Vaše tipy Máte tip na článok, zaujímavé fotografie alebo video? Pošlite nám ich! Poslať tip
08.08.2012 12:00 | Správy | Krimi | Domáce krimi

Došlo na nich: Všetkých bosov podsvetia v Bratislave obvinili!

Niektorých stíhajú na slobode, iných vo väzbe. Šéf sýkorovcov Róbert Lališ alias Kýbel (48) bol celé roky nedotknuteľný.

Policajti o ňom roky hovoria ako o záujmovej osobe. Jeho meno spomínajú viacerí svedkovia v rôznych kauzách. Opisujú štruktúru skupiny, úlohy jednotlivých členov, sami sú pritom stíhaní. Kýbla však policajti nikdy z ničoho neobvinili, ba ani nevypočuli ako podozrivého. Všetko sa zmenilo pred pár dňami. Vyšetrovateľ ho obvinil zo založenia zločineckej skupiny. Keďže si poštu od policajtov neprevzal a vyšetrovateľ ho nevie dostať na výsluch, súd na neho vydal zatykač.

Podľa informácií, ktoré získal Nový Čas, je Kýbel obvinený zo založenia zločineckej skupiny. Obvinenie je postavené na výpovediach svedkov, ktorí sú sami obvinení či neprávoplatne odsúdení a vypovedajú aj v iných prípadoch. Kýbla začali spomínať už dávnejšie. Napríklad na pojednávaní so seneckou skupinou sýkorovcov Martina Biháriho alias Rusa. Súd obžalovaných vo februári tohto roka odsúdil zatiaľ neprávoplatne za členstvo v zločineckej skupine, vydieračský únos, vyberanie výpalného, podvod, nedovolené ozbrojovanie a iné trestné činy. Kýbla však k týmto prípadom nikdy nikto nevypočul. V bratislavskom podsvetí sa už pred pár mesiacmi  šepkalo, že polícia naňho vydala zatykač, v tom čase to však ešte nebola pravda.

Zatykač na muža, ktorého polícia považuje za hlavu bratislavskej skupiny sýkorovcov, vydal pred pár dňami Špecializovaný trestný súd. „Jeho súčasný pobyt nie je orgánom činným v trestnom konaní známy a nie je možné mu doručovať písomnosti a realizovať úkony trestného konania, ktoré vyžadujú jeho prítomnosť ako osoby, voči ktorej sa vedie trestné konanie,“  odôvodnila hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Katarína Kadjáková. Kýbel figuruje v obchodnom registri vo dvoch spoločnostiach, je o ňom známe, že má kontakty na podnikateľov aj ľudí z vysokých spoločenských kruhov, dobré vzťahy má aj s bývalými príslušníkmi tajnej služby.

Skupina sýkorovcov

Nesie meno po Miroslavovi Sýkorovi († 33), ktorý bol priekopníkom organizovaného zločinu a vytvoril okolo seba silnú partiu. Jeho muži pôsobili najmä ako výpalníci, vydierači, aktéri veľkých krádeží a biele kone. Uprednostňoval koordináciu so slovensko-rusko-ukrajinskými gangmi, ktoré v polovici  90. rokov minulého storočia prenikli na Slovensko. Vyššie postavení členovia skupiny pri získavaní finančných prostriedkov neuplatňovali hrubú silu, ale zastrašovanie prostredníctvom najatých, v posilňovniach vytrénovaných silákov.

Získané peniaze nemíňal, ale po „prepraní“ ich prostredníctvom komplicov investoval do svojich firiem. Zavraždili ho vo februári 1997 pri hoteli na Bajkalskej ulici v Bratislave. Jeho vražda nie je dodnes objasnená. Na jeho miesto postúpil Kýbel. Pravou rukou mu bol Peter Čongrády, prezývaný Čongi. Toho v septembri 2004 zastrelili. Po Čongiho smrti postúpil na jeho miesto Dlhý Laco. Z Čongiho vraždy obvinili v máji tohto roku štyroch mužov, medzi nimi aj Karola Mella, ktorého dolapili 11 júla v Belize.

Ladislav Bališ - Dlhý Laco (44 rokov)

1362982:gallery:false:false:true

sýkorovci

obvinený - vo väzbe

Vo väzbe je od marca 2011. Na krku má spolu so štyrmi kumpánmi obžalobu z prípravy vraždy parťáka Martina Hrabárika alias Rezňa. Motívom likvidácie bol podľa obžaloby strach, že Rezeň povie policajtom o nelegálnych praktikách skupiny. V máji tohto roku Dlhého Laca obvinili aj zo založenia zločineckej skupiny, z vydierania, vydieračského únosu, poškodzovania cudzej veci - podpaľovanie áut, poškodzovanie domov, rozbitie baru a následné podpálenie.

Juraj Ondrejčák - Piťo (36 rokov)

1362984:gallery:false:false:true

piťovci

obvinený - vo väzbe

Od vlaňajšieho novembra je za mrežami. Policajti sa do jeho domu v bratislavskom Lamači zlanili z vrtuľníka. Podľa vyšetrovateľa v marci 2010 prikázal svojim kumpánom, aby podpálili dom a auto sýkorovca Róberta Trajkova alias Netvora a dal zlikvidovať aj ďalšie autá. Neskôr pribudlo aj obvinenie zo založenia zločineckej skupiny.

