Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
21.08.2012 11:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Legálny debakel Belize: Mello je slobodný, zbavili ho obvinení

Karol Mello (42) už nie je v Belize obvinený. Súd v Belmopane zrušil obvinenie z falšovania dokladov a podvodu pri uvádzaní prisťahovaleckých údajov.

Najhľadanejší Slovák Karol Mello (42) už nie je v Belize z ničoho obvinený. Súd v Belmopane šokujúco včera zrušil jeho obvinenie z falšovania dokladov a podvodu pri uvádzaní prisťahovaleckých údajov, pre ktoré skončil na niekoľko dní za mrežami. Na proces, kde sa mal pôvodne vytýčiť termín hlavného pojednávnia, totiž nedorazil nikto z imigračného úradu a ani štátny zástupca. Súd preto proces ukončil skôr, ako sa vôbec začal. Vyplýva to z informácií miestnych médií, ktoré sa o prípad v stredoamerickom štáte zaujímajú. Mella v piatok prepustili na kauciu z väzby.

Mello po rozhodnutí o prepustení na slobodu na kauciu musel odovzdať úradom všetky cestovné doklady. Včera sa mal hlásiť na magistrálnom súde v Belmopane, kde mali vytýčiť termín pojednávania v kauze falšovania dokladov a podvodu pri uvádzaní prisťahovaleckých údajov. A tak všetci očakávali, či na pojednávanie príde. Mello prišiel, na súd sa však nedostavil nikto z imigračného úradu a ani štátny zástupca. Podľa miestnych médií sudca Hurl Hamilton obvinenia preto zrušil. Mello tak už v stredoamerickej krajine nie je stíhaný. Na súde ho podporovala aj manželka Zuzana Mello-Marošová, ktorá sa s ním na úteku zosobášila a porodila mu v Belize aj druhého syna Marca Rada. Spoločnosť v pojednávacej miestnosti mu robil aj prominentý právnik Godfrey Smith.

Mello sa po 38 dňoch väzby v Belize dostal v piatok minulý týždeň von na kauciu s tým, že sa bude pravidelne hlásiť na polícii. Za mreže putoval po zatknutí Interpolom, vo väzbe bol však za porušenie imigračných zákonov. Prvým mal byť fakt, že pri žiadosti o trvalý pobyt v Belize vlani v septembri použil pravý pas, ktorý však nechala slovenská vláda ešte 17. júla 2011 zablokovať. Štát však námietky mohol vzniesť len do marca tohto roku. Keďže tak neurobil, celé obvinenie bolo podľa miestnych médií postavené na vode. „Bol to legálny debakel Belize,“ opísal Novému Času rozhodnutie miestny novinár.

Podľa našich infomácií sa po zrušení obvinení môže v Belize slobodne pohybovať, kedže je tu rezidentom a môže aj znovu ujsť. To však podľa vlastných slov neplánuje. Rovnakú vetu však povedal aj v máji 2011, keď ho prepustili na slobodu na Slovensku. O niekoľko týždňov na neho vydali zatykač. A až po roku ho Interpol dolapil v Belize.

Obavy z toho, že znovu stratí stopu najhľadanejšieho Slováka, má aj slovenská polícia. Je totiž viac ako pravdepodobné, že ho Slovensku Belize nevydá. Už raz takúto žiadosť zamietlo. Teraz sa spoliehame na diplomaciu, ktorá sa o to pokúsi opäť, a to napriek tomu, že s Belize nemáme dohodu o extradícii. A to pripomínajú aj miestne médiá. Mello je na Slovensku obvinený z viacerých vrážd.

Kaliňák: Mella chceme na Slovensku

Podľa ministra vnútra Roberta Kaliňáka sa o vydanie Mella na Slovensko budú snažiť aj naďalej. „Keď ho chytili, vyjadril som sa, že pre nás nie je vec ukončená, pokiaľ ho nedovezieme na Slovensko slovenským orgánom a to pre nás platí aj ďalej. Samozrejme, toto je pre nás absolútne negatívna správa, my sa môžeme len prispôsobiť a naše prispôsobenie bude pokračovanie v práci,“ vyjadril sa po zrušení Mellových obvinení minister Kaliňák.

