Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
26.08.2012 13:05 | Prominenti | Domáci Prominenti

Z Maďarska na Slovensko? Podľa právničky môžu Rezešovú stíhať tu

Eva Varholíková-Rezešová (35), ktorá podľa polície zavinila tragickú nehodu na diaľnici v Maďarsku, môže požiadať maďarskú stranu o odovzdanie stíhania na Slovensko.

Podľa právnej expertky Lucie Mokrej z Fakulty sociálnych a ekonomických vied UK v Bratislave to Slovenke umožňuje maďarský zákon o medzinárodnej právnej pomoci v trestných veciach. "Osobitne vhodné je odovzdanie stíhania vtedy, ak sa obvinený nachádza v Maďarsku a je občanom štátu, do ktorého sa má stíhanie odovzdať, avšak musí sa brať ohľad na právne záujmy poškodených," vysvetľuje Mokrá.

Právna expertka si však myslí, že pravdepodobne k odovzdaniu stíhania na Slovensko nedôjde, "pretože záujmy poškodených, ktorí sú príbuzní maďarských občanov žijúcich v Maďarsku, budú tým dôvodom, pre ktoré najvyššie maďarské orgány takúto žiadosť na Slovensko nezašlú". Ak by predsa len zaslali žiadosť o prevzatie trestného stíhania na Slovensko, potom je podľa Mokrej slovenská strana povinná prevziať trestné stíhanie proti svojmu občanovi.

Ak maďarský súd pošle Košičanku za mreže, svoj trest si možno odsedí na Slovensku. "Na odovzdanie v Maďarsku odsúdenej slovenskej občianky na výkon trestu odňatia slobody do SR sa v blízkej budúcnosti aplikuje návrh nového maďarského zákona o vykonávaní spolupráce s členskými štátmi Európskej únie," tvrdí právnička.

Zákon, ktorý bol v júli predložený do maďarského parlamentu zavádza novú európsku úpravu odovzdávania osôb odsúdených na výkon trestu spojeného s odňatím slobody. Norma podľa Mokrej hovorí, že konečný odsudzujúci rozsudok maďarského súdu spolu s osvedčením pre účely uznania a vykonania trestu odňatia slobody v SR bude možné zaslať bez súhlasu odsúdenej na Slovensko. "Po zavedení maďarskej úpravy, o pár mesiacov, bude len na maďarskej strane, aby iniciovala výkon uloženého trestu na Slovensku, pričom slovenská strana bude musieť vyhovieť," uzavrela Mokrá.

Tragická nehoda, ktorej účastníčkou bola Slovenka Eva Varholíková-Rezešová, sa stala v utorok skoro ráno na diaľnici M3 smerom na Budapešť. Košičanka na BMW podľa doterajších výsledkov vyšetrovania zaspala za volantom a narazila zozadu do Fiatu Punto. Auto vrazilo do zvodidiel a okamžite vzbĺklo. Vo vraku zhoreli traja ľudia, štvrtej žene sa podarilo z auta vyjsť, s vážnymi popáleninami skončila v nemocnici, kde však neskôr zraneniam podľahla. Vo fiatke sa viezli dve sestry a ich manželia. BMW skončilo prevrátené na strechu. Podľa maďarskej polície Rezešová nabúrala pod vplyvom alkoholu. Súd v Budapešti ju poslal na 30 dní do väzby. Dôvodom je obava, že by sa mohla vyhýbať trestnému stíhaniu.

Tu sa stala nehoda1376040:gallery:false:false:true

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Spôsobili obrovský rozruch: Šťavnatý bozk volejbalistiek počas zápasu!
Na snímke podnikateľ Štefan Žiga a obhajcovia Sergej Romza (v pozadí vľavo) a Radko Timkanic (v pozadí uprostred).
Podnikateľ Štefan Žiga podal sťažnosť: Čelí obžalobe z podplácania! Kto definitívne rozhodne?
Ilustračné foto
Konečne to prišlo! Úroky začnú KLESAŤ: Kedy sa príde k zmene?
Prezidentka SR Zuzana Čaputová na rozlúčkovej návšteve Poľska
Čaputová sa stretla s prezidentom Poľska: Posledný rozhovor a rozlúčka!
Bratislavská krajská kriminálka objasnila sofistikovanú krádež pohonných hmôt
Foto
VIDEO zo zásahu mužov zákona: Zločin, aký sa často nevidí! Dostane vás, čo mali dvaja chlapi spáchať
Ilustračné foto
Veľký krok proti AI: Ak niekto vytvorí TOTO, môže skončiť v base
Šéfka rezortu kultúry chystá razantné kroky.
Šimkovičová o upravenej verzii zákona o STaR: Prezradila, kedy ho chce predložiť vláde!
Minister označil udalosť za zbytočnú tragédiu.
Dohoda medzi envirorezortom a KDH: Takto sa zmení zákon o odstrele medveďov
Ilustračné foto
V Česku zúri EPIDÉMIA, napáda najmä tínedžerov: Vysoký nárast prípadov!
Na snímke zľava ruský prezident Vladimir Putin a čínsky prezident Si Ťin-pching.
Čína prelomila mlčanie: TAKÁTO je pravda o našej podpore Ruska vo vojne!
V Nitre absolvovala výmenu hlavice stehnovej kosti 105-ročná pacientka.
V Nitre podstúpila zákrok 105-ročná pacientka: Pani Helenu čakajú doma desiatky príbuzných
Nemocnice by mohli získať peniaze na nové CT a MR prístroje. Kvalitná diagnostika je totiž drahá, pomoc od štátu sa preto zíde.
Foto
Rezort zdravotníctva rozdelí milióny eur: Čo kritizujú lekári a o čo požiadali nemocnice?