Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.09.2012 10:18 | Správy | Zahraničné správy

Počet obetí alkoholu stúpol na 16: Zomrel niekto už aj na Slovensku?

V Česku pribúda obetí pančovaného alkoholu. V nemocnici zomrel aj muž (†42), ktorý otrave podľahol na svoje narodeniny.

Oslávenec bol, rovnako ako ďalší ľudia, v kritickom stave a umelom spánku, z ktorého sa už neprebudil. Zomrel v utorok pred polnocou na otravu metylalkoholom. Aj jemu zlyhali životne dôležité orgány, potvrdil ČTK hovorca znojemskej nemocnice Pavel Jajtner. Desiatou obeťou sa stal muž z Bílovce na Novojičínsku. Jedenástou obeťou je muž († 39) z Třebíče.

Podľa agentúry ČTK v celej Českej republike zomrelo už najmenej 16 ľudí.

Zaviedli prohibíciu

Až do odvolania sa na území Českej republiky nesmie predávať v stánkoch a iných prechodných, mobilných prevádzkach tvrdý alkohol, destiláty ani tuzemský rum s obsahom nad 30 percent alkoholu. Rozhodla o tom dnes vláda premiéra Petra Nečasa.

Minister zdravotníctva ČR Leoš Heger, ktorý o rozhodnutí vlády informoval, vyzval popoludní všetkých občanov, aby akýkoľvek podozrivý alkohol nekonzumovali a zlikvidovali.

Našli už pôvodcu otravy?Za otravami metylalkoholom nestojí podľa doterajších poznatkov vyšetrovateľov organizovaná skupina, ale jednotlivci. Polícia má už indície, ktoré smerujú k hlavnému pôvodcovi nekvalitného alkoholu, uviedol pre internetový server lidovky.cz šéf špeciálneho policajného tímu Metyl Václav Kučera.

Smrť na Slovensku? Zástupcovia polície v Moravsko-sliezskom kraji povedali, že majú informáciu o jednom úmrtí na Slovensku. Naše orgány túto informáciu nepotvrdili. „Keby bol nejaký negatívny prípad, tak určite by som už mal takúto informáciu. Podľa posledných informácií nevyzerá, že v originálnych baleniach by boli tieto vodky so zvýšeným obsahom metanolu,“ uviedol minister Jahnátek.

Lekár a patológovia v Moravsko-sliezskom kraji musia na žiadosť polície preveriť až 150 úmrtí z nedávnej minulosti. Kontroly sú nevyhnutné odkedy v byte objavili mŕtvolu ženy, ktorá zomrela už dávnejšie. Ide pravdepodobne o prvú obeť metanolu. Lekári tak teraz musia preveriť náhle úmrtia, pri ktorých síce bola vykonaná pitva, ale neprebehli toxikologické testy. Vzorky odložené z pitiev sa preskúmajú vo štvrtok. Nie je vylúčené, že obetí budú desiatky.

Kvôli ťažkej intoxikácii je však hospitalizovaná stále viac ako desiatka ľudí. A počet obetí sa tak ešte pravdepodobne zvýši. V noci na stredu prijala ďalších otrávených aj nemocnica v Zlíne.

Zdravotníci Moravskoslezského krája predpokladajú, že 11 ťažko otrávených ľudí s najväčšou pravdepodobnosťou zomrú.

V teréne medzitým pracujú na dve stovky hygienikov, ktorí spoločne s políciou prešetrujú množstvo reštauračných zariadení.

Alarmujúca situácia trápi aj vládu

"Bohužiaľ nelegálny alkohol nemôžete stiahnuť ako napríklad legálne distribuovanú potravinu - podľa šarží a druhu. Tu sú len dve cesty: Buď ľudí prestanú, s odpustením, chľastať a ochránia sa sami, alebo urobíme vojenské manévre a zavrieme krčmy, ktoré nemajú najlepšiu povesť," tvrdí minister zdravotníctva Leoš Heger v rozhovore pre MF Dnes.

V utorok pritom objavili colníci a hygienici podozrivé fľaše a barely s alkoholom už aj na Plzeňsku. Premiér Nečas preto zvažuje zriadenie mimoriadneho krízového štábu, ktorý by sa pokúsil vyriešiť znepokojujúcu situáciu okolo otráv, aké tu neboli desiatky rokov.

Zadržali obchodníka so smrťou

Majiteľ zlínskej večierky Martin C. (45) sa stal obchodníkom so smrťou. Predával totiž veľmi nebezpečný pančovaný alkohol. Už v utorok večer ho kvôli tomu zadržala polícia. A na stope je údajne aj dodávateľovi jedu, ktorý si v ČR vyžiadal už 11 obetí.

