Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
15.08.2012 11:00 | Správy | Domáce správy

Skončí minister spravodlivosti? Fico si Borca zavolá na koberec

Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas z právnického prostredia, Tomáš Borec v dohľadnom čase na poste ministra spravodlivosti skončí.

Vo vláde je ako jeden zo štyroch nestraníkov, pred vstupom do politiky pôsobil v advokácii a šéfoval aj Slovenskej advokátskej komore. Nahradiť by ho mala súčasná štátna tajomníčka, bývalá sudkyňa Monika Jankovská.

Predseda vlády Robert Fico rešpektuje prvých sto dní na zorientovanie sa ministrov v rezorte. S každým z ministrov bude premiér v krátkom čase osobne diskutovať o prioritách, plánoch a smerovaní jednotlivých rezortov. Vypočuje si aj ich osobné predstavy o ďalšom pôsobení,“ uviedol tlačový odbor úradu vlády. Sto dní však uplynulo v polovici júla. Podľa zdroja Nového Času Borec totiž zvažuje ponuku pôsobiť na inom poste v rámci justície.

Na otázky Nového Času, či môže Borec potvrdiť informáciu, že zvažuje odchod z postu ministra pre inú lukratívnu ponuku v štruktúrach justície, šéf tlačového odboru ministerstva Pavol Kubík zaslal 22-riadkové písomné stanovisko s citáciou SAV: „Slovenské spojenie uhorková sezóna je podľa niektorých jazykovedcov čiastočným prekladom nemeckého slova ,Sauregurkenzeit... Toto spojenie sa malo najskôr používať v prostredí obchodníkov, pre ktorých ,čas starostí a drahoty‘ znamenal oslabenie obchodných aktivít,“ objasnil Ľubor Králik z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied...

Výsledná zloženina ,Sauregurkenzeit začala neskôr označovať aj obdobie chudobné na politické či kultúrne udalosti....“ Následne Kubík v telefonickom rozhovore uviedol, že minister spravodlivosti aj štátna tajomníčka tieto informácie dôrazne popierajú. Na ďalšie otázky, ako Borec hodnotí svoje doterajšie pôsobenie, neodpovedal vôbec.

Ako môže skončiť minister?

  • podá demisiu prezidentovi
  • parlament mu vysloví nedôveru a prezident ho odvolá
  • premiér dá návrh na odvolanie prezidentovi

Takto odpovedal šéf tlačového P. Kubík:

V reakcii na vašu otázku si dovolím citovať zo správy Tlačovej agentúry SR: „Slovenské spojenie uhorková sezóna je podľa niektorých jazykovedcov čiastočným prekladom nemeckého slova ,Sauregurkenzeit‘ (čas kyslých uhoriek), ktoré asi vzniklo zo staršieho nemeckého spojenia ,Zores- und Jokres-Zeit‘ (čas starostí a drahoty). Toto spojenie sa malo najskôr používať v prostredí obchodníkov, pre ktorých ‚čas starostí a drahoty‘ znamenal oslabenie obchodných aktivít,“ objasnil Ľubor Králik z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra Slovenskej akadémie vied. Začiatočné „Zores- und Jokres-“ (starosti a drahota) prestalo byť v nemčine časom zrozumiteľné, a preto sa v zmysle uvedeného výkladu nahradilo podobne znejúcim spojením „saure Gurken“ (kyslé uhorky).

Určitú úlohu pri takejto ľudovo-etymologickej zámene zohrala zrejme predstava, že obchody idú horšie v letných mesiacoch (obdobie bez intenzívnejšieho spoločenského diania), keď dozrievajú uhorky, ktoré sa hneď aj konzervujú,“ konštatoval Králik. „Výsledná zloženina „Sauregurkenzeit“ začala neskôr označovať aj obdobie chudobné na politické či kultúrne udalosti. Výraz uhorková sezóna poznajú aj ďalšie európske jazyky. V českom je to okurková sezona, v poľskom czas (alebo sezon) ogórkowy, v maďarskom uborkaszezon. Uhorkovú sezónu poznajú aj v anglickom jazyku ako cucumber time, v nórskom jazyku je to agurktid,“ dodal Králik.

Hodnotenie mediálnej analytičky

„Šéf tlačového odboru by mal odpovedať na akékoľvek otázky novinárov profesionálne. Ironické poznámky by si mal ponechať na svoj súkromný status na facebooku,“ povedala Miroslava Kernová.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Dara Rolins niesla záplavy veľmi ťažko.
Dara Rolins v centre šialených záplav v Dubaji: Taký EXTRÉM ešte nezažila
Útok ruskej armády na mesto Dnipro.
Foto
Krvavý útok na Ukrajine: Rusi udreli smrtiacou silou! FOTO zo zasiahnutého mesta
Hikers on the Haiku stairs, otherwise known as Stairway to Heaven, on Oahu, Hawaii.
Počuli ste o Schodoch do neba? S ich návštevou sa môžete rozlúčiť: Za všetko môže bezohľadnosť turistov
 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
Ukrajina vyšla s pravdou von: Zničili ruský bombardér! Súvisí to s nedávnou nehodou?
Ilustračné foto
Cestujúci si toto letisko nevedia vynachváliť: Najlepšie na svete! Skončili naši susedia aspoň v TOP 10?
Jana pustila do sveta nový album Obyčajnosti.
Foto
Úspech Jany Kirschner za hranicami: O takomto niečom môžu mnohí umelci len snívať!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izraelské besnenie zasiahlo ďalšiu krajinu: Toto nevyzerá dobre! Čo chcú dosiahnuť?
(ilustračné foto)
Ruský bombardér dokončil bojovú misiu a... Zrútil sa! Spustila sa záchranná akcia
Judge holding gavel in courtroom
V Nemecku takmer došlo k najhoršiemu: Extrémisti plánovali únos ministra a zvrhnutie vlády!
Foto
Tréner Kozák v deň 70. narodenín rozprával o hriechoch minulosti: TOTO Weissovi ml. nikdy nezabudne
Herec si z toho ťažkú hlavu nerobí.
Milo Kráľ prezradil, koľko mu zarobí hudba: Za TOTO by máloktorý muzikant hral
Na snímke starosta Kyjeva Vitalij Kličko
Prehrá Ukrajina vojnu už tento rok?! Znepokojivé varovanie z USA: To znie zle