Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
13.08.2012 10:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Prepadov bánk v Bratislave je takmer dvojnásobne viac ako vlani!

Závratná rýchlosť! Takou tento rok úradujú lupiči v hlavnom meste. Za rok vylúpili sedem bánk, tento rok muži zákona zasahovali už pri 13 prepadoch.

A to je len polovica augusta! Navyše tento rok medzi prípadmi nechýbala ani dramatická naháňačka a streľba. Pribudli aj nepodarené pokusy, keď potenciálnym lupičom prišli do cesty otváracie hodiny či tvrdé sklo. Spolu s prípadmi sa však zvýšil aj počet objasnených lúpežných prepadnutí - oproti minulému roku z nula na štyri.

Zvýšený počet bankových prepadov odzrkadľuje podľa psychológa stále zhoršujúcu sa sociálnu situáciu. „Veľa ľudí má pocit, že nemá východisko zo svojej životnej situácie a tak sa odhodlá k vidine získania rýchlych peňazí pri vylúpení banky,“ tvrdí psychológ František Skokan. V Košiciach či Banskej Bystrici však tento rok nezaznamenali ani jeden prepad! „V hlavnom meste je prirodzene najväčšia kriminalita a tak je tu aj najvyhrotenejšia situácia,“ dodáva Skokan. Podľa bezpečnostného analytika Juraja Zábojníka môže za prepadmi bánk stáť aj nedostatočné zabezpečenie. „Samozrejme, menej technicky zabezpečené zariadenia sú možnosťou a výzvou pre trestnú činnosť. Prioritou štátu by malo byť, aby občanovi neprišla ani na um myšlienka kradnúť,“ hovorí. Dobrou správou je, že tento rok sa zvýšila aj policajná úspešnosť pri objasňovaní prípadov. Kým minulý rok neobjasnili ani jednu lúpež, tento rok odhalili štyri. „Medializácia objasnených prípadov môže pôsobiť ako prevencia pre potenciálnych zločincov,“ dodáva psychológ.

Bankové prepady

Rok Počet prepadov Objasnené prípady
2008 8 3
2009 20 13
2010 19 8
2011 7 0
2012 13 4

Najčerstvejšia -10. august 2012

1367108:gallery:false:false:true

Lúpežník vykradol banku na Šancovej ulici v piatok popoludní. S pištoľou v ruke sa vyhrážal zamestnancom smrťou a tí mu vydali nezistené množstvo peňazí. V pobočke banky bola v tom čase jedna zákazníčka, ale nikto nebol zranený. Po útoku sa zločinec vyparil na Pražskej ulici.

Najdramatickejšia - 22. február 2012

1367106:gallery:false:false:true

Naháňačka aj streľba! Ozbrojený maskovaný lupič o 8.50 hod. ráno na Tupolevovej ulici v bratislavskej Petržalke vykradol pobočku banky, z ktorej si odniesol 5 000 eur. Po jeho odchode ho však začal prenasledovať jeden zo zamestnancov a pridal sa k nemu aj policajný kynológ v civile, ktorý sa v tom čase náhodou nachádzal v blízkosti banky. Po dramatickej naháňačke sa polícii podarilo páchateľa obkľúčiť pri Chorvátskom ramene. Keď sa muž ocitol v bezvýchodiskovej situácii, namieril zbraň proti sebe a zastrelil sa.

Najvýbušnejšia - 31. marec 2012

1367107:gallery:false:false:true

Ráno o 9.15 hod. prepadol pobočku banky na Dunajskej ulici v Bratislave ozbrojený muž, ktorý sa maskoval tmavým šálom a fúzmi. Zamestnanci mu však do tašky zabalili okrem vytúžených peňazí aj rozbušku, ktorá pri úteku vybuchla 80 metrov od miesta činu. Zlodej mal teda smolu, z lúpeže mu zostali iba zafarbené peniaze a ruky od špeciálnej farby, polícia ho však nedolapila.

Najväčší smoliar - 31. máj 2012

1367105:gallery:false:false:true

Odniesol si najväčší balík peňazí, ale tešil sa z neho len chvíľku. Na Blagojevovej ulici v bratislavskej Petržalke krátko po 9. hod. ráno ozbrojený zlodej prepadol pobočku banky. Vyhrážal sa pracovníčke banky smrťou a tá mu vydala viac ako 39 000 eur. Zločinec chcel uniknúť v Petržalke, ale policajtom sa ho podarilo dolapiť. Maskovaný 26-ročný Bratislavčan sa z tučného balíka dlho netešil.

Najzúfalejšia - 29. máj 2012

1367104:gallery:false:false:true

Lúpežník mal namierené do banky so zbraňou v ruke na Námestí svätého Františka v bratislavskej Karlovej Vsi o deviatej hodine ráno. Neuvedomil si však, že do pobočky sa nedostane, nakoľko bola v tom čase zatvorená. Smutný lúpežník s prázdnymi vreckami z miesta činu utiekol.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Male hand holding large, sharp, shiny kitchen knife. Isolated on dark background. Photo is taken with dslr camera indoors.
Pri útoku nožom na škole sa zranili traja ľudia: Hrozivé, kto za činom stojí
Alcoholism or Alcoholic concept : Close up young Asian guy feeling depressed drinking alcohol alone in pub or bar because life problem or stress.
Ako spoznáte ALKOHOLIKA? 7 znakov, ktoré si všimnete, aj keď v ruke nemá pohárik
(ilustračné foto).
Paríž sa pred olympiádou chystá na obrovské manévre: Takéto niečo sme ešte nemali!
Lawn crystals water green
Toto má byť aprílové počasie? SHMÚ vydáva výstrahu! Sneženie a nepríjemný mráz potrápia veľkú časť Slovenska
Mária Kolíková
Bezprecedentný zásah do súdnej moci? Exministerka reaguje na Ficovu výzvu kontroly rezortu spravodlivosti!
Pri izraelskom zásahu v nemocnici Šifá zahynul vysokopostavený vodca Hamasu.
Izrael nemieni ustúpiť: Vojenský útok na mesto Rafah plánujú naďalej
Gólman Spišiakov Marcel Melicherčík sa teší na sériu s Košicami.
Prečo v Nitre nechytal Melicherčík? Spišiaci i samotný brankár odpovedajú vyhýbavo
Keď sa po vyše 2 mesiacoch vynoril z prepájacieho tunela, bol očarený...
FotoVáš Tip
Medveď, ktorý prežil v bratislavskej zoo celý život, dostal oázu: Po 27 rokoch konečne cíti pravú hlinu...
Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Richard Takáč (Smer-SD).
Uľahčenie práce či odbúravanie byrokratickej náročnosti: Minister poľnohospodárstva privítal novelu zákona
Hersh Goldberg-Polin sa objavil na videu Hamasu.
Hamas zverejnil video s rukojemníkom: Hrozivé slová 6 mesiacov po únose
Dentist working in dental clinic with patient in the chair.
Bojíte sa zubára ako čerta? Všetko začína už doma: Dodržiavajte tieto rady a budete mať pokoj
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová a starosta obce Zborov Ján Šurkala.
Čaputová na východe navštívila aj Starú Ľubovňu: Odovzdanie významného ocenenia a ... Čo všetko tam stihla?