Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
12.08.2012 06:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Mellov pobyt v Belize predĺžili: Do 20. augusta za mrežami!

Kaucia zamietnutá! Tak znel verdikt sudkyne pre Karola Mella, najhľadanejšieho Slováka. Po prepustení z väzenia ho ihneď zatkla belizská polícia. 

Sklamaný a prekvapený zostal nielen Mello (42), ale aj jeho žena Zuzana Mello - Marošová, ktorá na neho čakala pred väznicou. Dvojica sa tak videla len pár sekúnd aj to len spoza plota.

Sudca pustil Mella na slobodu, pretože jeho väzba bola podla neho nezákonná. Následne tiež zamietol jeho deportáciu na Slovensko, o ktorú sa naše orgány snažia odvtedy, ako ho polícia 11. júla 2012 v Belize zadržala. „Je jasné, že Mellov hlavný dôvod pobytu v Belize je vyhýbanie sa obvineniam z vrážd voči nemu,“ priznal sudca Oswald Legall. Podľa neho však musí Mellov návrat do vlasti prebehnúť zákonným spôsobom, pretože Slovensko nemá s Belize podpísanú dohodu o vydávaní zločincov. Súd zároveň nariadil Mellovi zaplatiť trovy vo výške 3000 dolárov. Mello si však slobodu užil veľmi krátko – vzápätí ho zatkli pre podozrenie, že podvádzal pri uvádzaní prisťahovaleckých údajov.

Pohľady cez plot

Z väzby Mella prepustili v piatok krátko pred 19.00 hod. nášho času. Pred väzením čakali novinári aj Mellova manželka Zuzana Mello - Marošová, ktorá sa ho už nevedela dočkať. Hoci bola ustarostená, vzhľadom na to, že len pred pár týždňami porodila Mellovi druhého syna, vyzerala výborne. Vášnivého objatia sa však od svojho milého nedockala, pretože ho po pár krokoch na slobode znovu zadržala polícia. A tak dvojica len smutne a nechápavo pozerala na seba spoza plota.

Nové obvinenia

Polícia odviedla Karola Mella na policajnú stanicu na ulici Queen Street v Belize City, kde ho už cakali nové obvinenia. Ešte v ten deň ho obvinili zo zavádzania úradov a porušenia prisťahovaleckých zákonov. Obvinenia vychádzali z tvrdení, že 17. septembra 2011 zámerne predložil slovenský pas so sfalšovaným dátumom vypršania jeho platnosti. Druhé obvinenie spočíva v krivej výpovedi pri žiadosti o udelenie trvalého pobytu v Belize. Podľa belizských médií Karol Mello v žiadosti o trvalý pobyt neuviedol korektný údaj, či je trestne stíhaný.

Kaucia zamietnutá

Mellovi právnici sa pokúsili dostať ho von na kauciu, súd to však na žiadosť prokurátora zamietol aj napriek tomu, že Mello vyhlásil, že sa necíti vinný zo spáchania uvedených trestných činov. Najhľadnejší Slovák tak zostáva v belizskej centrálnej väznici a súd má o jeho ďalšom osude bude rozhodovať v auguste. „Pán Mello je, samozrejme, z celej veci sklamaný, ale tak sa to už stalo. Vo väzení ho môžu držat do 20. augusta, keď ho budú vypočúvať ohľadom dvoch vecí. Prvá je porušenie prísahy, keď do žiadosti o trvalý pobyt napísal nepravdivé informácie. Druhá je používanie údajne neplatného pasu. Odpoveď pána Mella je, že ak je aj pas neplatný, tak on o tom nevedel. Úrady tvrdia, že platnosť jeho pasu ukončila slovenská strana, o čom nebol pán Mello nikdy informovaný,“ povedal zastupujúci obhajca Andrew Marshalleck. Ten ďalej hovorí, že v prípade krivej prísahy by Mellovi mohlo hroziť až 14 rokov väzenia a za falšovanie dokladov pokuta vo výške 1000 dolárov, keďže ide o jeho prvý priestupok tohto druhu v Belize. Karol Mello sa má teda podľa plánu 20. augusta postaviť pred súd v hlavnom meste Belmopan. Jeho advokát Marshalleck následne uviedol médiám, že nové obvinenia majú jednoducho len legalizovať jeho zadržiavanie vo väzbe.

