Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2012 10:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Prvé víťazstvo Ivany v Anglicku: Boj o synov sa začína odznova

Konečne má na tvári úsmev. Slovenka Ivana Boórová (35) po dvoch rokoch boja so sociálnou mašinériou vo Veľkej Británii zaznamenalo prvé víťazstvo.

Jej synčekovia Martinko (4) a Samko (3) zatiaľ na adopciu nepôjdu. Súd totiž uznal jej odvolanie a Ivana môže začať bojovať odznova. Neznamená to však, že jej deti sociálni pracovníci na Britských ostrovoch automaticky vrátia. Súd však obnoví konanie o adopcii, a tak je tu šanca, že sa bračekovia namiesto života v adoptívnej rodine vrátia domov. K ich mame, ktorá ich ľúbi a ktorá dva roky zúfalo zápasí so sociálnou byrokraciou v Británii a nezáujmom kompetentných na Slovensku.

Anglická vláda jej chcela zobrať milované deti Martinka a Samka, slovenskí úradníci sa tomu roky prizerali. Až medializácia celej šokujúcej kauzy televíziou JOJ a protesty ľudí spôsobili, že nakoniec došlo k zvratu v prípade. Ivana Boórová, ktorá na Britských ostrovoch už dva roky bojuje za to, aby jej sociálna mašinéria vrátila deti, má konečne na konte prvé víťazstvo. V poslednej chvíli. Súd včera rozhodol, že obnoví konanie o adopcii, a tak je nádej, že Martinko a Samko budú žiť so svojou mamičkou. „Sme šťastné. Zo slovenskej strany sa konečne kompetentní spamätali. Docielili sme obnovenie procesu,“ povedala babka Eleonóra po tom, ako Kráľovský súd v Londýne dal jej dcére Ivane a jej synčekom druhú šancu.

Čo bude nasledovať, zatiaľ nie je jasné, musia pripraviť podklady na nové súdne konanie o adopcii detí. Ivanu a aj Eleonóru bude po novom zastupovať pred súdom aj Centrum pre medzinárodnú právnu ochranu detí a mládeže, ktoré priznal súd ako tretiu stranu v procese. „Sme prví na svete, komu Najvyšší súd v Londýne povolil intervenciu pre svojich občanov,“ prečítal minister sociálnych vecí a rodiny Ján Richter esemesku od riaditeľky centra Andrey Cisárovej počas konania procesu. Práve Centrum je jediným subjektom zo zákona oprávneným vstupovať do tejto problematiky. Prečo do celej kauzy vstupuje na poslednú chvíľu a čo robili úradníci počas zúfalého boja matky o deti, odpovedal: „Sme na najlepšej ceste vrátiť deti tam, kam patria. Chronológiu prípadu chcem celú prešetriť, prioritou bolo čím skôr obnoviť konanie.“ Osobnú zodpovednosť necíti. „Predchodcom vyčítam riešenie situácie od stola. Ja mám čisté svedomie!“ dodal Richter. Briti podľa neho doteraz postupovali v konaní podľa svojich právnych predpisov.


Príbeh Ivany a jej chlapčekov Martinka a Samka sa začal banálnou návštevou u lekára, ktorý nesprávne vyhodnotil ochorenie Martinka ako zneužívanie. To sa však neskôr nepotvrdilo a polícia prípad zastavila bez obvinenia. Napriek tomu anglickí sociálni pracovníci zobrali Ivane a jej manželovi deti a ich stretnutia pomaly obmedzili na minimum. Ak aj nejaké boli, museli sa s troj- a so štvorročným chlapcom rozprávať po anglicky. Daň za boj o deti bola pre Ivanu krutá. S manželom sa odcudzili a nakoniec sa ich vzťah skončil. Slovenské úrady sa napriek tomu, že Eleonóra s Ivanou o pomoc niekoľkokrát žiadali, začali o prípad zaujímať až teraz. Keď boli Martinko aj Samko pridelení na adopciu a ich mama už nemala naplánované s nimi žiadne ďalšie stretnutie. Ivana verí, že včerajšie rozhodnutie zmení veci k lepšiemu a stále tvrdí: „Bez detí z Británie neodíde.“

Pomohol tlak médií aj protesty

Prípad Ivany Boórovej otriasol desiatkami mamičiek na Slovensku. V Bratislave sa pred britskou ambasádou zhromaždilo asi 200 protestujúcich. Pod oknami inštitúcie pískali, tlieskali a mávali transparentmi s nápismi ako Deti nie sú tovar! Stredovek = janičiari 2012, Britain thief of children (Británia zlodej detí). „Je to svinstvo pod obraz Boží! Čo sa toto robí?! Mám vnuka, ktorý žije v Londýne, dúfam, že jemu sa nikdy nič podobné nestane,“ povedala jedna z protestujúcich Alžbeta.

Desiatky zúčastnených následne hromadne poslali do vzduchu papierové lietadielka. Tichý protest sa konal aj v Košiciach. Pred vedeckú knižnicu na Hlavnej ulici prišla vyše desiatka mamičiek, ale aj oteckov s malými deťmi. „Čo urobili britská vláda, britské úrady a britský sociálny systém je, že roztrhli pupočnú šnúru, krváca matka, krváca dieťa!“ povedala jedna z účastníčok Bibiana Antolová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle
(ilustračné foto)
Lekári sú v stave vysokej pohotovosti: Šíri sa záhadná choroba! Hrozivé, čo robí s ľuďmi
(ilustračné foto).
Ďalšia krajina požiadala o vstup do NATO! Budete prekvapení, ktorá to je
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump.
Donald Trump šokoval: Výzva pre Európu! Týka sa to Ukrajiny
ilustračné foto
Mimoriadne! Izrael zaútočil na Irán: Výbuchy v blízkosti jadrového zariadenia
Jaroslava pred sudcom uviedla, že deti sú z Milana v strese.
Váš Tip
Mama z domu hrôzy hádže zverstvá na otca: Čo odhalil výsluch Jaroslavy a lekárska správa!
Boris Kollár mal v Dubaji na mále.
Foto
Boris Kollár v strachu o život v zaplavenom Dubaji: Zachránilo ho osudové rozhodnutie!
B. Zurian s M. Šutajom Eštokom informovali o policajnej inšpekcii.
Šéf policajnej inšpekcie Branislav Zurian: Generál Lučanský nebol zabitý
Minister práce Erik Tomáš ohlásil skvelé správy.
Odklepnuté: Seniori pred Vianocami dostanú vyše 600 eur! Čo všetko sa mení?
Vajnorská ulica
Bratislava na prahu kolapsu! Veľký PREHĽAD dopravných obmedzení: Dokedy budú zápchy?