Ako potvrdil jeden z kriminalistov, majiteľ večierky zo sídliska Južné svahy v Zlíne bol dnes zadržaný políciou a teraz ho vypočúvajú.

Preukázalo sa totiž, že všetci priotrávení, ktorí teraz bojujú o život v Baťovej nemocnici, kúpili alkohol práve u neho. Rovnako ako v ďalších prípadoch sa jednalo o rum a vodku s nebezpečnou prímesou metanolu, ktorý spôsobil už v mnohých prípadoch oslepnutie a dokonca aj smrť konzumentov.

Alkoholom sa otrávili v Zlíne aj druh a jeho družka, ktorí pili podľa svojich známych z litrovky s rumom. Ďalšie neokolkovaný alkohol potom našli policajti priamo pri razii v inkriminovanej večierke.

Na Slovensku zatiaľ nič nenašli

Kontroly kvôli pančovanému alkoholu už zavádzajú aj na Slovenskú a Poľsku. Práve Poľsko pritom zaznamenalo prvé obete otráv. V nedeľu tu zomrela žena († 55) z Kielce. Poľská polícia však zatiaľ netuší, odkiaľ tunajší jedovatý alkohol pochádza. Môže to byť z Poľska, Česka, ale aj z inej krajiny. Bezradní sú tak zatiaľ podobne, ako ich českí kolegovia.

Na Slovensku sa zatiaľ pančovaný tvrdý alkohol obsahujúci metanol podľa slov šéfa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka (nominant Smer - SD) zatiaľ nezaznamenal. "Keby bol nejaký negatívny prípad, tak určite by som už mal takúto informáciu. V každom prípade to budeme dozerať. Podľa posledných informácií nevyzerá, že v originálnych baleniach by boli tieto vodky so zvýšeným obsahom metanolu," uviedol po dnešnom rokovaní vlády Jahnátek k možnému výskytu škodlivého alkoholu v SR po požití ktorého v ČR zomrelo niekoľko ľudí.

"Zrejme sa tam jedná o nejakú nekalú konkurenciu, ale zatiaľ na Slovensku tento prípad ešte nemáme zaregistrovaný," informoval. "Mám len informáciu, že tento originálny typ vodky je aj na pultoch v slovenských obchodoch," dodal šéf slovenského agrorezortu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Pre vdovu Majku bola rozlúčka s manželom veľmi bolestná.
Foto
Na Grúňovom († 81) pohrebe chýbala dcéra Renáta: Prečo sa neprišla rozlúčiť s otcom?!
Bratislava (ilustračné foto)
Váš Tip
Bratislava má ďalšiu národnú kultúrnu pamiatku: Je ňou TENTO chátrajúci objekt! Mesto ho plánuje obnoviť
Samuel L. Jackson
Foto
Hollywoodska HVIEZDA v Bratislave! Prominentná lekárka Pallová sa pochválila exkluzívnou FOTO
A shot of a young woman standing outdoors with her arms outstretched
Po 10 dňoch prichádza ZMENA: Takéto počasie si pre nás prichystal víkend!
Ilustračné foto
Kyjev získa obrovskú podporu: Krajina sa rozhodla zvýšiť sumu na vojenskú pomoc
Polícia zadržala vnuka obete krátko po čine. Podľa susedov nejde o žiadne neviniatko.
Krvavý kúpeľ v Dlhej nad Váhom: Zabil Marek dedka Ernesta († 67) valčekom na cesto?!
Zviera skrýval pod sakom a počas prejavu ho pustil do rokovacej sály.
Najprv prevážal guľovnicu, teraz vypúšťa holubicu mieru v europarlamente: Odborníci reagujú na Radačovského
8:48 hod. Zakrátko vyšiel a veľmi mu nebolo do reči.
Foto
Na súd s Černákom prišla aj jeho krásna priateľka Monika: Mikuláš povedal len 2 strohé slová
V koncerne VW pracoval niekoľko rokov v rámci rôznych značiek.
Foto
Jozef Kubáň prerazil vo svete automobilového dizajnu: Čínske fára bude navrhovať Slovák!
Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom oblečení.
Nový zákon Šimkovičovej vyvoláva vášne: Zamestnanci RTVS protestovali v čiernom
Gukeš D sa počas Turnaja kandidátov snažil zachovať si chladnú hlavu.
Mladý Ind môže prepísať históriu šachu: Prefíkaná taktika ho dostala až k vrcholu!
Elle sa živí ako morská víla.
Foto
Kráľovský plat sexi morskej víly: Za jej služby sú ochotní zaplatiť astronomické sumy