Mellov právnik: Na Slovensko sa už nevrátiBelizský súd rešpektoval prezumpciu neviny, keď oslobodil Karola Mella z porušenia imigračných zákonov. Nemohol totiž vedieť, že mu bol odňatý cestovný pas a bez právnického vzdelania a dobrej znalosti angličtiny by mu nemohli preukázať, že pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize vedome klamal, uviedol jeho slovenský obhajca Peter Schmidl.

"Preukázalo sa, že nemohol vedieť o tom, že mu tu niekto vydal rozhodnutie o odňatí cestovného pasu," povedal Schmidl. Mellovi totiž toto rozhodnutie podľa obhajcu nebolo doručené, ani nikomu, kto by na jeho prevzatie mohol byť splnomocnený. Z toho podľa Schmidla vyplýva, že keď Mello neplatný cestovný pas použil pred belizskými úradmi, neurobil to úmyselne.

Karol Mello bol obvinený aj z toho, že v žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize neuviedol, že bol v minulosti trestne stíhaný. Schmidl povedal, že žiadosť síce nevidel, avšak Mello podľa neho bez právnych znalostí a perfektnej angličtiny mohol len ťažko vedieť, či sa ho pýtajú na trestné stíhanie alebo potrestanie. Obhajca predpokladá, že Mello zostane v Belize, pretože v ňom rozbieha podnikanie a zakladá si rodinu.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Archaeology: a thin layer stripping.One of the stages of excavation
Budeme prepisovať učebnice? Veľký objav vedcov: Zaujímavé, čo zistili o Platónovi
Foto
Ďalšia trpká rana pre Attilu Végha: Spoluprácu s ním ukončil už tretí sponzor!
Spajsky na párty zaspievali a zatancovali hosťom svoju pieseň Stop.
Foto
Divoká oslava 50-ky Victorie Beckham: Žúr so Spice Girls! FOTO, čo prinútila manžela spraviť
Hannah nemohla uveriť tomu, že na svet privedie 4 detičky.
Foto
Bruneta porodila 4 deti, dychberúce zistenie pred zákrokom: To snáď nie je možné!
Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.
Šéf NATO bez okolkov: Žijeme v najnebezpečnejšom svete! Vojaci Aliancie vysielajú správu
Tlaková níž Daniel vlani v septembri v nevídanej intenzite zasiahla Grécko.
Gréci sa stále spamätávajú po ničivých povodniach: Všetko spočítali, koľko ich bude stáť obnova?
(ilustračná foto)
Francúzsko čaká ťažká skúška: V leteckej doprave štrajkujú, musia sa pripraviť na komplikácie
Fínsky prezident Alexander Stubb.
Fínsky prezident na plné ústa: Po vstupe do NATO stojíme na frontovej línii, tvrdí
Jozef má najmilších podnájomníkov.
Váš Tip
Roztomilejších podnájomníkov nemá nikto: Jozef ich objavil rovno pred domom, pozrite sa aj vy!
Tanečné páry sú už na nedeľu večer pripravené. Na snímke Vilém Šír a Tina.
Foto
Tina odchádza z Let’s Dance: Je za tým TOTO?! Speváčka bojovala s vážnym problémom
(ilustračná foto)
Aktualizované
Čo keby boli voľby do Európskeho parlamentu teraz? Prieskum ukazuje: Takto by mohli dopadnúť
Klimatická aktivistka Greta Thunbergová počas klimatického štrajku za ochranu klímy pod heslom Piatky za budúcnosť v Štokholme 19. apríla 2024.
Švédska aktivistka Greta Thunbergová bude vysvetľovať: Pozrite sa, čo má mať za ušami