Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2012 13:49 | Správy | Domáce správy

Ministri rozhodli: Slovensko zakázalo predaj českého alkoholu

Slovensko dočasne pozastavilo predaj a dovoz českého alkoholu na našom území. Zákaz platí od 17-tej hodiny.

Podľa ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka sa zákaz týka alkoholu vyrobeného v Českej republike a alkoholu odtiaľ dovezeného. Zákaz začal platiť od 17.00 h. Ako poukázala ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská, dôvodom tohto kroku je ochrana ľudí na Slovensku.

Tento zákaz sa podľa hovorkyne rezortu pôdohospodárstva týka len nápojov s obsahom alkoholu 20 a viac percent. Na zákaze sa dnes dohodla Medzirezortná komisia pre prijatie preventívnych opatrení v súvislosti s možnými otravami občanov SR metylalkoholom a podľa Jahnátka bude platiť minimálne dovtedy, kým Česká republika neprijme dostatočné opatrenia a nezruší prohibíciu. Šéf rezortu pôdohospodárstva kritizoval kroky českého kabinetu, ktoré označil za nedostatočné, keďže chránili pred otravami metylalkoholom iba českých občanov, a nie občanov okolitých štátov.

Ako ozrejmil Jahnátek, so zákazom sa poponáhľali, keďže sa objavili informácie, že niektoré obchodné reťazce chystajú výpredaje českého alkoholu. "Dostali sme informácie z terénu, že sa niektoré obchodné reťazce pripravujú na veľké akciové výpredaje na stredu práve českého alkoholu," upozornil Jahnátek. Po 17.00 h by už však ľudia tvrdý alkohol českého pôvodu v predajniach nájsť nemali.


Ministerka zdravotníctva pripomenula, že ak majú Slováci podozrenie na nebezpečný alkohol, nech prinesú vzorku na pracoviská Úradu verejného zdravotníctva.

Ministerstvo zároveň požiadalo médiá, aby o 17-tej, keď začne platiť zákaz, zverejnili alebo prečítali tento oznam:
„Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky vydáva s okamžitou platnosťou od. 17. hodiny dnešného dňa, t.j. 18. septembra 2012, dočasný zákaz uvádzať, predávať a používať liehoviny s obsahom etanolu od 20 percent vyrobené na území Českej republiky. Toto opatrenie vzniklo v záujme ochrany zdravia občanov Slovenskej republiky pred následkami metanolovej intoxikácie, ktorá môže mať fatálne následky.“

Z nemocnice prepustili 6 otrávených

Z prešovskej nemocnice dnes prepustili do domácej liečby spolu šiestich pacientov. Štyroch, u ktorých viackrát za sebou boli negatívne laboratórne výsledky na hodnoty metanolu v krvi, prepustili už po raňajšej vizite. Okolo obeda prišli aktuálne výsledky z dnešných odberov, ktoré boli pozitíve len u dvoch pacientoch, u ďalších dvoch mužov sa metanol v organizme už nepotvrdil. Lekári preto rozhodli, že môžu ísť popoludní tiež domov. Potvrdil to Pavol Gazdič, námestník LPS pre nechirurgické odbory Fakultnej nemocnice Jána Adama Reimana v Prešove dnes krátko po 14:00.

Prijatým pacientom robili dvakrát denne krvné a močové testy, ktorých rozbory ukázali aktuálnu hladinu metylalkoholu v tele. Nateraz ostávajú v nemocničnom ošetrení ešte dvaja pacienti, ktorých vzorky boli aj dnes pozitívne. Podľa vyjadrenia Gazdiča, ak u nich v stredu dopadnú laboratórne testy negatívne a nebudú mať ani žiadne iné príznaky otravy po metylalkohole, budú môcť ísť tiež domov.

Inzerát na škodlivý alkohol je stále na internete!

Nedajte sa nachytať, aby nedošlo k nešťastiu! Inzerát stále na internete ponúka alkohol, ktorý by vás mohol zabiť.

"Predám kvalitnú jemnú slovácku slivovicu z vlastných sliviek. Výborná chuť aj kvalita. Obsah alkoholu 50 %, rok pálenia 2011. Pálené legálne v pestovateľskej pálenici,“ píše sa v inzeráte, ktorým predajca láka na kúpu jedovatej slivovice.

Na túto reklamu naleteli aj Slováci. Inzerát tohto znenia sa nachádzal na portáloch Bazos.cz, Inzercebazar.cz či Hyperinzerce.cz, to však nemusia byť všetky stránky, kde sa mohol objaviť. Na internete visel aj v pondelok.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Foto
Je to oficiálne vonku: Bátovská Fialková prehovorila o svojej budúcnosti
European Union flags in front of the Berlaymont building (European commission) in Brussels, Belgium.
Podpláca Rusko europoslancov? Parlament je zhrozený! Treba urýchlene konať
Foto
Attila Végh pocíti odklon sponzorov: O koľko peňazí príde na reklame?
Prison concept. Jail bars and metal handcuffs on the floor, dark background. 3d illustration
Pre muža nastanú krušné časy: Odsúdili ho za vlastizradu! Čo chcel stvárať na Ukrajine?
Posledné zbohom Dušanovi Grúňovi († 81).
Foto
Emotívna FOTO z pohrebu Dušana Grúňa († 81): Zdrvenú vdovu Majku utešovali Golonka s manželkou
Piran, Slovenia. Beautiful aerial view on Piran town, ancient buildings with red roofs and Adriatic sea in southwestern Slovenia
Krajinu si mýlia so Slovenskom: Veľký príval turistov ich môže zahriať pri srdci!
Negotiation between Hungary and European Union. Hungarian and European flags in background.
Je demokracia Maďarov v ohrození? Europoslanci po obavách začali konať
Alojz Hlina
Hlina: Návrh novely zákona o ochrane prírody je mimoriadne nebezpečný
Marek Eštok
Eštok v Číne: Príprava na Ficovu návštevu! Čo sa tam dialo?
Predseda vlády Maďarska Viktor Orbán.
Viktor Orbán sa na konferencii konzervatívcov rozrečnil: Pozrite sa, čo povedal o Maďarsku!
(ilustračné foto)
Slovensko sa dočkalo veľkej pocty: Fínsko nám venovalo najnovšie číslo časopisu! TOTO v ňom je
Zuzana Ťapáková a Ľuboš Machaj.
Napätie v RTVS rastie: Odvolal riaditeľ Machaj šéfku marketingu Ťapákovú?