Utorok 19. 3.
Jozef
Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
16.09.2012 12:00 | Správy | Domáce správy

Šéf školských odborárov: Štát si musí začať učiteľov vážiť!

Zorganizoval najväčší protest zamestnancov škôl v histórii samostatného Slovenska. Odborár Pavel Ondek tvrdí, že prvoradý cieľ učiteľov je splnený.

Upozornili kompetentných aj verejnosť na zúfalý stav slovenského školstva. Napriek tomu nevylučuje ďalší, tentokrát už niekoľko dní trvajúci protest. Na predložených požiadavkách predstaviteľom vlády bezvýhradne trvá.

Ako hodnotíte štvrtkový štrajk? Prebiehal podľa vašich očakávaní?

Sme spokojní. Ide o najväčší protest školských zamestnancov v histórii samostatného Slovenska. Podľa našich údajov je v školstve zamestnaných približne 150 000 ľudí. Do štrajku sa zapojilo okolo 100 000 osôb. Naším prvotným zámerom bolo poukázať, že niečo nie je v poriadku. Upozorniť vládu, aby sa dôslednejšie zaoberala otázkou financovania školstva.

Na rozdiel od nedávneho štrajku lekárov si počínanie učiteľov a zamestnancov škôl získalo od verejnosti väčšie sympatie. Čím to je? Bolo vaším zámerom viesť protest takýmto spôsobom?

Naším cieľom bolo vyhnúť sa konfliktom. Nechceli sme priveľmi zasiahnuť do každodenného života ľudí. Rodičov sme upozorňovali dostatočne vopred, aby počítali s naším štrajkom a postarali sa o deti.

Predsa sa však našli školy, ktoré sa do štrajku nezapojili.Poznáte dôvod ich počínania?

Zapojiť sa do štrajku bolo na slobodnom rozhodnutí každého jednotlivca. Našli sa však učitelia, ktorí otvorene priznávali, že si nemohli dovoliť ani ten jeden deň neplateného voľna.

Ľudia o štrajku zamestnancov školstva živo diskutujú na internete. Nájdu sa názory, že financie na zvýšenie platov nie sú. A v prípade zvýšenia platov učiteľom treba zdvihnúť mzdy všetkým vysokoškolsky vzdelaným zamestnancom štátneho sektora.

Vieme o argumentoch členov vlády, o záväzkoch Slovenska dodržať deficit verejných financií. Naše požiadavky sú však reálne, nežiadame až tak veľa. Chceme dosiahnuť rast platov v budúcom roku pre zamestnancov školstva o 10 percent. Je to však navýšenie postupné. Investície do školstva by mali dosiahnuť šesť percent HDP, v súčasnosti je totiž technické a materiálne vybavenie škôl zúfalé. Avšak návrh štátneho rozpočtu na rok 2013 hovorí o znižovaní výdavkov pre školstvo.

Povolanie učiteľa sa v súčasnosti zo strany spoločnosti neteší dostatočnému rešpektu. Ako vnímate tento fakt?

Žiaľ, je to tak a aj to je dôvod nášho protestu. Nechceme, aby aj naďalej zotrvával v očiach verejnosti takýto obraz. Obraz učiteľa, ktorého si neváži ani štát.

Spomeniem ešte ďalšiu mienku diskutujúcich. Učiteľ má vraj výborný život, veľa voľna, odučí to čo má a môže ísť domov. Je to tak?

Učiteľ má nárok na osem alebo deväť týždňov dovolenky počas roka. Avšak jeho práca nie je len o vyučovaní, ale aj o príprave na každú hodinu. Učiteľ prvého ročníka na základnej škole musí za rok naučiť dieťa čítať, písať a sčasti aj počítať. K jeho povinnostiam patrí nájsť si dostatok času na konzultáciu s každým rodičom.

A do tretice, názor verejnosti. Vedomostná úroveň niektorých učiteľov, predovšetkým na školách v menších mestách, nie je dostačujúca. Stotožňujete sa týmto tvrdením?

Nedokážem sa vyjadriť ku kvalite konkrétnych pedagógov. Faktom však je, že pre zúfalé podmienky mnohí kvalitní učitelia v odbore nezostanú. Začínajúci učiteľ dnes zarobí 509 eur. Keď je človek sám, dá sa zo mzdy pedagóga ako-tak vyžiť. Pokiaľ si chce však založiť rodinu, je to bez iných príjmov nevyhnutné. Platy nepedagogických zamestnancov sú ešte nižšie, menej ako 400 eur.


Učitelia sú teda donútení hľadať si druhé zamestnanie?

Je veľa takých prípadov. Mám známeho, ktorý si odučí 23 hodín svojho úväzku a popri tom má ďalšie dve zamestnania. To už však je na úkor súkromia a voľného času, napr. s rodinou. Vyšší plat pritom znamená aj dôslednejšiu prípravu na vyučovanie, keďže sa učiteľ nemusí trápiť existenčnými otázkami. Dnes v školstve zostávajú ľudia, ktorí majú túto prácu naozaj radi.

Situácia v školstve nie je ružová ani v iných postkomunistických krajinách. Podobná situácia je aj v Maďarsku alebo Poľsku. Česi sú však na tom oveľa lepšie, vnímate ten rozdiel?

