Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.09.2012 09:00 | Správy | Domáce správy

Pád na dno: Kde sú Ruskove milióny z predaja Markízy?!

Od riaditeľa nejsledovanejšej televízie cez politika a ministra až po dražbu celého majetku. Prečo má Pavol Rusko problémy s peniazmi?

Kedysi bol obľúbeným riaditeľom najsledovanejšej televízie na Slovensku. Pavol Rusko (49) sa však o predaji svojho podielu v Markíze v hodnote niekoľkých desiatok miliónov eur vrhol na politiku. Bývalého ministra hospodárstva a exposlanca však sklamali aj priatelia. Podľa súdu ho exmanžel jeho obľúbenkyne Anety Sedlmair–Pariškovej pripravil o tri a pol milióna eur. Nevyšli mu ani podnikateľské aktivity. A pred niekoľkými dňami skončil celý jeho majetok v dražbe. Čo je za Ruskovými finančnými problémami?

Vyštudovaný novinár a neskôr i športový redaktor Pavol Rusko sa do povedomia verejnosti zapísal v roku 1996, keď sedel na stoličke generálneho riaditeľa a spolumajiteľa televízie Markíza. Krátko na to, ako Rusko pred 16 rokmi založil Markízu, rozpútala televízia taký divácky záujem, že okamžite sa stala najsledovanejšou na Slovensku. S dvojtretinovým pokrytím sa postupne dostala na špičku. Na obrazovke sa už od jej začiatku objavovali dnes známe a obľúbené tváre ako Patrik Herman, Jana Hospodárová, Braňo Ondruš, Aneta Sedlmair–Parišková či Eva Černá. Keď neskôr Rusko zakladal svoju politickú stranu ANO, niektorí z nich sa stali aj jeho najbližšími spolupracovníkmi. 

Kauza Gamatex

Jedna z prvých káuz, s ktorou sa spája meno Pavla Ruska, je nepochybne kauza Gamatex. V knihe Televízia Markíza: fakty, ktoré mali zostať utajené ju opisuje aj bývalý šéfredaktor markizáckeho spravodajstva Robert Čulen. Siloš Pohanka, majiteľ ESPE Štúdia, podľa Čulena kedysi s Ruskom uzavrel dohodu, že mu pomôže intervenovať v prospech získania televíznej licencie pre Markízu. „Za odmenu mal získať 3 milióny nemeckých mariek,“ napísal Čulen. Rusko podľa neho neskôr tvrdil, že zmluva je neplatná, lebo sa medzitým vymenilo vedenie licenčnej rady. Licencia sa získala už za nového vedenia a medzitým sa jedna súťaž zrušila.


Markíza teda získala licenciu až v druhej súťaži, čiže bez pomoci Siloša Pohanku. Ten sa niekoľkokrát snažil získať dohodnuté peniaze, no márne. „Keď Pohanka videl, že má nedobytnú pohľadávku, predal ju Mariánovi Kočnerovi za jednu korunu. Kočner, ktorý vlastnil spolu so Štefanom Ághom spoločnosť Gamatex, nahovoril Ruskovu spoločníčku Volzovú, aby im ako druhá konateľka Markízy notársky uznala dlžobu z pohľadávky. Spolu s úrokmi išlo o sumu 80 miliónov korún (2 655 513,51 eura). Kočner s Ághom viac nepotrebovali a začali Markízu exekuovať,“ spomína v knihe Čulen. 18. augusta 1998 sa v Markíze nenápadne vymenila ochranka. Po pár hodinách sa v redakcii spravodajstva zjavili Kočner s Ághom. Čulenovi ukázal „predbežné opatrenie o Ruskovom zbavení konateľstva v Markíze“. Kočnerova ochranka sa nakoniec z televízie stiahla a nastalo ticho. Teda tiché vyjednávanie, ktoré nakoniec zlyhalo. 15. septembra, po zlyhaní rokovaní a Ruskovej mediálnej kampani, pohár trpezlivosti pretiekol. Markízu obsadila opäť ochranka Gamatexu. Čo sa dialo následne, si ešte mnohí živo pamätajú. Do televízie prišli davy ľudí a najmä desiatky politikov, aby ju chránili. Po pár dňoch napätie ochladlo, ľudia sa vrátili domov a po pár týždňoch sa dokonca Rusko vrátil z Prahy rovno do televízie. Podľa medializovaných informácií napokon Rusko v roku 2000 Kočnera vyplatil.

