Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
09.09.2012 14:00 | Prominenti | Domáci Prominenti

Herec Marko Igonda: Byť sexsymbolom je nudné

Marko Igonda (38), hlavná hviezda nového jojkárskeho seriálu Pod povrchom, nemal vždy na ružiach ustlané.

Ešte predtým, ako okúsil príchuť herectva, musel potiť krv na farme a tvrdo makať. V devätnástich si teda zbalil kufre a vybral sa do Ameriky. Čo ho tam čakalo?

Bez znalosti jazyka, bez peňazí a s holými rukami začal pracovať na včelej farme. „Rozhodol som sa odísť v období, keď som sedel na lešení ako reštau­rátor pamiatok a videl som pod sebou ľudí a svet ako migruje,“ hovorí o prvom impulze Igonda. Stereotyp, ktorý dennodenne poznal doma, na americkej farme nefungoval. „Býval som v horách, kde nebolo nič len pár domov. Mojimi spolubývajúcimi boli Indián Jerry a horal Buch, ktorý vlastnil dve lietadlá. Nemali sme elektrinu, len dom so sprchou a vodou z potoka,“ spomína herec, ktorý sa živil aj výrobou medu.

Igonda si všetko musel zaslúžiť a nikde ho nečakali s otvorenou náručou. Aké to bolo ocitnúť sa vo veľkom svete bez cudzej pomoci? „Každopádne to strašne bolelo. Bol som na úplnej nule, a aby som prežil, makal som od rána do večera šestnásť hodín za peniaze ako otrok. Nedalo sa tam vysedávať na káve ako doma, lebo nebolo kde. A ak som si chcel niečo kúpiť, musel som si to tvrdo vydrieť. Bola to pre mňa najlepšia škola života,“ opisuje svoju skúsenosť s Amerikou Igonda, ktorý sa po roku vrátil domov.

A prišlo herectvo

Veľká mláka naučila herca ísť si odhodlane za svojím cieľom. Po skončení Vysokej školy múzických umení v Bratislave a angažmáne v SND si ako jeden z mála Slovákov zahral práve v zahraničných filmoch zvučných mien. Podarilo sa mu získať úlohu v Hannibalovi, Povstaní či filme Za nepriateľskou líniou. „Chodil som po kastingoch, a keď už poznali moje meno, volali mi aj osobne. Všetko funguje tak, že herca osloví produkčná spoločnosť, ten príde na kasting a oni sa rozhodnú,“ vysvetľuje Igonda, pričom si uvedomuje, že ako zahraničný herec v Amerike nikdy nedos­tane hlavnú úlohu. „U Amíkov hrám len špecifické postavy. Herci z Východného bloku ako ja sa dostanú len k istému okruhu postáv. Nikdy nebudem hrať klasickú úlohu, ale vždy to bude Rus, Ukrajinec alebo Španiel,“ dodáva.

Sexsymbol mu nevonia

Marko Igonda je pohľadný sympaťák s drsným výzorom. Jeho vzhľad ho tak predurčuje nielen na úlohy drsniakov, ale aj milencov. Hercom ako on sa v šoubiznise často priraďuje nálepka sexsymbol. Ako sa s týmto označením stotožňuje? „Je to nudné. Herec tým pádom síce má svoju klientelu a diváka, ale je to strašne zneužívané,“ bráni sa Igonda, ktorý tento typ komplimentu neuznáva. „Nielenže má herec divné zaškatuľkovanie, ale snaží sa byť stále pekný a nepokriviť sa. A to ubližuje herectvu. A hlavne, ja už nie som ani mladý, o dva roky mám štyridsať.“

Veľa textuHoci má Marko na konte už celkom slušnú filmografiu, na Slovensku nepatrí práve medzi najobsadzovanejších hercov. Do pozornosti divákov sa dostal hlavnou úlohou v historickom filme Legenda o lietajúcom Cypriánovi. Spolupráca so scenáristom Andym Krausom sa zrodila seriálom Panelák. Keď Kraus pripravoval nový seriál Pod povrchom, neváhal a ponúkol mu úlohu umeleckého fotografa Adama Vrbu. „Zobral som to, lebo sa mi tá postava páčila. No z učenia scenára som už skutočne chorý. Je to strašne veľa textov a je to vydreté, keďže nemám fotografickú pamäť,“ priznáva problémy s učením textov. „Som však vďačný za prax v Paneláku, že ma naučil robiť tento druh roboty. Prichádzam pripravený na polovicu a ostatné dolaďujem až s režisérom a kolegami na pľaci. Ináč by som rozprával len naprázdno ako v niektorých slovenských seriáloch.“ Takisto Marko priznáva, že s postavami, ktoré hrá, sa vždy nájdu nejaké spoločné črty. „Z toho, čo je napísané v scenári, si vždy hľadám a vytváram charakter - momentálne to je Adam Vrba.“

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na predmestí Moskvy ukončili záchranári pátranie po nezvestných vo vyhorenej a čiastočne zrútenej koncertnej budove.
Stojí za útokom v Moskve Ukrajina? Ostré vyjadrenie z Bieleho domu
Herečka Rebel Wilson
Foto
Prekvapivé priznanie známej herečky: Do svojich 35-tich rokov som bola PANNA!
Grandparents with grandchildren preparing traditional easter meals, baking cakes and sweets. Passing down family recipes, custom and stories. Concept of family easter holidays.
Koľko míňajú Slováci na veľkonočný nákup? Takýto je rozdiel medzi východom a západom!
Ministerka kultúry Martina Šimkovičová
Šimkovičová po stretnutí s maďarským veľvyslancom: Zhodli sa na súčasnom probléme národnej identity
Hrad Modrý Kameň.
Hrad Modrý Kameň ožije veľkonočnou atmosférou: Zaujímavé aktivity pre návštevníkov!
vojak
Webstránka rozpútala paniku: Nábor vojakov na Ukrajinu? Úrady okamžite zakročili
(ilustračné foto)
Desivá havária pri anektovanom Kryme: Ruské vojenské lietadlo sa zrútilo do mora!
Ruský prezident Vladimir Putin so severokórejským vodcom Kim Čong-unom.
Úsilie OSN stopol zásah Ruska: Krajiny Západu sa usilujú zaškrtiť Severnú Kóreu, tvrdí veľvyslanec
Maddison twins
Foto
Sexi dvojčatá sa delia úplne o všetko: Dokonca už aj o... Pikantné detaily!
Depressed man at night feeling alone and useless
Ste pripravení na prechod na letný čas? Prieskum hovorí jasne: Tieto problémy sú najčastejšie!
V Bratislave zadržali medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny
Foto
Veľká policajná akcia: V Záhorskej Bystrici zadržali medzinárodne hľadaného občana!
Vladimir Putin, Volodymyr Zelenskyj.
Nad Ukrajinou sa zaťahujú mraky: Majú teroristický útok v Moskve na svedomí? Toto tvrdí Rusko!