Za pochúťkou, ktorú v lete tak milujeme, sa však skrývajú hodiny driny. Odmenou po namáhavom lete sú pre zmrzlinárov polročné prázdniny. O svoje zážitky sa s nami podelila rodina Žilinských. Zmrzlinu vyrábajú už 20 rokov a Bratislavčania ju považujú za najchutnejšiu.
Dlhé roky bol zmrzlinárskou legendou hlavného mesta pán Tibaj. Pred jeho stánkom v Jame ľudia čakali aj hodinu, len aby si mohli dopriať letné osvieženie. Dnes je zmrzlina na každom rohu, ale tá pravá - varená - sa dá zohnať iba málokde. V tibajovskej tradícii pokračuje jeho žiak Peter Žilinský. Vychýrenú zmrzlináreň Cookies vo Vrakuni prevádzkuje spolu s manželkou Majou a devätnásťročnou dcérou Martinou.
Zmrzlinársky učeň
Petra k zmrzline priviedol kamarát. „Som vyučený predavač, robil som v potravinárstve. Keď som sa vrátil z vojny, rozhodol som sa, že chcem robiť toto.“ U Tibaja zmrzlinu najskôr predával, až neskôr sa stal jeho učňom. „Pozoroval som ho a robil som všetko tak ako on. Učiť sa robiť zmrzlinu, to je ako chodiť do školy,“ hovorí tajnostkársky. Je jasné, že nechce prezradiť príliš veľa z toho, ako sa zmrzlina pripravuje. „Dnes je všetko na báze čo najrýchlejšie a najjednoduchšie. Poznám len dvoch takých, ktorí ešte varia,“ vysvetľuje zmrzlinár, ktorý je verný tým istým strojom ako kedysi. Rovnako sa dodnes drží zásad, ktoré mu vštepil Tibaj - poctivosť a nesklamať zákazníka.
Pracujú od úsvitu
Žilinskí vo svojom stánku každý deň pripravia 18 druhov zmrzlín. V niektoré dni majú aj špeciálne druhy. „Napríklad makovú máme iba v piatok. Takto vystriedame 40 druhov.“ Keď chcú stánok otvoriť na poludnie, musia každý deň začať pracovať od rána. Kým sa zmrzlina uvarí, vychladí a zmrazí, trvá to aj 5 - 6 hodín. Úlohy majú jasne rozdelené. Otec zmrzlinu pripravuje a v rodinnom obchode je nenahraditeľný. „Keby tu bol niekto iný, možno by zmrzlinu ochutil inak a to by už nebolo ono,“ hovorí pani Žilinská.
Ona zmrzlinu nakladá a reguluje teplotu pultu. Dcéra im od desiatich rokov so všetkým pomáha, no najviac ju baví vymýšľať reklamu. V stánku Žilinským pomáhajú aj brigádničky. Široko-ďaleko je známe, že baby sú krásne a milé. Aj keď je stánok zašitý neďaleko Pentagonu, má úspech. „Dochádzajú sem ľudia z Dúbravky, Dlhých dielov, a aj zo zahraničia,“ dodáva.
Porciovať je ťažké
Pani Žilinská spomína, ako sa s manželom stretli. Zhodou okolností to bolo na trhovisku s názvom Žilinská. „Bol taký akčný. Myslela som si, že sa pri ňom budem mať dobre, ale netušila som, koľko roboty to bude znamenať,“ smeje sa. Netrvalo dlho a aj ona s ním začala pracovať. „Hnevalo ma, že nevie porciovať,“ zo žartu hovorí Peter Žilinský. Naporciovať zmrzlinu totiž vôbec nie je ľahké. Zmrzlina je vláčna, a keď chce človek urobiť krásny kopček, musí si nájsť správny grif. „Nikto nevie, či je to v tlaku, alebo rýchlosti... Dnes už viem kopčeky spraviť dokonale. Ale brigádničky sa to učia aj rok,“ vysvetľuje pani Žilinská.
Zmrzka zadarmo
Dcéra Martina vyrástla medzi kornútikmi. Najväčšiu radosť mali vždy jej spolužiaci. „Dodnes spomínajú na to, ako sme v zmrzlinárni strávili deň detí a pýtajú sa, či si to nezopakujeme,“ smeje sa. Študuje obchod a cestovný ruch a myslí si, že práca so strojmi je pre ženu fyzicky náročná. Aj keď ju táto práca baví, štafetu po otcovi asi neprevezme. „Odmalička vidím, ako rodičia drú a už by som to nechcela. Jedine, že by som si našla niekoho, kto by tu so mnou chcel byť...“ rozpráva. Manželia Žilinskí každý rok premýšľajú o tom, že zavrú, ale nakoniec si to vždy rozmyslia. „Raz k tomu určite príde. Zatiaľ nás pri robote držia pochvala od zákazníkov a voľno, ktoré po sezóne máme,“ vysvetľujú.
Pol roka prázdnin
V lete sa zmrzlinári nestíhajú stretávať s priateľmi. „Nemôžeme ísť na grilovačku, večernú oslavu ani dovolenku. Prevádzku zatvoríme iba vo vážnom prípade, alebo keď je veľmi zlé počasie. Tento rok sa to stalo len dvakrát,“ hovoria. Keď sa ich práca prepočíta na hodiny, vychádza to rovnako ako úväzok na celý rok. „Ibaže my to máme v kuse a leto je zabité,“ hovorí pani Žilinská. Odmenou za letnú drinu je pol roka prázdnin.
Z toho, čo rodinka predá v lete, vedia v pohode žiť zvyšok roka. „V zime doháňame zmeškané leto posedeniami s priateľmi a dovolenkami v Egypte. Trávime tam aj Vianoce.“ Po rokoch, čo pracujú so zmrzlinou, im táto lahôdka ešte stále chutí. Dajú si ju všade, kam prídu. Nanuky sú síce chutné, ale na zmrzlinu vraj nemajú.