Politika v spravodajstve

Nezávislosť spravodajstva, ktorú Pavol Rusko sľuboval, nevydržala dlho. Hoci exriaditeľ televízie najprv vyhlasoval, že Markíza nebude presadzovať politické záujmy, sľub nedodržal. Až s odstupom času sa po viacnásobnej kritike verejnosti priznal, že ju využíval aj v prospech svojej politickej strany. „Ale nezneužíval,“ nezabudol dodatočne zdôrazniť. Pred voľbami 1998 vznikla Strana občianskeho porozumenia na čele s Rudolfom Schusterom. Jej predstavitelia sa v spravodajstve začali objavovať pričasto. Nakoniec sa na jej kandidátke dostala do parlamentu aj Ruskova žena Viera (46). 7. augusta 2000 sa však vzdala mandátu.


Keď pár mesiacov pred voľbami 2002 založil Pavol Rusko Alianciu nového občana, situácia sa opakovala. Dokonca aj Rada pre vysielanie a retransmisiu konštatovala porušenie pravidiel za propagáciu Ruskovej strany. Exriaditeľ Markízy sa napokon na jeseň 2002 stal podpredsedom parlamentu a od septembra 2003 do augusta 2005 bol dokonca ministrom hospodárstva v druhej vláde Mikuláša Dzurindu. Z funkcie sa musel porúčať po tom, ako sa verejnosť dozvedela o jeho zmenkách. Už ako minister podpísal boháčovi Ľubomírovi Blaškovi jedenásť zmeniek, každú v hodnote 9,5 milióna korún (315 342,23 eura). Nakoniec vyhlásil, že Blaškovi splatil viac než sto miliónov korún. Po ďalších škandáloch sa už musel z funkcie porúčať.

Postrelil sa guľovnicou

V roku 2005, keď Rusko sedel v čele svojej politickej strany ANO, nešťastne sa postrelil do nohy. Stalo sa tak pri jeho poľovníckej vášni, keď si prestrelil ľavé lýtko. Krátko po úraze ho hospitalizovali v bratislavskej nemocnici Milosrdných bratov. Keďže niekdajší politik o svojom úraze s médiami nekomunikoval, stanovisko zaujala vtedajšia hovorkyňa jeho strany Magda Krasulová. „Snažil sa vyčistiť poľovné zbrane. Nešťastnou náhodou ho však rana z guľovnice zasiahla do nohy. Spôsobil si čistý priestrel ľavého lýtka, nebola zasiahnutá kosť.“ Záchranku a políciu mu na miesto privolali samotní ochrankári. Hneď po príchode zaistila polícia Ruskovi zbraň a úlomky strely. Prípad prešetrovali, no bližšie informácie o okolnostiach nešťastnej náhody nikdy nezverejnili.

Stroskotané manželstvo

Na jeseň 2011 rozviedol dvadsaťročné manželstvo Pavla a Viery Ruskovcov súd. Manželia už spolu dlhšie nežili a o rozvod požiadala jeho manželka Viera. „Pred dvadsiatimi rokmi, keď sme mali svadbu, svietilo slnko a trvala 1 hodinu a 20 minút. Rozvod trval 15 minút a teraz prší. Vtedy som bola blondína, teraz som čiernovláska. V tom čase som pracovala v STV, teraz pracujem v TA 3 a mám dve krásne deti,“ zaspomínala si v skratke na svoju minulosť po expresne rýchlom rozvode Viera Rusková. Ich vzťah vyhasol ešte pred rokmi, keď si prestali rozumieť. Jedným z hlavných dôvodov bola už vtedy Ruskova nevera.


Bývalému exposlancovi a zakladateľovi televízie Markíza vždy lichotila prítomnosť krásnych žien. V konečnom dôsledku bolo jeho slabosť vidieť aj na obrazovke televízie v roku 1996, kde už v tom čase vysielali tie najkrajšie moderátorky. Nový Čas pristihol v auguste 2011 exministra s novou milenkou Henrietou Hegerovou, ako si v poľskom Novom Targu prejavujú náklonnosť na verejnosti. Ruskova exmanželka Viera si za niekoľko trpkých rokov po boku neverníka asi vypestovala imunitu. „Pred pol rokom to bola iná milenka a o pol roka bude zase iná...“ chladne zhodnotila správanie svojho ex. Po rozvode sa Rusková spolu s deťmi Paľkom (9) a Líviou (16) usadili v rodinnom dome v Stupave.

