Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
18.09.2012 11:00 | Správy | Domáce správy

Dobrovodský odchádza z domu: Je na antidepresívach a nespáva

Oskar Dobrovodský musel denne znášať ponižovanie zo strany susedov, nadávky i útoky na rodinu. Pomoci sa však nedočkal, a tak nemá na výber.

Po štyroch rokoch bývania vedľa skupiny zhruba 40 Rómov sa definitívne rozhodol odsťahovať z domu, v ktorom vyrastal a prežil najkrajšie roky života. Hľadá si v Malackách sociálny byt, do ktorého by sa aj s priateľkou mohli čo najskôr presťahovať.

Oskar Dobrovodský takmer štyri roky počúval urážky a vyhrážky Rómov bývajúcich v susedstve. Podľa jeho slov sa situácia ešte zhoršila po tom, čo pred niekoľkými mesiacmi odišli z Družstevnej ulice policajti, ktorí tam 24 hodín denne hliadkovali.

„Nadávajú nám a vyhrážajú sa, že nás pozabíjajú. Do okien hádžu kamene a stále vyrevujú. V noci sa tu nedá spať, som psychicky na dne. Užívam antidepresíva a moja priateľka sa tak bojí, že ani nevychádza z domu,“ opísal situáciu zúfalý Dobrovodský. Aj počas návštevy Nového Času v Malackách sa spoza plota ozývali vulgarizmy. „Oskar, ty buzerant vyje...ý. Choď do p..i, ty feťák. Choď preč, keď chceš, my ťa tu nedržíme,“ kričali oplzlosti Rómovia.

Situáciou na Družstevnej ulici v Malackách sa zaoberalo už niekoľko inštitúcií od mestskej polície cez mestský úrad až po úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity. Na príkaz bývalého ministra vnútra pred domom pár mesiacov dokonca hliadkovala polícia. Oskar Dobrovodský sa tiež problém snažil riešiť a Rómom ponúkal na výmenu niekoľkonásobne väčší pozemok, aby sa odsťahovali, no tí jeho ponuku neprijali.

Len prednedávnom sa vrátil z dovolenky a zistil, že mu Rómovia do dvora nahádzali odpadky. Keďže sa útoky stupňujú a už im nedokáže viac čeliť, rozhodol sa opustiť miesto, kde vyrastal. „Nie som ani zlodej, ani vrah, no z vlastného domu musím odísť! Som psychicky na dne, štyri roky užívam lieky, nedokážem tu už ďalej žiť a znášať to. Nepomohli ani malacký primátor, ani premiér Fico, ktorému som písal list. Všetci od toho dávajú ruky preč,“ posťažoval sa Oskar Dobrovodský. Na to, prečo štát v takomto prípade nedokázal Oskara ochrániť, sa chcel Nový Čas spýtať aj premiéra. Ten nás však odporučil na ministerstvo vnútra, ktoré sa do uzávierky nevyjadrilo. V dome ostáva len jeho otec Oskar (80), ktorého plánuje pravidelne navštevovať.

Dobrovodský si s priateľkou hľadá sociálny jednoizbový byt alebo garsónku v Malackách. O pomoc už požiadal aj mesto. „Obrátil sa na mňa s prosbou o pomoc pri poskytnutí bývania. Mrzí ma, že namiesto vyriešenia problému s jeho susedmi sa dostávame do situácie, keď hľadáme bývanie pre neho. Myslím si, že je našou povinnosťou urobiť maximum pre to, aby sme mu našli náhradné ubytovanie,“ povedal predseda majetkoprávnej komisie a malacký poslanec Juraj Říha.

Viete o voľnom sociálnom byte, prípadne o lacnom prenájme pre Oskara Dobrovodského v Malackách? Chcete mu pomôcť? Napíšte na tip@novycas.sk

 

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Woman stretching in bed after wake up. Beautiful girl enjoying morning light.
Ustielate si ráno posteľ? Robíte obrovskú chybu! Odborníci prezradili NECHUTNÉ tajomstvo
Attila Végh (36)
Foto
Atilla Végh prišiel o ďalší kšeft! Známa značka s ním končí spoluprácu
Ilustračné foto
Muž s výbušninami na iránskom konzuláte: Polícia odhalila nové detaily! Strašné, čo zistili
Ilustračné foto
Aktualizované
Veľké nešťastie: Postrelený muž v Rohožníku! Na miesto leteli záchranári
Hokejisti Spišskej Novej Vsi v piatom zápase semifinále play-off Tipos Extraligy hostili Košice.
Sp. Nová Ves - Nitra ONLINE: Sledujte prvý finálový zápas hokejovej extraligy
Andrej Babiš a Monika Babišová.
Foto
Andrej Babiš išiel s pravdou von: Rozvod po 30 rokoch! Emotívne slová o ich vzťahu
Predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).
Premiér Fico o výraznej zmene v doprave: Tieto miesta by mohli byť oslobodené od diaľničnej známky
(ilustračná fotografia).
Odborníci WHO sú v šoku: Desivé odhalenie o vtáčej chrípke! Ochorenie sa rozšírilo aj na...
Minister Tomáš ohlásil nové opatrenie
Erik Tomáš prehovoril o podpore KDH pri 13. dôchodkoch: Čo im mal slúbiť?
Ruský prezident Vladimir Putin.
Ďalšia rana pod pás pre Rusov: Európska únia to nenechá len tak, pripravuje úder
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Aktualizované
Je rozhodnuté! NATO podá Ukrajine štedrú pomocnú ruku: Pozrite sa, čo dostanú
Prezidentka Zuzana Čaputová
Foto
Čaputová o obavách odborníkov: Akékoľvek snahy ovládať kultúru sú prejavom nekultúrnosti