Peniaze mu nikdy nechýbali 

Stojí za pozornosť, že Mello za tie roky na úteku pred políciou nikdy nemusel chodiť kanálmi. Vždy mal dosť peňazí a napriek medzinárodnému pátraniu sa mu roky darilo unikať. Kto a prečo sa stará o Mella a chráni ho, je otázka pre vyšetrovateľov. Jasné je len to, že na úteku si užíval bezstarostný rodinný život. V Španielsku ho načapali svedkovia rovno na pláži, kde sa opaľoval spolu s Marošovou a hral so synčekom. V Poľsku sa zasa tešil povesti sympatického suseda. „Bol milý a zhovorčivý. Často sa motal v záhrade a okolo domu,“ uviedli pre Nový Čas jeho poľské susedy. Verný tomuto imidžu zostal aj v Belize, kde dokonca začal veselo podnikať a kupoval plážovú reštauráciu. Peniaze mu podľa nášho zdroja chodili do Belize každý mesiac – odhadom išlo o 65 000 eur.

Spolu s Marošovou bývali v luxusnom rezorte a o tom, že sa cítili v bezpečí, svedčí, že sa im tam prednedávnom narodil druhý syn. Imidž sympatického otecka, ktorý mu dokonca na Slovensku budujú niektoré médiá, sa teraz snaží využiť pri obmäkčovaní belizského súdu. S týmto vedomím sa asi najťažšie vyrovnáva matka nebohého Riška, ktorého pred ôsmimi rokmi zabili mafiáni. „Keď sa cíti taký nevinný, nech sa postaví pred slovenské súdy, ktoré rozhodnú o jeho vine či nevine. Mali ho už dvakrát a vždy ho pustili,“ odkázala Jana (35) Mellovi do Belize. Mello teraz čaká v base karibského miništátu, čo s ním bude. Je dosť možné, že súd ho znova pustí a na Slovensko ho nevydá. Mello by tak mohol s Marošovou a dvoma deťmi pekne dožiť na slnečných plážach Karibiku.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


Prezident USA Joe Biden
Čo sa to deje? Biden s Trumpom sa vyhýbajú debatám: Neurčitá odpoveď prezidenta
(ilustračné foto.)
Nakupujete oblečenie cez Shein? Európska únia sprísňuje bezpečnostné pravidlá!
(ilustračné foto).
SHMÚ varuje! Odložte svoje kvety na noc dovnútra: Mrznúť bude na väčšine územia Slovenska
Ilustračné foto
Príznak demencie či Parkinsona, ktorý spozorujete v noci: Ak sa vám deje TOTO, zbystrite
Jany a Vierka sa stali prvý krát rodičmi.
Foto
Najšťastnejší deň v živote Janyho Landla a Vierky Ayisi: Narodila sa im zdravá dcérka!
Lekári mu inak odporučili, aby nepracoval a odpočíval na vidieku.
Britský kráľ vydal oficiálne vyhlásenie: Karol III. oznámil veľké rozhodnutie
Nitrianskych hokejistov prekvapil René Rendy (uprostred).
Zemetrasenie pod Zoborom! V uliciach Nitry prepukli majstrovské oslavy
požiar ilustračne
V hoteli vypukol požiar, hasiči bojovali s plameňmi dlhé hodiny: Najmenej 10 ľudí zomrelo
Na prestížnej udalosti hľadali nové tváre modelingu.
Foto
Tlačia deti do modelingu: Syn vdovy po Pašekovi st. († 37) ohúril a aha, ako vyrástla Haklovej dcéra!
(ilustračné foto).
Veľká Británia spustila revolučné očkovanie: Vyrieši to jeden z najsmrteľnejších problémov ľudstva
Foto
Nitriansky spasiteľ Stavjaňa: Ako to vyzerá s jeho budúcnosťou?
Fiona sa priznala k vražde svojho priateľa.
Fiona chladnokrvne zavraždila svojho priateľa († 42): Zavliekla ho do spálne a nasledoval horor! Mrazivé detaily