Tvrdí, že nie je na mizine

Za posledný týždeň vyplávali na povrch správy, že exministra postihli vážne finančné suchoty a jeho majetok sa dokonca predáva na dražbe. Nielen luxusná vila v Záhorskej Bystrici, ale aj ich spoločný 6-izbový dom v Stupave, byt v Karlovej Vsi, ktorý prepísal na dcéru a aj trojizbový dom v Hlohovci, ktorý Rusko kúpil pre svojho bývalého kolegu a kamaráta Ľubomíra Karáska. Rusko však akékoľvek reči o bankrote popiera a neobáva sa, že by mohol skončiť s prázdnymi rukami na mizine. „Máme vilu, ktorú chceme už dlhšie predať. Bola jej navrhnutá cena, ale tá sa nám nepáči. Kým súčasný kupec nezvýši jej cenu, chceme počkať na dražbu, či nedostaneme viac, ako nám momentálne ponúkajú,“ osvetľuje pozadie finančného problému Rusko. Za motiváciou predaja jeho luxusnej rezidencie je práve splácanie pôžičky, ktorú si musel Rusko zobrať, aby vykryl dieru vo financiách, ktorú mu kedysi spôsobil jeho spoločník, český podnikateľ David Dočekal. Práve na Dočekala, exmanžela moderátorky Anety Sedlmair–Pariškovej, podal v roku 2007 Rusko žalobu vo veci neplatenia pôžičky vo výške 3,5 milióna dolárov. „Peniaze som mu požičiaval na investície a už mi ich mal dávno vrátiť. On si ich však previedol na svoje súkromné konto a rok ma klamal. Následne drzo tvrdil, že je to dar,“ hovorí Rusko. Prvostupňový súd v Prahe vtedy rozhodol, že český podnikateľ musí peniaze Ruskovi vrátiť.


„Keď vám Dočekal ukradne 3,5 milióna dolárov, choďte sa ho opýtať, prečo to nevrátil. A to je dôvod, prečo mám tieto starosti. Dnes je to viac ako 5 miliónov dolárov od odvolania súdu,“ tvrdí pohoršene Rusko, ktorý chce získať späť svoje peniaze. „Odvtedy sa ani nenakontaktoval, to znamená, že ignoruje právoplatné rozhodnutie súdu,“ hovorí s ťažkým srdcom na adresu svojho niekdajšieho spoločníka Dočekala. Rusko však biedu trieť rozhodne nebude. A aj keď bude pri predaji svojej honosnej nehnuteľnosti rešpektovať navrhnutú cenu, bude to stačiť na pokrytie celého úveru, ktorý momentálne spláca. A núdzu nemá ani o kupcov. „Boli tu už piati, všetci tvrdili, že to nie je problém, ale chcem to aj v tejto dobe predať výhodne a nie pod cenu,“ vysvetľuje bývalý politik. Viera Rusková slová svojho exmanžela o tom, čo je za dražbou ich spoločného majetku, vidí po svojom: „Všade komentuje, že mu pán Dočekal dlhuje peniaze, len zabudol na jedno, že polovica z tých peňazí je moja,“ zdôraznila. Aj jej hrozí, že príde s deťmi o strechu nad hlavou. „Všetko sa môže stať. Vždy je všetko možné,“ hovorí Rusková a dodáva, že keďže nemá na odkúpenie domu dostatok peňazí, s riešením môže prísť len jej exmanžel. „V rámci komunikatívnych možností s ním o tom komunikujem, karty sú však v jeho rukách, nie v mojich,“ uzavrela Rusková.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami
Health visitor at home
Zdravotná sestra popísala pozoruhodný jav tesne pred smrťou: Nikto nevie, prečo sa to deje
Princ William a jeho manželka Kate.
Foto
William a Kate zverejnili nečakanú FOTO: To musíte vidieť! Je na nej...
Politik z krajne pravicovej strany Alternatíva pre Nemecko (AfD) Björn Höcke.
Pravicový politik má vážny problém: Použil nacistický slogan?! Toto mu hrozí
Vedci analyzovali mesačné kryštály z misie Apolla z roku 1972.
Je to tu! Vedci potvrdili, čo sa nachádza VO VNÚTRI mesiaca: Spadne vám sánka
ilustračné foto
Veľká zásielka pre Ukrajinu! Aha, čo im krajina odovzdala
Zuzana Čaputová počas návštevy Gymnázia Poštová a diskusie so študentkami a študentmi v Košiciach
Foto
Prezidentka úradovala v Košiciach: Takto znie Čaputovej postoj k východnému Slovensku
Dcéra mala s otcom vrúcny vzťah
Foto
Lauferova († 84) dcéra prelomila mlčanie: TAKTO to s otcom bolo naozaj! Posledné chvíle a rozlúčka
Natankujte a vyhrajte.
Slovnaft sa pripravuje na rozsiahlu odstávku: Bude to stáť poriadny balík!
(ilustračná foto)
Krajské mesto zápasí s veľkým problémom: Na sídlisku sa zosunul svah! Rátajte s obmedzeniami
Philipovi sa Harryho manželka nepozdávala už od začiatku.
Foto
Princ Philip pred Meghan už od začiatku VAROVAL! Dal jej PREZÝVKU, z ktorej musela peniť