Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
10.08.2012 17:01 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Škandál SDKÚ s tunelom Branisko pokračuje! Švajčiari obvinili Slováka

Švajčiarska federálna prokuratúra obžalovala švajčiarskeho občana slovenského pôvodu Jána Godáňa z korupcie, sprenevery, falšovania listín a daňových únikov.

Cieľom jeho konania malo byť získanie zákazky pre svoju firmu na dodávku technológie pre výstavbu tunela Branisko na východnom Slovensku. Godáň mal podplácať slovenské úrady, aby pre švajčiarske konzorcium, v ktorom mal podiel, získal zmluvu na projekt výstavby tunela.

Informáciu priniesli švajčiarske médiá. Podľa švajčiarskej generálnej prokuratúry mal Godáň medzi júlom 2001 a júnom 2002 opakovane robiť prevody peňazí svojej firmy Erga Suisse bez vedomia partnera. Peniaze však neputovali priamo na účet Slovenskej správy ciest, ale cez sprostredkovateľa. Švajčiarska prokuratúra podala preto na spolkovom súde v Bellinzone žalobu. Podľa hovorkyne švajčiarskej generálnej prokuratúry Jeanette Balmer má ísť o úplatok vo výške troch miliónov frankov, čo je asi 2 500 000 eur. Údajné úplatky mali byť skryté  za fingované zmluvy a faktúry. Časť z peňazí sa mala dokonca stratiť na súkromných účtoch nominantov SDKÚ vo švajčiarskych bankách.

Švajčiarske úrady na prípade spolupracovali so slovenskými.
Žaloby pritom padli v minulosti už aj na Slovensku. V roku 2008 bolo  obžalovaných 10 osôb. Godáň podľa agentúry SDA obvinenia odmieta. Jeho právnici vraj dodajú dokumenty, ktoré dokážu jeho nevinu.

V kauze figurujú aj traja vysokí nominanti SDKÚ v Slovenskej správe ciest, ktorých mal Godáň uplácať a ktorí sú už obvinení z podvodu. Robert Fico ešte v roku 2008 naznačil, že prípad siaha až k špičkám strany vtedajšieho šéfa Mikuláša Dzurindu. Dispozičné práva k účtom mal vraj expokladník Gabriel Palacka, ktorý to však poprel. Fico zašiel ešte ďalej, obviňoval vtedajšiu najsilnejšiu pravicovú stranu, že kauza Branisko je priamo prepojená aj na kauzu financovania celej SDKÚ.

„Polícia by mala vyšetrovať aj prípady staršie ako 10 rokov. 19. 5. 2012 na kongrese došlo k zmene vedenia SDKÚ--DS, v ktorom nie je nikto, kto by mohol byť s uvedeným prípadom spájaný,“ reagoval hovorca SDKÚ Michal Lukáč.

O čo ide v kauze tunelovania Braniska

Kauza siaha do roku 2001. Cena za výstavbu 4 975 metrov dlhého tunela Branisko sa niekoľkokrát zvyšovala, predraženie skonštatoval aj NKÚ. Podľa vyšetrovateľov mali Dušan M., Valerián H. a Roman V. ako riadiaci pracovníci Slovenskej správy ciest spolu s Jánom G. zastupujúcim švajčiarsku spoločnosť Erga Suisse GmbH prostredníctvom nastrčenej firmy ZPA Křížik vystavovať fiktívne faktúry, ako aj zvyšovať cenové ponuky, a tak podvodne získať finančné prostriedky, ktoré následne končili na ich osobných účtoch vo švajčiarskych bankách. Na účet Romana V. sa dostalo pribl ižne  664 000 €, Dušan M. si pripísal 186 000 € a na účte Valeriána H. pribudlo 143 000 €.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk




Na snímke predseda Súdnej rady SR Ján Mazák.
Opozícia opäť spustila kritiku: Nepáči sa im odvolanie Mazáka z funkcie predsedu Súdnej rady SR
Princ Harry s manželkou Meghan
Foto
Bývalá sekretárka po rokoch prelomila mlčanie: Takáto je Meghan naozaj! A nie je to príjemné...
Český premiér Petr Fiala počas návštevy USA.
Český premiér Fiala pred návštevou Kongresu: Poviem, čo je pre Ukrajinu kľúčové
Foto
Niekdajší zakončovateľ Slovana kriticky na margo klubu: Juniorka? Odpad!
Marek Eštok
Upokojenie situácie musí prísť čím skôr: Štátny tajomník rezortu diplomacie podporil jednotnú rekciu Únie
Lawn crystals water green
Mrazy budú opäť úradovať: Na chladné počasie sa pripravte najmä v týchto častiach Slovenska
Protest pred úradom vlády.
Foto
Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí: Protestovať prišli proti zásahom do kultúry či životného prostredia
stará veštica
Desivá predpoveď Baby Vangy o osude Európy: Slová, ktoré naháňajú strach!
Žlto-modrý kostým od návrhárky Catherine Walker
Foto
Módne kúsky Diany († 36) idú do dražby: Astronomické ceny! V tejto róbe sa stretla s významným monarchom
Talianska premiérka Giorgia Meloniová
Talianska premiérka sa bude súdiť s profesorom, žiada vysoké odškodné: Aha, čo o nej vyslovil!
Do lavíc zasadnú aj obvinení poslanci či spolupracovník ŠTB.
Rokovanie skončilo diskusiou o financiách pre samosprávy: Kedy príde nový zákon do platnosti?
Hasiči zasahujú počas požiaru historickej budovy burzy v centre dánskej metropoly Kodaň.
Požiar budovy burzy v Kodani je pod kontrolou: Starobylú budovu postavia nanovo