V roku 1993 mali učitelia na Slovensku a za riekou Moravou rovnakú mzdu. Dnes je priemerný plat v Čechách približne 25 000 korún, teda asi 1 000 eur. Priemerný plat na základných a stredných školách je 758 eur. Nepedagogickí zamestnanci na školách zarobia takmer o 40 percent menej, než je celoslovenský priemer.

Kedy plánujete stretnutie s ministrom Čaplovičom?

Zatiaľ sme sa s predstaviteľmi vlády oficiálne nestretli. Berieme na vedomie, že pána ministra Čaploviča čaká zahraničná služobná cesta, a tak máme naplánované rokovanie na budúci týždeň. Spolu s ním sa chceme stretnúť aj s ministrom financií Kažimírom a ministrom práce Richterom. Chceli by sme tiež uskutočniť stretnutie so zamestnávateľmi v školstve, či Slovenskou rektorskou konferenciou, zástupcami Združenia miest a obcí Slovenska a ostatnými sociálnymi partnermi.

Určite počítate aj s možnosťou, že predstavitelia vlády na vašu akciu nezareagujú. Aký scenár bude nasledovať? V prípade lekárov vláda povolila až počas ich nepretržitého protestu. V tlači sa objavujú názory, že váš protest je až príliš pokojný. Zradikalizujete formu štrajku?

O ďalšom postupe rozhodne rada odborového zväzu. Nevylučujem preto ďalší štrajk. V tomto prípade by sa už jednalo o niekoľkodňový protest.

Minister Čaplovič tvrdí, že počas štyroch rokov chce učiteľské platy dostať na úroveň 1,2 násobku priemernej mzdy. Stačilo by to?

Našou požiadavkou je dosiahnuť úroveň 1,2 až 1,6 násobku priemerného platu v národnom hospodárstve.

Ako vnímate fakt, že sa s vami počas štrajku minister nestretol?

Nebola žiadna dohoda o tom, že sa máme s pánom ministrom stretnúť. Stretli sme sa na spoločnej televíznej besede.

Čo predchádzalo tomu, že ste sa dostali k funkcii šéfa školských odborárov?

Bol to prirodzený postup. Mám za sebou dlhoročnú prax vyučovania odborných predmetov na prešovskej priemyslovke. Najprv som bol člen odborov, potom predsedom základnej organizácie, napokon som bol zvolený za predsedu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku.

Ako vnímajú vaše snaženie členovia rodiny?

Samozrejme, mám u nich pochopenie.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Nemecký minister obrany Boris Pistorius (vpravo) na zasadnutí parlamentu v Berlíne.
Poľsko a Nemecko aktivujú tankovú koalíciu: Preberajú zodpovednosť za sily rýchlej reakcie
Na snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona počas tlačovej konferencie v Senci.
Foto
Veľké komplikácie na repre zraze: TOTO vyšetrenie poslalo domov 4 hráčov!
Počet palestínskych obetí vojny v Pásme Gazy od 7. októbra prekročil 30.000.
Biely dom potvrdil to, čím sa chválil Izrael: Smrť vysokopostaveného vodcu Hamasu
Vladimir Putin oslavuje ďalšie víťazstvo v prezidentských voľbách.
Pravda o prezidentských voľbách v Rusku odhalená: Týmto sa Putin rozhodne nebude chváliť
Neprišlo im zvláštne, že sú na pláži sami.
Foto
Na prvý pohľad nevinná fotka, no turistov vyšla draho: Za to, čo si dovolili na pláži, im hrozí vysoká pokuta!
Vladimir Putin (druhý sprava) sa zúčastňuje na koncerte pri príležitosti svojho víťazstva v prezidentských voľbách a 10. výročia anexie Krymu Ruskom na Červenom námestí v Moskve v Rusku spolu s protikadidátmi vo voľbách, vľavo Vladislav Davankov, druhý zľava Leonid Sluckij a vpravo Nikolaj Charitonov.
Putin a jeho protikandidáti na jednom pódiu: Jasný dôkaz o tom, ako to s voľbami v Rusku bolo
Zľava Marek Hrivík, Šimon Nemec, Oliver Okuliar, asisitent trénera Andrej Podkonický, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay.
Foto
Skvelá správa: Slovensku môže na MS v Česku pomôcť aj TÁTO zámorská posila!
Jeden z najuznávanejších a najvplyvnejších módnych návrhárov.
Foto
Draží sa rezidencia ikony sveta módy: Prečo Lagerfeld († 86) nejedol vo svojom vlastnom byte?
(ilustračné foto)
Chodíte spať s mokrými vlasmi? Už to nikdy neurobíte: TOTO si vodíte do postele
Členovia volebnej komisie zrátavajú hlasy po prezidentských voľbách v Rusku.
Spojené štáty komentujú voľby v Rusku: Toto bol neuveriteľne nedemokratický priebeh
Skokani sú zvyknutí skákať aj v lete, preto sa nápadu nebránia.
Foto
Tvár jej zaliala krv: Hororový pád lyžiarskej skokanky!
Prezidentka Čaputová si uctila obete decembrovej streľby na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej.
Prezidentka Čaputová navštívila Prahu: Silné slová o dianí na Slovensku!