Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2012 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Nedolapiteľný Mello: Ukrýval sa v Španielsku, Poľsku aj Česku!

Obvinenia z vrážd, medzinárodné zatykače a nekonečné súdy, ktoré si s ním nevedia dať rady. To všetko sa vzťahuje na Karola Mella, ktorý je už roky na úteku.

Čo má tento muž na rováši a pred čím sa skrýva? Pred zákonmi, väzením, pohľadmi pozostalých po obetiach...

O Karola Mella sa slovenská polícia zaujíma už skoro 20 rokov. Spolu s jeho bratom Ivanom ich považovali za vedúcich aktérov hornonitrianskeho podsvetia, mali tiež úzky kontakt na mafiánskeho bossa Mikuláša Černáka. Prokuratúra Mellovcov vinila z vydierania či ublíženia na zdraví s následkom smrti a v roku 1999 bratia skončili vo vyšetrovacej väzbe. Lenže súdy neboli schopné vyniesť právoplatný rozsudok, a tak ich v roku 2002 prepustili na slobodu.

 

Osudová žena

Do širšieho povedomia ľudí sa však Mello dostal až v roku 2006, keď vyšlo najavo, že s ním chodí, vtedy iba 24-ročná, sexi herečka Zuzana Marošová (31). V tom čase bola tvárou populárneho markizáckeho seriálu Medzi nami, a tak jej nová láska, s ktorou čakala dokonca dieťa, nemohla uniknúť pozornosti médií. Možno by bol z toho šťastný milostný príbeh, keby polícia v auguste 2006 nevyšetrila dva roky starú brutálnu vraždu, ktorá sa stala v Moste pri Bratislave. Pôvodne mal byť terčom bývalý policajt Juraj Gála, páchatelia však v aute samopalmi rozstrieľali jeho družku Henrietu a iba 10-ročného syna Riška. Podľa polície bol objednávateľom popravy expolicajta práve Karol Mello.

Po tom, ako bol naňho vydaný zatykač, zmizol... Pár týždňov nato Marošová porodila Mellovi syna Ivana Olega a špekulovalo sa, že políciou hľadaný otec bol dokonca pri pôrode na bratislavských Kramároch. Zakrátko zmizla aj Marošová. Neskôr ich videli v španielskom Alicante, kde si podla svedkov užívali bezstarostný život. Len slovenská polícia, napriek medzinárodnému zatykaču, sa im akosi nevedela dostať na stopu...

 

Život v Poľsku

O Mellovi sa nič nevedelo štyri roky, šokujúca správa prišla až v októbri 2010 z Poľska. Policajti chytili najhľadanejšieho Slováka v Krakove! Iba nejakých 100 kilometrov od našich hraníc. A vyzeralo to, že sa vôbec nemusel bohvieako skrývať. Spolu s Marošovou a malým synom si žili pokojný život v luxusnej štvrti na okraji mesta. V dome, za ktorého prenájom dávali odhadom 1 100 eur mesačne, mali aj posilňovňu a saunu. Pri domovej prehliadke poľskí vyšetrovatelia našli 15 mobilov a falošné doklady. Vtedajší policajný šéf Jaroslav Spišiak priznal, že Mella sa podarilo vypátrať aj vďaka tomu, že v radoch Úradu boja proti organizovanej kriminalite vymenil ľudí, ktorých „považoval za potrebné vymeniť“. Čiže úvahy, že Mellovi útek mohli uľahčovať kontakty na polícii, neboli úplne nezmyselné. On sám neskôr priznal, že bol v kontakte s príslušníkom Slovenskej informačnej služby.

 

Súdna fraška

V Poľsku Mella obvinili z falšovania osobných dokladov, a tak sa jeho vydanie na Slovensko naťahovalo až do apríla 2011. Ani doma sa však veci nepohli dopredu, iba nasledovalo ďalšie dejstvo frašky. Po dvoch týždňoch ho súd prepustil na slobodu. Vonku sa ocitol iba na pár sekúnd, lebo na ulici pred bratislavským justičákom ho ihneď zatkli kukláči. Za to, že sa na necelú minútu dostal von z basy, mohla chyba okresného súdu, pretože o útekovej väzbe namiesto predsedu senátu rozhodoval službukonajúci sudca pre prípravné konanie. Na to, že polícia niekoho roky naháňa a potom sa obvinený dostane von pre „procesnú chybu“, sme si, bohužiaľ, na Slovensku už zvykli.  

