudských podmienkach, ktoré je teraz v starostlivosti lekárov, veľmi negatívne následky. Podľa odborníkov musela byť rodina žijúca na Koceľovej ulici, kde sa v byte našla mŕtva Lucka († 5), veľmi jednoduchá a musela trpieť emočnou poruchou. Inak by nebolo možné, aby vo dvojizbovom byte vychovávali ďalšie dieťa a navyše čakali syna, ktorý sa má narodiť o niekoľko týždňov. Práve na Sašku, ktorá trávila všetok čas v byte s torzom mŕtvej sestričky, to môže mať fatálne následky. „U dieťaťa do troch rokov je dôležitá starostlivosť a láska, ktorej sa jej nedostávalo. V tomto období je dôležitejšie, aby deti pociťovali bezpečnosť a istotu. Saška však vnímala len neporiadok, špinu a zápach. Rodičia jej nevedeli prejaviť lásku a náklonnosť,“ zdôraznil Karol Kleinmann z psychologického centra Salvus a prednosta Ústavu psychológie Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave.

Oveľa horšie je však to, že malé dievčatko sa učilo rozprávať, chodiť a malo prvý kontakt so svetom na mieste, kde tri roky ležala jeho mŕtva sestrička. Navyše, vyrastalo v strašných podmienkach v zdemolovanom byte, ktorý bol plný neporiadku a zápachu. A bez akýchkoľvek hygienických či sociálnych návykov. „Dieťatko sa utiahlo do seba a považovalo celý svet za zlý, čo môže dospieť až k celoživotnej traume. Zrejme z neho vyrastie bojazlivé dievča, ktoré sa bude báť mužov a bude mať rôzne fóbie. Keď si aj založí rodinu, je veľký predpoklad, že toto správanie bude aplikovať v okolí. Aj ona bude týrať deti a bude z nej chladná a bezcitná matka,“ doplnil Karol Kleinmann. Saška skončila na pozorovaní v Detskej fakultnej nemocnici, podľa lekárov je v dobrom zdravotnom stave. V súčasnosti je podaná žiadosť o predbežné opatrenie, aby bola Saška umiestnená do detského domova alebo krízového centra.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Belindin partner už má pre Bellu aj dres s číslom 24, teda rok, keď sa narodila.
Benčičovej slovenský snúbenec: Ako to vyzerá so svadbou?
Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.
Grécky premiér s týmto Ukrajine nepomôže: Nezaberie ani nátlak! O čo ide?
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Hollywoodsky herec Samuel L. Jackson ako Nick Fury.
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Na archívnej snímke z 8. júla 2018 osobný vlak, ktorý sa vykoľajil v provincii Tekirdag,
Hrozivá nehoda vlaku po sebe zanechala 25 mŕtvych: Dočkajú sa pozostalí spravodlivosti?!
Na archívnej snímke z 12. mája 1986 helikoptéra  rozprašuje chemikálie na elimináciu radiácie.
Výbuch v atómovej elektrárni v Černobyle navždy zmenil svet: Tieto chyby sa už nikdy nesmú opakovať
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
Zelenskyj mal na linke významných mužov USA: Okrem vďaky nezabudol ani na dôležitú výzvu
"Gera, Germany - September 29, 2012: empty banana cardboard boxes on a pile. Rest of a fleamarket. In this boxes were books for a fleamarket and now they are empty and on a pile for waste."
V prepravkách s banánmi objavili šokujúci náklad: Zamestnancom supermarketov takmer oči vypadli!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského