Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2012 18:44 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Toxický metylalkohol je už aj u nás: Štyria ľudia sú otrávení!

Aj na Slovensku sa už máme prípad otravy metylalkoholom, po rodinnej oslave leží v prešovskej nemocnici osem ľudí. Alkohol prišiel z Česka poštou!

Výsledky ďalších piatich vzoriek krvi pacientov, ktorí dnes prišli do prešovskej fakultnej nemocnice s poliklinikou s podozrením na otravu metylalkoholom, potvrdili jeho prítomnosť u ďalších dvoch ľudí. Zvyšné vzorky boli negatívne. Otrava metylom sa teda potvrdila u štyroch ľudí.

Na oslave sa nalievala domáca pálená slivovica dovezená z Českej republiky. Informovala o tom hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Čižmáriková.

V nemocnici najprv pre bolesti hlavy dnes hospitalizovali štyroch účastníkov zo 17-člennej rodinnej oslavy v okrese Prešov, ďalších štyroch priviezli neskôr. O prípad na východnom Slovensku sa už zaujíma aj polícia, rozbor dovezeného alkoholu potvrdil prítomnosť metylalkoholu.

Z ôsmich hospitalizovaných pacientov v prešovskej nemocnici dvaja mali pozitívny nález na metyalkohol a traja negatívny. Výsledky ďalších vzoriek potvrdili otravu u ďalších dvoch ľudí. Všetci štyria pacienti sú hospitalizovaní. Ráno sa bude testovanie na metylalkohol opakovať.

Do nemocnice celkove priviezli desiatich účastníkov oslavy, dvaja hospitalizáciu odmietli. 

Alkohol prišiel z Česka na oslavu päťdesiatky

Alkohol z vysokým obsahom metyalkoholu si v Českej republike objednal muž (50) z Prešova prostredníctvom internetu. Zásielka obsahovala 10 litrov alkoholu vo viacerých nádobách. Muž oslavoval životné jubileum v Kapušanoch (okres Prešov). Slovenská polícia o tom dostala informáciu od českej polície krátko pred polnocou zo soboty na nedeľu. Naša polícia ihneď kontaktovala ľudí, ktorí alkohol dovezený z ČR pili, aby išli na vyšetrenie do nemocnice.

"Vo viacerých odobratých vzorkách bolo vysoké percentu metyalkoholu," potvrdil pre Čas.sk prešovský krajský policajný hovorca Daniel Džobaník. V Česku naďalej prohibíciaV Českej republike zomrelo na následky otravy metylalkoholom (metanolom) 20 ľudí. V nemocniciach na Morave, v Sliezsku a v Prahe ležia kvôli otrave viac než tri desiatky osôb. Vláda ČR vyhlásila prohibíciu - zákaz sa týka predaja všetkých liehovín obsahujúcich viac ako 20 percent alkoholu. Hospitalizovaných napriek tomu každým dňom pribúda. V pondelok prijali nové prípady vo Vsetíne aj v Zlíne.

Aký obsah metanolu bol v danej slivovici, zatiaľ nie je jasné, keďže doterajšie merania poskytli rozdielne výsledky. Ako priblížila hovorkyňa Úradu verejného zdravotníctva SR Lenka Skalická, výsledky budú známe v pondelok 17. septembra. Úrad odporúča ľuďom, aby sa vzhľadom na kritickú situáciu v Českej republike vyvarovali konzumácii alkoholu dovezeného z ČR.

Príznaky otravy metylomPrvotné príznaky takejto otravy sú podobné ako pri opitosti, teda dobrá nálada, neskôr bolesti hlavy a vracanie. Postihnutá osoba má zároveň široké zreničky, ktoré nereagujú na svetlo, zároveň sú to typické poruchy zraku ako rozmazané videnie, výpadky zorného poľa, poruchy rozlíšenia farieb až slepota. Neskôr môže nastať bezvedomie až smrť.

"Metanol sa po požití v organizme metabolizuje na kyselinu mravčiu, čo vedie ku metabolickej acidóze. Už malé množstvá metanolu spôsobujú slepotu, štyri až desať mililitrov čistého metanolu," uviedol súdny lekár Peter Kováč s tým, že minimálna smrteľná dávka je okolo 0,3 až jeden gram na kilogram. Najmenšia smrteľná dávka popísaná v literatúre je podľa jeho slov 15 mililitrov 40-percentého metanolu. "Hoci je popísaný prípad prežitia po vypití pol litra 40-percentného metanolu," doplnil.

Priblížil, že po požití metanolu, ktorý sa používa na denaturáciu alkoholu, má človek podobné príznaky ako po vypití alkoholu. Po istom čase sa objaví nauza, zvracanie, bolesti hlavy a poruchy videnia, ktoré vznikajú po 12 až 48 hodinách po požítí. "Pri prežití otravy môže byť porucha zraku alebo poškodenie centrálnej nervovej sústavy," zhrnul.

Poľsko zakázalo predaj tvrdého alkoholu z Česka

Poľsko zakázalo predaj tvrdého alkoholu z Českej republike, kde už zaznamenali 20 prípadov úmrtia po jeho konzumácii. "Hlavný inšpektor úradu verejného zdravotníctva vydal zákaz na predaj všetkých alkoholických nápojov z Českej republiky s výnimkou vína a piva, platný jeden mesiac," agentúra PAP citovala stanovisko ministerstva zdravotníctvo.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


V okrese Liptovský Mikuláš potvrdili výskyt tuberkulózy. (ilustračná foto)
Chronický kašeľ ako nový štandard: Lekári trúbia na poplach! Čo sa to deje?
Škótsky premiér Humza Yousaf.
Škóti priznávajú porážku: Ambiciózny klimatický cieľ nesplnia, jednej veci sa ale nevzdajú
passing a truck
Poľskí poľnohospodári zúria! Blokujú hraničné priechody: Vláde posielajú jasný odkaz
Slovenskí hokejisti absolvovali ďalší prípravný duel pred MS v Česku.
Foto
Víťazná šnúra sa skončila: Slovenskí hokejisti vysoko podľahli Nemecku
Na archívnej snímke z 12. marca 2024 poľský premiér Donald Tusk.
Poľský premiér predpovedá: Najbližšie týždne môžu rozhodnúť vojnu na Ukrajine
Four kitchen gas stoves burning with natural gas
Slovenská a ukrajinská vláda sa stretli za jedným stolom: Počas rokovania padali jasné návrhy
Český premiér Petr Fiala.
Slováci vyzbierali pre Ukrajinu poriadny balík: Čo bude s peniazmi? Český premiér má riešenie
Medveď hnedý (ilustračné foto)
Ďalší útok! Medveď si urobil zálusk na 300-kilového býka: Dobytok vláčil po lúke
Legendárny český hokejový útočník Jaromír Jágr.
Foto
Fenomenálny Jaromír Jágr neprestáva udivovať: V českej baráži prepísal svetový rekord!
Airplane cabin during flight. Shallow DOF, selective focus.
HOROR na palube lietadla! Tehotná žena netušila, že jej manžel zomiera: Smutný záver
Premiér SR Robert Fico (Smer-SD) počas vyhlásenia po skončení 19. rokovania vlády SR.
Fico po summite v Bruseli ostal skeptický: S týmto návrhom zásadne nesúhlasí
Klimatická zmena je veľký problém ľudstva (ilustračná fotografia).
Nádrže s vodou v Barcelone sú poloprázdne: Krajina bije na poplach, chcú zabrániť najhoršiemu