Čarovná formulka naplno zaúradovala 19. mája, ked Mella z basy pustili definitívne. Podľa Krajského súdu v Bratislave neboli okresným súdom splnené zákonné podmienky, aby Mella mohli pozbaviť slobody. Šéfka okresného súdu, ktorý pochybil, neskôr na vlastnú žiadosť odišla a sudca, ktorý zavinil, že Mella prepustili, prišiel na pol roka o polovicu svojho platu „Teraz to vidíte, ja som neutekal pred spravodlivosťou, ale pred nespravodlivosťou,“ povedal Mello novinárom po opustení väznice. „Povedal som to niekoľkokrát. Som nevinný!“ dodal s tým, že zostáva na Slovensku.

 

Znova útek 

Lenže ako inak, jeho stopa sa o pár hodín zasa stratila. Medzitým sa jeho partnerka Marošová snažila zariadiť si život na Slovensku. Krátko po nechcenom návrate domov začala nakrúcať v markizáckom seriáli Ordinácia v ružovej záhrade. V auguste však zmizla aj ona a bolo jasné, že Mello nedodržal sľub, že zostane na Slovensku. Neskôr vyšlo najavo, že mal stále platný pas. Na muža obžalovaného z objednávky mafiánskej vraždy sa tak opäť začala medzinárodná naháňačka. Po prvotných správach, že sa skrýva v Kosove, neskôr v Česku, ho nakoniec po roku chytili v stredoamerickom Belize. Teraz ho však polícia viní už z ďalších troch vrážd.  

Čo má Mello na rováši 

Najhľadanejší Slovák, ktorý je obvinený z niekoľkých vrážd a bol na neho vydaný medzinárodný zatykač. Obvinili ho z nasledovných činov:

Z objednávky vraždy, ktorá bola namierená na expolicajta Juraja Gála. Pri zbabranej akcii však jeho kumpáni rozstrieľali v aute v Moste pri Bratislave jeho družku († 30) a syna Riška († 10). 

Z vraždy Petra Čongrádyho († 36), v ktorej figuruje päť ľudí vrátane Viliama Mišenku, ktorý je tiež na úteku. Polícia v tomto prípade pracuje s verziou, že Mello strieľal. Čongiho zastrelili v roku 2004 pred bratislavskou pizzeriou. 

Z vraždy Františka Marka († 48) z roku 1996. Jeho telo exhumovali a podľa vyšetrovateľa sa na jeho vražde mal podieľať aj Viliam Mišenka. 

Z vraždy Jozefa Gudába († 46), ktorá sa stala v marci 2003 v Bojnej. Jeho telo vykopali vo februári 2011.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Ilustračné foto
Veľká noc je rajom pre zlodejov: Riziko krádeží závratne stúpa! Týmto chybám sa určite vyvarujte
(ilustračné foto)
Chcete prestať fajčiť, no nedarí sa vám? 6 osvedčených spôsobov, ako dať zbohom cigaretám!
Juraj Slafkovský žiari v drese Montrealu.
Si úbožiak, vynadal Slafkovskému! A potom neveril vlastným očiam
Ilustračné foto
SHMÚ varuje: V týchto miestach sa majte na pozore pred VÍCHRICOU!
Dry snow avalanche with a powder cloud close to the village Terskol, Elbrus region
Chystáte sa na túru? Pozor: Na týchto pohoriach hrozí lavínové nebezpečenstvo
Kultový fantazijný film Nekonečný príbeh.
Foto
Pamätáte si Detskú kráľovnú z kultového Nekonečného príbehu? Strašné, čím si prešla! Takto vyzerá dnes
Ilustračné foto
Rusko zablokovalo kontrolu dodržiavania zbrojných sankcií voči KĽDR: Využilo na to veto!
Bratislava (ilustračné foto)
Slovenské národné múzeum predstavilo novú publikáciu: Sledujte, čoho sa týka!
Fire in an old wooden house
Tragický výbuch v Budapešti: Vyžiadal si život a mnoho zranení
(ilustračná fotografia).
Izraelský útok v sýrskej provincii si vyžiadal desiatky životov: Medzi nimi aj 6 militantov z hnutia Hizballáh
(ilustračné foto)
Ukrajina hlási úspech: Zostreliť mala desiatky striel
Zuzana Smatanová na premiére pokračovania filmu Gump.
Foto
Premiéra filmu GUMP2: Čo Zuzane Smatanovej vyčarilo široký úsmev? Speváčka dorazila s veľkou oporou