Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
11.09.2012 12:00 | Správy | Peniaze

Benzín plní štátnu kasu: Vláda berie o 2,5 mil. € mesačne viac

Ceny palív dosiahli tento týždeň ďalší rekord. Motoristov pohľad na cenníky čerpacích staníc privádza do zúfalstva.

Liter benzínu stojí v priemere 1,605 €, liter nafty 1,495 €. No aj napriek týmto desivým číslam nie je zhrozený každý. Takmer polovica sumy z ceny benzínu totiž putuje do štátnej kasy.

Ceny benzínu a nafty sa skladajú z viacerých faktorov. Jedným z nich je samotná cena suroviny, ďalej marža obchodníka a k tomu sa pripočítavajú dane, ktoré vyberá štát. Dane, ktoré sú uvalené na pohonné hmoty, sú dvoje. Jednak je to spotrebná daň, ktorej výška je presne daná. Tou druhou je daň z pridanej hodnoty. Vďaka tomu štát inkasuje nemalé finančné prostriedky do svojej kasy. Veď pri dnešnej priemernej cene 1,605 € za liter benzínu sú len dane 0,782 €! Tie putujú priamo do štátneho rozpočtu. Pri nafte je situácia o niečo lepšia. Z 1,495 €, čo je jej priemerná cena, štát získa 0,617 €!

Môže to znieť naozaj zvláštne, ale s rastúcou cenou palív rastie aj príjem štátu z nich. Môže za to práve daň z pridanej hodnoty, ktorej sadzba je síce 20 %, no čím sú benzín a nafta drahšie, tým viac peňazí sa odvedie práve na DPH. V januári tohto roka, keď boli ceny najnižšie a 95-oktánový benzín stál v priemere 1,452 €/l, inkasoval štát z litra benzínu 75,65 centa. Teraz, keď dosiahol historický rekord, je to približne o 2,5 centa viac. Na prvý pohľad sa to môže zdať málo, no v celoslovenskom meradle ide o nezanedbateľné čísla.

Podľa Slovenskej asociácie pretrolejárskeho priemyslu a obchodu sa v júni tohto roka na Slovensku predalo takmer 49 miliónov litrov benzínu. Ak by sa rovnaké množstvo predalo začiatkom roka a tiež v septembri, štát by získal o takmer 1,25 milióna € viac!

Kto zachráni slovenských vodičov?Nafty sa v júni predalo vyše 78,5 milióna litrov. Ak by sme použili rovnaký prepočet ako pri benzíne, štát by oproti januáru získal ďalších takmer o 1,3 milióna € viac ako na začiatku roka. Spolu asi 2,5 milióna €! Preto sa natíska otázka, či by štát nemal upraviť dane tak, aby ceny palív aspoň symbolicky klesli.

„Vláda Roberta Fica ani v prvom období a ani v tomto spotrebné dane z minerálnych olejov nezvyšovala. Ministerstvo financií v súčasnom období neuvažuje so zmenou sadzieb spotrebnej dane z nafty a benzínu,“ tvrdí hovorca rezortu financií Radko Kuruc. Odmieta aj tvrdenie, že by štát na drahých pohonných hmotách zarábal viac, než plánoval. „Práve naopak, v prípade rastu cien pohonných hmôt možno predpokladať, že spotreba pohonných hmôt klesá a tým aj do štátneho rozpočtu prichádza menej peňazí.“

Slovenským motoristom tak neostáva nič iné, len dúfať, že zlacnenie príde vďaka situácii, ktorú nedokážeme ovplyvniť. Tou je napríklad kurz eura k doláru, za ktorý sa ropa nakupuje, ale aj hrozba vojenského konfliktu na Blízkom východe, ceny poľnohospodárskych plodín. Z nich sa totiž vyrábajú biopalivá, ktoré sa primiešavajú do benzínu a nafty.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Fotografia z miesta nehody v Malackách.
Dráma na stanici v Malackách: Dieťa zasiahol elektrický prúd, ratoval ho vrtuľník
Hands typing on desktop pc computer keyboard
Bieloruským hackerom sa podaril výnimočný kúsok: Z tohto vláda nebude nadšená
Vojenské drony dokážu so sebou niesť aj zničujúce bomby (ilustračné foto).
Na plynové pole zaútočili dronom: Malo to tragické následky
Ukrajinský vojak v Mariupole
USA oznámili dlhodobú vojenskú pomoc: Na Ukrajinu pôjdu zbrane za 6 miliárd dolárov
Slovenský vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák vystupuje s prejavom na úvod dvojdňovej konferencie v maďarskej metropole.
Kaliňák v Budapešti upozornil na jednu dôležitosť: Európska integrácia zohráva v našej bezpečnosti ...
Tohtoročná víťazka Miss Universe Buenos Aires sa stala Alejandra Rodriquez.
Foto
Miss Universe má šokujúcu víťazku: Takéto niečo tu ešte nebolo! To môže zmeniť históriu
Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie