Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2012 14:30 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Pred britskou ambasádou sa protestovalo: Vráťte Ivane jej deti!

Mamičky a ostatní ľudia, ktorých pobúril príbeh Ivany Boórovej, v utorok protestovali pred britskou ambasádou v Bratislave.

Kauza Ivany Boórovej a jej dvoch synčekov, ktorých jej odobrali britské úrady a dali ich na adopciu, zdvihla na nohy slovenské mamičky. Nielen ony sa stretli v utorok o 16-tej pred britskou ambasádou v Bratislave, kde asi 200 ľudí protestovala proti rozhodnutiu britských úradníkov. Žiadali, aby sa mohla matka aj deti vrátiť na Slovensko, domov, a žiť tu ako rodina. 


Protestujúci hromadne vyhodili smerom k britskej ambasáde papierové lietadielka. "Je to symbolické pripomenutie toho, že synčekovia Ivany Boórovej Martinko a Samko sa túžia vrátiť domov lietadlom," vysvetlila podľa agentúry TASR jedna z protestujúcich. Medzi prítomnými koloval megafón a prostredníctvom neho mohol ktokoľvek nahlas vyjadriť svoju podporu Ivane. Organizátori krátko po 17. hodine nakoniec zhromaždenie rozpustili. Výsledky súdu totiž stále nie sú známe.

Tichý protest sa konal aj v Košiciach. Pred Vedeckú knižnicu na Hlavnej ulici prišla vyše desiatka mamičiek, ale aj oteckov s malými deťmi. "Čo urobila britská vláda, britská úrady a britský sociálny systém je, že roztrhli pupočnú šnúru, krváca matka, krváca dieťa. Chceme vyjadriť podporu a odkazujeme - Ivanka, drž sa!" povedala jedna z účastníčok Bibiana Antolová.

Ivanine deti dali v Británii na adopciu

Viete si predstaviť, že by zobrali deti milujúcej matke a dali ich na adopciu? Pripadá vám to absurdné a kruté? Presne to urobili anglickí úradníci Slovenke Ivane Boórovej (35) a jej manželovi Vladovi. Na základe vymysleného obvinenia zo zneužívania, ktoré sa nikdy nedokázalo, im sociálni pracovníci zobrali synčekov Martinka a Samka a dali ich na adopciu!

Zúfalá matka dva roky bojovala s anglickou sociálnou mašinériou, ktorej jediným cieľom bolo zbaviť ju detí. Až sa jej to aj vďaka „obrovskej aktivite“ slovenskej vlády a jej orgánov podarilo. Ivana pracuje v Anglicku ako opatrovateľka, nikdy nezneužívala miestny sociálny systém, ale tvrdo drie, aby zabezpečila deťom lepšiu budúcnosť. 


Anglická vláda jej teraz spolu s deťmi berie zmysel života a slovenská vláda blahosklonne priviera oči. Ako prvá na prípad upozornila televízia JOJ. Na súde, ktorý rozhodoval, či k zneužívaniu skutočne došlo, vypovedala lekárka, ktorá Martinka naživo nikdy nevidela.

„Posudzovala prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani my. Úplne iné fotky! Keď to zistila, o hodinu odvolala svoj posudok a sexuálne obvinenie sa zrušilo,“ hovorí Ivanina mama Eleonóra, ktorá spolu s dcérou zúfalo bojuje o návrat chlapčekov.

Všetko sa začalo banálnou návštevou lekára, ktorý nesprávne vyhodnotil ochorenie Martinka ako zneužívanie. Toto obvinenie lekára sa totiž ďalším vyšetrovaním vôbec nepreukázalo. Napriek tomu jej anglickí sociálni pracovníci zobrali oboch chlapčekov. Ivaninmu manželovi zakázali kontakt úplne a jej stretnutia s deťmi postupne obmedzovali na minimum. Aj počas nich sa prejavovala bezcitnosť sociálnych pracovníkov, ktorí si jedného dňa zmysleli, že Ivana sa s deťmi nesmie rozprávať po slovensky, ale len po anglicky. Teda v jazyku, ktorý malí chlapčekovia ani poriadne neovládajú... Sociálni pracovníci to odôvodnili tým, že chcú vedieť, o čom s mamou hovoria, inak im vraj stretnutia zrušia.

Na súde, ktorý rozhodoval, či k zneužívaniu skutočne došlo, vypovedala lekárka, ktorá Martinka naživo nikdy nevidela. „Posudzovala prípad sexuálneho ublíženia dieťaťa podľa fotiek, ktoré nemal k dispozícii sudca ani my. Úplne iné fotky! Keď to zistila, o hodinu odvolala svoj posudok a sexuálne obvinenie sa zrušilo,“ hovorí Ivanina mama Eleonóra, ktorá spolu s dcérou zúfalo bojuje o návrat chlapčekov. Polícia potom prestala celý prípad vyšetrovať. Sociálni pracovníci však Ivane deti nevrátili. „Povedali jej, že ich získa späť, keď sa odo mňa odsťahuje a bude proti mne svedčiť,“ sťažka spomína v dokumente TV Joj Ivanin manžel Vlado. „Manželka tomu uverila. Odcudzili sme sa...“

Obaja chlapčekovia majú slovenské občianstvo a Slovenská republika mohla požiadať, aby sa chlapci vrátili na Slovensko. „Skončilo sa to tak, že v tejto veci nikto zo slovenskej strany nekonal,“ posťažovala sa stará mama chlapcov. „Slovenská republika prosto neurobila, čo mala.“ Ivanine deti dali na adopciu. Napriek tomu, že na to nikdy nedala súhlas, ale v Anglicku ho netreba... Briti rozhodli, že im bude lepšie s cudzími ako s vlastnou mamou. S mamou, ktorej dali povolenie, že môže prevádzkovať súkromnú škôlku a starať sa o cudzie deti. O tie vlastné sa podľa nich postarať nemôže...


