Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
19.09.2012 08:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Slobodný Mello: Ostáva v Belize, bude si zarábať na živobytie!

Karol Mello (42) je slobodný občan Belize. Súd ho začiatkom septembra poslal na slobodu a včera mu priznal trvalý pobyt.

Karol Mello je slobodný obyvateľ Belize. Tamojší súd ho na začiatku septembra pustil na slobodu a v pondelok mu opäť priznal trvalý pobyt. Ten mu úrady odobrali po tom, čo zistili, že Mello mal klamať pri vypĺňaní imigračných papierov. Podľa advokáta Godfreya Smitha je to koniec súdnych ťahaníc a Mello sa teraz bude venovať rodine a raz prehovorí o kauzách, v ktorých je na Slovensku stíhaný. Minister vnútra Robert Kaliňák tvrdí, že slovenskí policajti aspoň vedia, kde je a môžu mu do Belize doručovať poštu.  

Podľa advokáta Godfreya Smitha jeho klient raz prehovorí o kauzách, v ktorých je na Slovensku stíhaný. V Belize sa v pondelok večer nášho času konal súd, ktorý napokon v kauze ani nemusel rozhodovať, pretože ministerstvo pre imigráciu stiahlo nariadenie, ktorým Karolovi Mellovi odobrali povolenie na pobyt. A tak sa stal opäť slobodným občanom Belize, kde podniká s nehnuteľnosťami. „Verím, že toto je posledná kapitola tohto prípadu,“ povedal jeho právnik Godfrey Smith belizským novinárom. Podľa neho súdy v Belize prípad vyriešili profesionálne a „nestrácali čas s takou evidentnou kauzou. Očakávam, že aj naďalej zostane s rodinou žiť v Belize, kde si budú zarábať na živobytie“, myslí si Smith.

Belizských novinárov zaujímalo tiež, či Mello nehodlá žiadať od vlády Belize odškodnenie za 37 dní, ktoré strávil za mrežami. „Môj klient je z celej tejto ságy už unavený. Určite si teraz túži oddýchnuť od súdnych ťahaníc a tráviť čas so svojou rodinou,“ odpovedal Smith. Na otázku, či si myslí, že belizská vláda mala nejaké relevantné dôvody na to, ako postupovala voči Mellovi, sa advokát jednoznačne postavil na stranu svojho klienta: „Nie. To v podstate potvrdil aj súd svojím rozhodnutím. Je evidentné, že všetko bolo spôsobené žiadosťou slovenskej vlády o vydanie. Keďže dohoda o extradícii nie je, činy pána Mella v krajine jeho pôvodu nemôžu ovplyvniť nič v Belize. A toto kritérium sa uplatnilo v praxi,“ vysvetlil právnik.

Slovenské úrady stále veria, že najhľadanejší Slovák sa dostane späť domov. „Už keď sme ho prvýkrát  zadržali, tak som povedal, že tento prípad pre nás nekončí tým, že ho niekde zadržali. Môže sa pre nás skončiť iba v prípade, že sme schopní odovzdať Karola Mella do rúk spravodlivosti,“ tvrdil minister vnútra Robert  Kaliňák . Rozhodnutie  súdu, ktorý vrátil Mellovi trvalý pobyt v krajine Strednej  Ameriky, považuje Kaliňák skôr za „horší deň“ pre snahu ministerstva dostať ho  na Slovensko. Napriek tomu poukázal aj na to, že prinajmenšom policajti vedia, kde konkrétne sa zdržiava. „Existuje ešte mnoho ďalších možností,  ktoré skúšame. Je dôležité, aby postupovali aj vyšetrovania a trestné konania, ktoré sú už na vyššej úrovni. Napokon, keďže má trvalý pobyt, tak mu môžu priamo doručovať  písomnosti  v prípade súdov,“ dodal minister.

Minister spravodlivosti Tomáš Borec si myslí, že v tomto prípade môže dôležitú úlohu zohrať slovenský rezort diplomacie. „My sme odovzdali oficiálnou cestou extradičné dokumenty, čiže žiadosť o vydanie nášho občana  a pokiaľ tú odpoveď nedostaneme, tak k tomu nič lepšie neviem povedať. Musíme si vyčkať na odpoveď belizskej strany,“ povedal za rezort justície Borec.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Slávenie pesachu v Izraeli zatienili obavy o rukojemníkov väznených v Pásme Gazy
Foto
V Izraeli vládnu obavy, vystrašené rodiny zakročili: Výzva pre židov po celom svete!
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Foto
V ďalšom meste na Slovensku spozorovali medveďa: Znepokojivé, kde sa pohyboval
obvinený Rado(46)
Foto
Horor v Hlohovci: Rada obvinili z vraždy syna Samuela († 19)! Zlomí vám srdce, kto mal byť svedkom brutálneho činu
Fun rádio obohatí nová moderátorská posila - Peter Expl0ited Altof.
Foto
Známy influencer sa pri moderátorke Fun rádia poriadne zapotil: Tričko išlo DOLE!
Ilustračné foto
Požiar obydlí na východe: Hasiči bojovali s plameňmi niekoľko hodín! Žilo tam 19 ľudí
Podtatranské múzeum v Poprade.
Váš Tip
Skvelé správy z Podtatranského múzea v Poprade: Podarilo sa im zreštaurovať TIETO dve vzácne diela z 18. storočia!
Pád vrtuľníka (Ilustračné foto)
Tragická zrážka vojenských vrtuľníkov: Zahynula celá posádka! Strašné VIDEO z nešťastia
Útočník Stéphane Da Costa, ktorý pôsobí v KHL by mal štartovať na MS v Česku za Francúzsko.
Hráč z KHL ide na MS do Čiech: Čo hovoria na to Slováci!
(ilustračné foto)
Vláda v Kanade sa obáva katastrofy: Bojujú s niekoľkými požiarmi! Desiatky trvajú ešte od roku 2023
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka.
Foto
Akcia Teplárne rozhorčila exministra Milana Krajniaka: Vallo, prečo ste toto povolili v kostole?!
ilustračné foto
Rusko tvrdo útočilo na Kyjev a ďalšie oblasti: Požiar obytných budov! To nevyzerá dobre
Britský premiér Rishi Sunak a ruský prezident Vladimir Putin.
Vážne slová britského premiéra: Ohrozená BEZPEČNOSŤ v Európe?! Putin sa podľa neho nezastaví