Libor Jakšík (47 rokov)

1362986:gallery:false:false:true

jakšíkovci

obvinený - vo väzbe

Vlani v máji ho vyšetrovateľ obvinil z vydierania a nebezpečného vyhrážania, sudca ho vzal do väzby.  V januári sa na pár sekúnd dostal na slobodu, ale policajti ho opäť zbalili pre obvinenie z vydierania a skončil za mrežami. Jeho parťáci sú stíhaní aj za majetkovú trestnú činnosť a legalizáciu príjmov z trestnej činnosti.

Ľubomír Kudlička - Kudla (46 rokov)

1362983:gallery:false:false:true

takáčovci

obvinený - na slobode

V marci 2012 ho vyšetrovateľ obvinil spolu s ďalšími ľuďmi z podvodov s nehnuteľnosťami za 2,5 mil. eur. Kudla sa považuje za šéfa bratislavskej skupiny takáčovcov. Skupina nesie meno po Jánovi Takáčovi († 37), ktorého zavraždili v júli 2003 na bratislavských Kramároch. Vraha polícia nedolapila. Skupina takáčovcov sa zviditeľnila v kauze mafiánskych vrážd Petra Havasiho alias Havla (pozn. red. - vysokopostavený člen sýkorovcov) a Karola Patasyho staršieho (pozn. red. - mal blízko k piťovcom) a dvoch únosov čínskych podnikateľov. Proces prebieha na bratislavskom okresnom súde. Z vrážd a únosov sú obžalovaní Marián Gaál, Patrik Vidašič a ďalší dvaja muži, ktorí mali blízko k takáčovcom. Členovia skupiny mali dobré kontakty s vysokopostavenými policajtmi a dobré vzťahy s príslušníkmi SIS v riadiacich funkciách.

Ján Zárecký (42 rokov)

1362985:gallery:false:false:true

Zárecký a spol.

odsúdený na 5 rokov väzenia a obvinený z ďalších skutkov

Niekoľkokrát ho zadržali policajti, sudcovia zobrali do väzby a súdili ho. Naposledy putoval do väzby v októbri 2011. S partnermi čelí obvineniu z neoprávneného odpočtu DPH vo výške 26 mil. eur. Medzitým ho však Krajský súd v Bratislave odsúdil za hrubý nátlak na 5 rokov väzenia.

Diskusia /
Súvisiace články:
Autor: © Nový Čas

Vami zadané údaje do kontaktného formulára sú spracúvané spoločnosťou FPD Media, a.s., so sídlom Prievozská 14, 821 09 Bratislava, IČO: 47 237 601, zapísaná v Obchodnom registri Okresného súdu Bratislava I, v odd. Sa, vložka č. 6882/B na účely spätného kontaktovania. Prečítajte si viac informácií k ochrane osobných údajov viac informácií k ochrane osobných údajov.

Odporúčame z TIVI.sk


David bol naštvaný na celý svet. Chcel zomrieť a zanechať čo najviac bolesti...
Trpel strelec z Prahy David († 24) duševnou poruchou? Čo vyšetrovatelia prezradili o motíve činu
Slovenský windsurfista Robert Kubín.
Fantastická správa pre Slovensko: V tomto športe budeme mať na OH zastúpenie po 16 rokoch!
Na snímke minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD) počas 3. chôdze NRSR k Programovému vyhláseniu vlády (PVV)
Rezort financií má farmárom poskytnúť návratnú finančnú výpomoc: Musia splniť podmienky
Verí, že do poroty v Let’s Dance v nedeľu zasadne.
Foto
Do porotcovského kresla Let´s Dance mieri spevácka legenda: Neuveríte, o koho ide!
Donald Trump.
Trumpovi ide o veľa: Najvyšší súd rozhoduje o jeho osude! Verdikt môže mať ďalekosiahle dôsledky
Vodička nafúkala takmer 3 promile.
Kamošky sa stretli za mrežami: Policajti takú KURIOZITU už dlho nezažili
Pre doktora si kolegovia pripravili nádherné prekvapenie
Záchranári sa po 32 rokoch lúčili s kolegom Liborom: Obrovské PREKVAPENIE, nezmohol sa na slovo
Ilustračné foto
Taliansko sa búri: Ostro odsúdilo trest smrti pre iránskeho rappera!
Hanychová krátko po pôrode milionára opustila.
Spor medzi Hanychovou a Soukupom sa vyostruje: Keď TOTO urobíš, vytrhnem ti... Drsné VYHÁŽKY!
Pilot dal vyskúšať svojim deťom riadenie. (Ilustračné foto)
Smrteľný pád lietadla po príšernej chybe pilota: Nechal riadiť deti? Desivé POSLEDNÉ slová a detaily tragédie!
Ilustračné foto
Čína si predvolala na koberček nemeckú veľvyslankyňu: Pozrite sa, ako na to zareagovala
ilustračné foto
Rusko pení: Tvrdí, že zaútočí na Poľsko! Prezradilo, kedy by k tomu mohlo dôjsť