Jednu zo sociálnych pracovníčok požiadali, aby napísala posudok na vzťah detí k Ivane. Je pracovníčkou opatrovníckeho centra, kde sa Ivana s deťmi stretávala. „Chlapci sa vždy tešili na mamu a starú mamu. Obe ich ľúbili. Sama som mama a rozoznala by som, keby tam bol nejaký strach. V ich vzťahu nebol nikdy žiadny problém,“ povedala úprimne.

Ivana Boórová sa uplynulý týždeň mohla naposledy stretnúť so svojimi deťmi, ktoré jej pred dvoma rokmi zobrala sociálna starostlivosť. Obaja chlapci sú pridelení na adopciu a ďalšie stretnutia už naplánované nie sú. Na cudzie miesto si Ivana priviezla hračky, návliečky do postele a v miestnosti 5 x 4 metre trpezlivo čakala, kým jej na hodinu a pol požičajú jej milované deti. Počas stretnutia je na prvý pohľad jasné, že Ivana svoje deti zbožňuje a chlapčekovia na nej doslova lipnú. Snaží sa im nahovoriť, že ich odlúčenie je len hra. Hra, ktorú musia vydržať, aby sa potom mohli o to radostnejšie zvítať. Hodina a pol prešla ako voda. Posledné objatie na parkovisku. Pripútanie v autosedačke. Pracovník sociálky chladno a odmerane dohliada, potom zatvorí dvere auta a odchádza. Ivana Boórová je celý čas pred deťmi silná, no potom už emócie neudrží. „Ako mi má byť? Posledný kontakt... Poslednýkrát som videla svoje deti. Predsa som im sľúbila, že ich zachránim...“

Stará mama chlapčekov Eleonóra: Pôjdeme aj do Štrasburgu!

V priestoroch Kráľovského súdu sa dnes popoludní uskutoční krátke konanie o vydanie súhlasu na odvolacie konanie proti rozhodnutiu o adopcii Martinka a Samka. „To sa však netýka zrušenia adopcie, ale procesných úkonov, prípadne pochybenia z anglickej strany,“ hovorí stará mama chlapčekov. „Keďže sme medzinárodný prípad, je tam strašne veľa porušení. Ja sa ako hlavný aplikant zastupujem sama, dcéru zastupuje poslanec britského parlamentu John Hemming, ktorý má založenú spoločnosť na ochranu rodín a zastupuje takéto mimoriadne prípady. Ak bude verdikt priaznivý, tak súd môže napadnúť pôvodný rozsudok a určiť, v čom tam bolo pochybené. A začne sa odznova. Ak nás súd zamietne, obrátime sa na Európsky súd v Štrasburgu!“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Lonely sad woman deep in thoughts sitting daydreaming or waiting for someone  in the living room with a serious expression,  she is pensive and suffering from insomnia sitting on couch
Cítite, že sa s vami niečo deje? 11 príznakov rakoviny, ktoré by ste nemali ignorovať
Po náročnej liečbe robí veľké pokroky v hokeji.
Foto
Hokejista Martinko strieľa góly, hoci nemal žiť: Lekári mu dávali len 3 týždne! Dojemný príbeh malého bojovníka
Mesto Galanta má mladežnícky parlament.
Váš Tip
Galanta podporuje mladých ľudí: Títo mladí ľudia budú rozhodovať o dôležitých veciach!
(ilustračné foto)
Zahynul vojnový spravodajca ruských novín: Za útokom mali byť ukrajinské drony
Caution
Na jarné slniečko zabudnite! Počasie na budúci týždeň ako zo zlého sna
Empty Courtroom Interior With Wooden Desk And Blurred Background
Neuveriteľné, čo sa stalo počas Trumpovho súdneho procesu! Muž sa v parku...
Nestarnúca kráska. Za zvodnou Andreou Verešovou otáčali hlavy všetci prítomní
Foto
Bratislavské módne dni plné známych tvárí: Sexi TELÁ na móle i v hľadisku! Uf, bolo sa na čo pozerať
(ilustr. foto)
Gruzínska mládež vyjadrila svoj názor: K týmto hodnotám majú blízko!
Moderátorka Kvetka Horváthová
Foto
Zmena profesie? Kvetka Horváthová zavítala do výrobne... To by ste nečakali!
Izraelské vojenské vozidlá vidieť neďaleko hranice Izraela s pásmom Gazy na juhu Izraela 3. januára 2024.
Spojené arabské emiráty začali rozsiahli humanitárnu operáciu v Pásme Gazy: Obnovia aj nemocnicu!
Andrej Babiš a Monika Babišová.
História vzťahu Babišových: Ako sa zo sekretárky stala žena miliardára
V mestskom parku vysadili nové stromy.
Váš Tip
Jar priniesla do parku vo Zvolene nový život: Vysadili stromy, no to nie je zďaleka všetko!