Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.09.2012 14:03 | Správy | Krimi | Zahraničné krimi

Razia u dodávateľa: V garáži mal 500 litrov pančovaného alkoholu

Českí policajti zadržali jedného z dodávateľov pančovaného alkoholu. Stopa k nemu viedla zo stánku na sídlisku v Zlíne.

Jeho majiteľ, ktorý smrtiace jedy od dodávateľa odoberal a predával ďalej nič netušiacim zákazníkom, bol oficiálne obvinený a hrozí mu zákaz činnosti a trojročné väzenie. A polícia ide po ďalších stopách.

Martin C. (37), majiteľ predajne na zlínskom sídlisku Južné Svahy, kde polícia objavila nebezpečný pančovaný alkohol, bol obvinený z porušovania predpisov o nálepkách a iných predmetoch na označenie tovaru. "Bolo mu preukázané, že predával neokolkovaný alkohol," povedal policajný hovorca Petr Jaroš.

V predajni na sídlisku si väčšina ľudí, ktorí skončili v nemocnici, nakúpili rum a vodku. Dve ženy (61, 62) zo Zlína a Fryštáku zomreli. "Vec budeme riešiť v skrátenom prípravnom konaní. To znamená, že páchateľ bude v dohľadnej dobe postavený pred súd. Teraz je na slobode," doplnil Jaroš.

Doteraz na otravu zomrelo už 18 ľudí.

Chytili ďalšieho obchodníka so smrťou

V stredu kriminalisti zadržali aj dodávateľa pančovaného alkoholu, ktorý je stále v policajnej cele. Zatiaľ si žiadne obvinenia nevypočul.

O jeho identite i podrobnostiach zadržania zatiaľ polícia vzhľadom k prebiehajúcemu výsluchu mlčí.

Po výsluchu urobili raziu v jeho garáži, kde našli 500 litrov neokolkovaného alkoholu. Muž mal v garáži sklad, stroj na rozlievanie do fliaš a na miešanie.

Desiatky policajtov krátko po poludní urobili záťah v zlínskych garážiach, kam ich doviedla výpoveď zadržaného distribútora. Keď vtrhli do garáže, nestačili sa čudovať. V miestnosti bolo najmenej 500 litrov alkoholu, ktorý bol už stočený do fliaš. Bolo ho tam päť rôznych druhov. Garáž slúžila súčasne ako miešareň, baliareň aj sklad.

"Zatiaľ nemáme k dispozícii závery znaleckého skúmania na detekciu toxicity zaistených liehovín," povedala hovorkyňa ostravskej polície Gabriela Holčáková.

Pri kontrolách metylalkohol nenašli

Kontroly alkoholu a predajcov naďalej prebiehajú naprieč Českou republikou, nejde len o lokálny výskyt. Obeťou otravy pribúda a o život bojujú ľudia rôzneho veku, mladí aj seniori. Zatiaľ najmladšou obeťou je 21-ročné dievča z Oseka.

Alarmujúci stav nenecháva na pokoji ani ministra poľnohospodárstva Petra Bendla (ODS). Ten sa na dnešnom brífingu nechal počuť, že počet vykonaných kontrol presiahol 2600. "Máme všetkých inšpektorov v teréne," potvrdil Bendl s tým, že Štátna potravinárska inšpekcia naďalej úzko spolupracuje s políciou.

Kontroly vzoriek však prítomnosť metylalkoholu nepreukázali. "Čo je na jednu stranu správa dobrá, na druhú stranu sme si priali zachytiť nejakú ďalšiu stopu," povedal Bendl novinárom.

Stánkár porušil prohibíciu, zabavili mu alkohol

Minister zároveň potvrdil, že inšpekcia, polícia a tiež pracovníci živnostenského úradu preverujú dodržiavanie súčasnej prohibície - plošného zákazu predaja alkoholických nápojov s obsahom alkoholu nad 30% v stánkoch a kioskoch.

Že v prípade porušenia nariadenia dôjde k postihom, svedčí prípad predajcu zo stánku v Havířove-Šumbark. Ten v stredu večer prišiel o všetok alkohol, s ktorým porušil príkaz ministra zdravotníctva. Zabavila mu ho polícia.


"Vzhľadom k tragickým následkom sme využili oprávnenie a všetok alkohol, ktorý sa v takomto predajnom mieste predávať nesmie, sme zabavili. Zaistené veci môžu byť následne predajcovi vrátené. Či to bude až po ukončení prohibičného obmedzenia, alebo skôr, to ešte nevieme," povedal Denníku Milan Menšík, tajomník magistrátu v Havířove.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


(ilustračná foto)
Muž († 72) mal COVID 613 dní! Desivé, čo sa v jeho tele udialo: Vedci varujú
(ilustačné foto)
Trnavčanka venčila psov v parku, pozrela do húštiny a tam... Na VÝJAV do smrti nezabudne!
Ak nemôže otec, robí Sebastianovi navigátorku kamarátka Karin.
FotoVáš Tip
Z 11-ročného Sebastiana vyrastá hviezda rely: Toto sú najväčšie úspechy malého pretekára za volantom!
(ilustračné foto).
Nočný požiar vystrašil ľudí vo Výbornej pod Tatrami: Čo sa stalo na dvore domu?!
Foto
Legenda futbalového Slovana vymenil loptu za prácu v kuchyni: Radšej budem čistiť zemiaky ako...
Riaditeľ RTVS Ľ. Machaj by po rozdelení prišiel o svoju stoličku.
Vláda rozhoduje o osude RTVS: Zásadná vec zostala, príde Machaj o stoličku riaditeľa?
Vlkolínec
Obyvatelia Vlkolínca už sú ZÚFALÍ: Sme ako opice v zoo, bodaj by sa na nás zabudlo!
Bojový dron
Poplach v Rusku: Smolenská oblasť pod paľbou! Na TOTO sa nepriatelia mali zamerať
Izraelský premiér Benjamin Netanjahu.
Izrael ďakuje USA: Silný odkaz pre všetkých našich nepriateľov!
Foto
Dobitý Mikle sa pomaly hlási do práce. Hokejista Žabka ešte nie je obvinený: Prečo sa vyšetrovanie vlečie?
Postojíte si v kolónach (ilustračné foto).
Bratislavčania, pripravte si nervy: Na cestách sa zdržíte
Manželia svoje ratolesti nadovšetko milovali. Žiaľ, po krutej rane osudu zostal Vlado na deti sám.
Foto
Po tragickej smrti Evy († 34) ostal Vlado sám s troma deťmi: Prišli o mamu, stratia aj bývanie?