Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2012 14:44 | Správy | Zahraničné správy

Otrávený alkohol v Česku ďalej zabíja! Už ôsma obeť! Je aj u nás?

Strašiak v podobe nebezpečného pančovaného alkoholu naďalej obchádza Česko. Vyžiadal si už osem životov! Jednou z obetí je mladé dievča († 21).

Počet obetí otravy metylalkoholom v Českej republike stúpol na osem. Ešte v pondelok mal chľast-zabiják iba tri obete. V utorok ráno našli podľa denníka Blesk na ubytovni v Oseku nad Bečvou mŕtvu iba 21-ročnú dievčinu.

Ďalšou obeťou pančovaného alkoholu je muž († 65) z Příbramska, ktorý zomrel po vypití siedmich panákov. Alkohol zabil aj ďalšiu mladú ženu (†28) z Frýdecko-Místecka. Jej otec (60) leží v kritickom stave v třinecké nemocnici.

Siedmou obeťou je muž († 45), ktorého hospitalizovali ešte v pondelok. Počas utorka v nemocnici v Přerove zomrel.

Tu zabíjal otrávený alkohol

1393969:article:false:false:true

"Jeden z pacientov, ktorí boli ošetrovaní na ARO, ráno zomrel," oznámila Radka Baková, hovorkyňa holdingu Agel, pod ktorý přerovská nemocnica patrí.

Podľa iDNES.cz je ôsmou obeťou 62-ročná žena z Fryštáku v okolí Zlína, ktorá zomrela ešte v sobotu, avšak príčinu jej úmrtia potvrdila až dnes súdna pitva.

V noci na utorok sa počet otrávených metylalkoholom ešte zvýšil, do nemocnice v Přerove prijali 52 ročnú pacientku. Podľa Bakovej leží na jednotke intenzívnej starostlivosti. Policajti v Zlíne našli dnes v byte aj mŕtve telo 61-ročnej ženy, ktorá podľa svedkov konzumovala v pondelok večer alkohol. Presná príčina tohto úmrtia bude však známa až po súdnej pitve.

Doteraz pre otravu podozrivým alkoholom hospitalizovali už 20 ľudí, najviac otrávených registrujú v moravskosliezskom kraji.

Alkohol zmobilizoval aj vláduPrípad zatiaľ vyšetrujú ako trestný čin ohrozenia zdravia škodlivými potravinami a inými predmetmi z nedbanlivosti, uviedla hovorkyňa přerovskej polície Miluše Zajícová. Polícia sa snaží identifikovať výrobcu nebezpečného alkoholu. V Příbrame skonfiškovali šesťlitrové kanistry vodky alebo tuzemského rumu s etiketou Likérky Drak. Tá sa však ohradzuje, že niekto len zneužil jej etikety.

Kvôli metylalkoholu sprísnili kontroly českí hygienici aj Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia. Do terénu poslala všetkých svojich inšpektorov. Od utorka by mali hygienici kontrolovať pôvod alkoholu v reštauráciách. Kauzou sa na stredajšom zasadaní bude zaoberať aj vláda premiéra Petra Nečasa, ktorý bude požadovať od ministrov zdravotníctva, vnútra a poľnohospodárstva súhrnné informácie o prijatých opatreniach. Vláda zváži aj zriadenie krízového štábu.

Paulína Komarová zo Štátnej veterinárnej a potravinovej správy

V súvislosti so zisteniami a predajom liehovín s vysokým obsahom metanolu, po konzumácii ktorých došlo v ČR k viacerým otravám, ako aj k úmrtiam, orgány ŠVPS SR vykonávajú v rámci kompetencií v zmysle zákona č.152/95 Z.z. o potravinách v znení neskorších predpisov bezodkladne úradné kontroly v prevádzkarňach, kde by mohlo dochádzať k predaju relevantných liehovín, resp. k ich rozlievaniu.

Pri kontrolách sa sleduje najmä, či sa v kontrolovaných prevádzkarniach nenachádzajú 6 litrové barely s označením výrobcu, či distribútora “Likérka Drak“, prípadne akékoľvek iné spotrebiteľské balenia liehovín od uvedeného výrobcu a to „vodka jemná“ a „tuzemák“ s chýbajúcimi, poškodenými, či nesprávnymi kontrolnými páskami (tzv. kolkami), taktiež sa v rámci úradných kontrol venuje dokumentácií v rámci vysledovateľnosti.

V prípade zistenia výskytu takýchto liehovín sa tieto produkty zakážu uvádzať na trh, vykonávať sa budú aj odbery vzoriek na stanovenie obsahu metanolu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Zlatica a Patrik sú  dlhoročnými tvárami spravodajstva Markízy.
FotoVáš Tip
Švajdovci niekomu ležia v žalúdku: Kto im chce rozbiť manželstvo?! Moderátori reagujú
Športovec a zároveň poslanec hnutia Slovensko Viliam Tankó v ringu dokopal boxera ležiaceho na zemi.
Foto
Škandál Matovičovho poslanca Tankóa: Kopal do ležiaceho boxera! Ako prišlo k incidentu?
Nehoda stála život troch ľudí.
Foto
Nehoda dvoch áut s fatálnym koncom: Tri životy už nikto nevráti! Čo sa malo udiať v osudné momenty?
Dubayovej tanečník Matyáš si nekládol servítku pred ústa.
Foto
Petru Dubayovú nabonzoval tanečný partner: Čo sa deje, keď sa vypnú kamery? To snáď nie!
Vo filme dýchal na krk malému Kevinovi, ktorý si v mene otca sám objednal hotelovú izbu
Foto
Herec z filmu Sám doma po mŕtvici takmer nevychádza von: Najväčšiu neresť si neodpustí ani na vozíku
Knight Rider: Kitt (1982 Pontiac Trans-Am)
Foto
Vždy ste túžili po tátošovi z Knight Ridera či Batmana? Reálne trhanie asfaltu by vás vyšlo pekne draho!
O pohodlie havkáčov sa postará vyškolený personál.
Cestovanie so psom môže byť problémom: Spoločnosť našla riešenie! Havkáči sa budú mať ako v bavlnke
(ilustračné foto)
Muž, ktorý útočil mačetou v knižnici na Ekonomickej fakulte bol zneškodnený: Polícii bol páchateľ známy
Tyumen, Russia - January 21, 2020: TikTok and Facebook application  on screen Apple iPhone XR
Známa sociálna sieť unikla pokute len o chlp: Prečo sa Európska komisia obáva o bezpečnosť detí?
recycling Plastic in junkyard wait for recycling.The plastic  waste can  reused many times  ,decreased air pollution and greenhouse gases
Zatočí svet s plastami? V Kanade odštartovalo rokovanie: Odzneli tam slová do boja
Biely dom (ilustračná fotografia).
Ukrajina je o krôčik bližšie k sľúbenej vojenskej pomoci od USA: Pentagón je pripravený
Lutz Berlemont-Bernard - Stadt-Land-Fotografie - Israel von Norden bis Süd
Grécko zavalili mračná prachu zo Savany: Takéto niečo nezažili roky! Úrady varujú