Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2012 14:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Otrávení Slováci metanolom: Tu sa zabávali a takmer umreli!

Mala to byť rodinná oslava päťdesiatky, zmenila sa na nočnú moru. Na piatkovej oslave sa totiž podávala slivovica, v ktorej bol jedovatý metylalkohol.

Tú si z Uherského Brodu objednal šéf predstavenstva prešovskej obchodnej firmy. Z plastových nádob ju prelial do jubilejných fľašiek s obrázkom slivky a 50-ky. A potom ju podával svojim blízkym. Osem ľudí z oslavy skončilo v nemocnici. Otravu metylalkoholom potvrdili u štyroch. Tí teraz musia piť medicínsky alkohol.

Domácu slivovicu ponúkal na internete predajca z Uherského Brodu na Morave ako „kvalitnú jemnú slovácku slivovicu z vlastných sliviek“. Obchodníka už zatkli českí kriminalisti a v súčasnosti s ním polícia vykonáva nevyhnutné úkony. Do Prešova si ju na oslavu svojho okrúhleho životného jubilea objednal podnikateľ (50). Zásielku si prevzal na pošte. Alkohol bol v niekoľkých plastových nádobách, prelial ho do jubilejných sklenených fľašiek s obrázkom slivky a 50-ky. „Mali sme tu približne 30 ľudí, z toho bola asi polovica detí. Jedlo sme im podávali naše, alkohol si priniesli so sebou. Či bol pančovaný, neviem. Všetci odchádzali veselí a spokojní, nikto sa nesťažoval na zdravotné ťažkosti,“ povedal prevádzkar reštaurácie Peter Onofrej.

1399542:gallery:true:false:false

Do nemocnice sa dostali až potom, čo slovenskú stranu na prípad upozornili v sobotu večer českí kolegovia. Všetkých účastníkov oslavy poslali na vyšetrenie do nemocnice. „Prijímali sme ich s klasickými príznakmi požitia alkoholu,“ uviedol primár interného oddelenia prešovskej nemocnice Marián Babčák. V zdravotníckom zariadení je hospitalizovaných osem ľudí, vyšetrili však desať osôb. „Dvaja odišli na vlastnú žiadosť,“ podotkol riaditeľ prešovskej nemocnice Radoslav Čuha. Metylalkohol v organizme našli len u štyroch pacientov, v rukách zdravotníkov však zostávajú aj ostatní, aby sa predišlo prípadným následkom, ktoré by sa mohli prejaviť neskôr. Priotrávených liečia medicínskym alkoholom. Podávajú im ho priamo na lôžku v poháriku, alebo ho dostávajú do žíl. Nepretržite tak majú v krvi asi promile alkoholu. „Alkohol pôsobí ako antidotum, čiže ako protilátka,“ dodal Čuha.

Kým v susednom Česku si už metylalkohol vyžiadal dvadsať obetí, Slováci sú mimo ohrozenia života. „Stav je v tejto chvíli vzhľadom na to, čo sa stalo, uspokojivý a uvidíme až po úplnej detoxikácii, aké konkrétne následky zanechá, ale v tejto chvíli zatiaľ nemáme informácie o takých fatálnych následkoch, ako ma informoval český minister zdravotníctva, a to sú úmrtia, slepota a ťažké celoživotné následky,“ uviedla ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Slovenská polícia už začala v tejto súvislosti trestné stíhanie za prečin ohrozenia zdravia chybnými potravinami a inými predmetmi. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa Slovák, ktorý si alkohol objednal, pýtal predajcu, či nie je kontaminovaný. „Český predajca ho upokojoval, že alkohol je z roku 2011, má príslušný certifikát a v telefonickom rozhovore mu oznámil, že alkohol je určite v poriadku,“ dodal Gašpar. Z pôvodných desiatich litrov zostalo len 450 mililitrov, polícia vzorky odobrala. „Výsledky potvrdili, že sa v nich nachádzal nebezpečný metanol. Jeho obsah bol stanovený približne na 25 percent objemových jednotiek, pričom pomer metanolu a etanolu bol 1 : 1,“ doplnil Gašpar. Ľuďom odporučil, aby si v prípade akékoľvek podozrenia, že doma majú alkohol s vysokou dávkou metanolu, dávali vzorky skontrolovať odborníkom. Kontroly vykonávajú štátne potravinové a veterinárne ústavy, ktoré sú na Slovensku tri.

Potravinárska komora Slovenska vyzvala vládu, aby zakázala predaj českých liehovín na území Slovenska až do vyriešenia kauzy. Ľuďom odporúča, aby nekupovali liehoviny vyrábané nelegálne alebo pri ktorých nie je jasný ich pôvod.

Čo bolo vo fľaši?

Domáca slivovica nemala podľa hlavného hygienika Ivana Rovného označenie, bola bez etikety. Hraničná, resp. prípustná hodnota metanolu je 12 gramov na 1,2 percenta alkoholu. Z toho, aké účinky mal metanol na konzumentov na oslave, vyplýva, že ho požitý alkohol obsahoval len mierne množstvo. „Aj na regionálnom úrade verejného zdravotníctva, aj policajné orgány zistili, že tá kritická hodnota je prekročená,“ uviedol Rovný v súvislosti s prípadom otravy v Kapušanoch.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
Petra Polnišová
Foto
Polnišová sa postarala poriadny TRAPAS: Veľké sklamanie fanúšikov! Zabudla na svoje predstavenie?
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!
Ďalekonosný raketový systém počas cvičenia (ilustračná fotografia).
USA odklepla veľkú zásielku: Pokročilé raketové systémy sa vyskytnú neďaleko od nás!
Pápež František
Zelený štvrtok pápeža Františka: V kázni nezabudol na výzvu pre kňazov! Tomuto sa majú vyhýbať
Shot of a group of people toasting with their drinks at a nightclub
Toto by ste v podniku nečakali! Barman sa podelil o šokujúci tip: Čo na to hovoríte?
Female legs in medical shoe covers in gynecological chair near colposcope. Woman waiting for gynecological examinations in modern medical center. Concept of gynecology, obstetrics and female health.
Hrozivá chyba v Česku: Žena po zámene pacientiek potratila v piatom mesiaci tehotenstva!
V Bratislave došlo na priechode pre chodcov k zrážke auta a dievčaťa
Desivá zrážka! Auto zrazilo na prechode mladé dievča: Chodkyňa skončila v nemocnici
Deti sa na školskú dochádzku najlepšie pripravia už v škôlke.
Zápisy do prvých ročníkov ZŠ sú už za rohom: Čo všetko by mali vedieť budúci prváčikovia?
Vo štvrtom kole sa so šou Let's Dance rozlúčila Hana Gregorová.
Foto
Veľkolepý NÁVRAT do Let’s Dance: Do porotcovského kresla zasadne KRÁĽ parketu!
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal peniaze a prívesok.
Váš Tip
Robo stratil peňaženku, v ktorej mal vzácny prívesok: Neuveríte, ako sa k nemu dostal späť!